Τελευταία Νέα
Διεθνή

CSIS: Οι κυρώσεις των ΗΠΑ οδηγούν τη Βενεζουέλα στην «αγκαλιά» της Κίνας

CSIS: Οι κυρώσεις των ΗΠΑ οδηγούν τη Βενεζουέλα στην «αγκαλιά» της Κίνας
CSIS: Οι κυρώσεις των ΗΠΑ οδηγούν τη Βενεζουέλα στην «αγκαλιά» της Κίνας
Η παραγωγή πετρελαίου της Βενεζουέλας μειώθηκε τον Μάρτιο κατά 100.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, ένα καταστροφικό πλήγμα που θα καταστήσει χειρότερη την οικονομική κρίση στη χώρας.
Η παραγωγή αναμένεται να συνεχίσει την καθοδική της πορεία.
Καθώς η Βενεζουέλα καταρρέει, θα παραδώσει όλο και περισσότερο τον έλεγχο των φυσικών πόρων της και ακόμη και της εξουσία των θεσμών της στην Κίνα, σύμφωνα με νέα έκθεση του Κέντρου Στρατηγικών & Διεθνών Μελετών της Ουάσινγκτον (CSIS).
Η έκθεση υποστηρίζει ότι αξιοποιώντας την απόγνωση της Βενεζουέλας, η Κίνα κατάφερε να πείσει το Καράκας να υπογράψει «μονομερείς χρηματοδοτικές συμφωνίες» που διαιωνίζουν την οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα.
Την περασμένη δεκαετία, η Κίνα είχε δανείσει περίπου 62 δισ. δολάρια στη Βενεζουέλα με τη μία ή την άλλη μορφή, που αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ του συνόλου των χρημάτων που έχει δανείσει η Κίνα στη Λατινική Αμερική.
Για χρόνια, η Βενεζουέλα έστελνε αποστολές πετρελαίου στην Κίνα ως αποπληρωμή του χρέους της και το 2017 έστειλε περίπου 330.000 βαρέλια πετρελαίου στην Κίνα, αποστολές που απέφεραν μηδαμινά ή καθόλου έσοδα στη Βενεζουέλα.
Η υπομονή της Κίνας με τη Βενεζουέλα φαίνεται να έχει τελειώσει.
Το Reuters ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι η Κίνα είναι πιθανό να προχωρήσει σε roll over των δανείων της Βενεζουέλας, επιτρέποντας πιο επιεικείς όρους αποπληρωμής, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν θα δανείσει στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας περισσότερα χρήματα από αυτά που της έχει δανείσει ήδη.
Η Κίνα παραμένει ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης χρέους της Βενεζουέλας με 23 δισ. δολάρια.
Ωστόσο, το CSIS υποστηρίζει ότι η Κίνα παραμένει βασικό κομμάτι του παζλ που υποστηρίζει το καταπιεστικό «καθεστώς» του Προέδρου Maduro.
Το αμερικανικό think tank αναφέρει ότι η υπερβολική επιρροή της Κίνας είναι κακή για τη Βενεζουέλα, αλλά και προκαλεί ανησυχίες για την ασφάλεια της περιοχής.
Η "πείνα" της Κίνας για εμπορεύματα έχει οδηγήσει σε «μακροπρόθεσμη εξάρτηση», εμποδίζοντας ουσιαστικά τη Βενεζουέλα - και άλλες χώρες που εξάγουν βασικά προϊόντα της Λατινικής Αμερικής, να αναπτύξουν ολοένα και πιο εξελιγμένους κλάδους των οικονομιών τους.
Η Βενεζουέλα θα παραμείνει μια αποικιοκρατούμενη πολιτεία, χρησιμεύοντας ως τόπος εξόρυξης πόρων για όφελος της Κίνας.
Πράγματι, η όρεξη της Κίνας για εμπορεύματα αναμένεται να αυξηθεί.
Επιπλέον, τα δάνεια της Κίνας προς τη Βενεζουέλα είναι ιδιαίτερα αδιαφανή.
Το CSIS αναφέρει ότι η Κίνα έχει συχνά δρομολογήσει τις επενδύσεις της τη Βενεζουέλα μέσω του Χονγκ Κονγκ και άλλων offshore παραδείσων.
Και οι συναλλαγές πετρελαίου με μετρητά είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εντοπιστούν.
Οι χώρες που εξαρτώνται υπερβολικά από τις εξαγωγές πετρελαίου είναι ιστορικά επιρρεπείς στη διαφθορά, αλλά η προσπάθεια της Κίνας να αποκρύψει τη διαδρομή του χρήματος προς τη Βενεζουέλα έχει προσθέσει «ακόμα ένα στρώμα στην εδραιωμένη διαφθορά του καθεστώτος Maduro», ανέφερε το CSIS στην έκθεσή του.
«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να είναι σκεπτική απέναντι στις φαινομενικά ατελείωτες ποσότητες μη ανιχνεύσιμων χρημάτων που εισέρχονται σε μια χώρα με ιστορία διαφθοράς, ναρκωτικών και λαθρομετανάστευσης, χωρίς έλεγχο και ισορροπία».



Αυτά τα βρώμικα χρήματα στη συνέχεια δαπανώνται για αγορά όπλων, αντί για τρόφιμα και άλλα απαραίτητα αγαθά για τον λαό της Βενεζουέλας.
Ακόμη και την ώρα που η χώρα καταρρέει και οι πολίτες της πεινούν, το CSIS λέει ότι η Βενεζουέλα κατέχει την 21η θέση στον κόσμο όσον αφορά τις στρατιωτικές δαπάνες και είναι πρώτη στη Λατινική Αμερική.
Και όλο αυτό το υλικό χρησιμοποιείται συχνά ενάντια στους δικούς της πολίτες.
Εν τω μεταξύ, η έλλειψη μετρητών έχει ήδη οδηγήσει σε χρεοκοπία.
Το CSIS λέει ότι η Βενεζουέλα δεν έχει καταβάλει τοκοχρεολύσια για πληρωμές κρατικών της ομολόγων από το Σεπτέμβριο του 2017 και βρίσκεται στην πραγματικότητα σε κατάσταση αδυναμίας πληρωμής 16 κρατικών ομολόγων, συνολικού ύψους 1,81 δισ. δολαρίων.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής, τα συνολικά ποσά θα μπορούσαν να είναι ελάχιστα σε σύγκριση με αυτά που θα μπορούσαν να προχωρήσουν στο εγγύς μέλλον.
Η Βενεζουέλα έχει πάνω από 9 δισ. δολάρια σε πληρωμές ομολόγων που λήγουν το 2018.
Μια πλήρης χρεοκοπία θα οδηγήσει σε ένα νέο στάδιο «πόνου» για τον λαό της Βενεζουέλας.
Θα αφήσει επίσης το Καράκας με λιγότερες επιλογές για την πώληση του πετρελαίου του, εάν οι πιστωτές σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις αποστολές πετρελαίου της Βενεζουέλας.
Αυτό το σενάριο θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη επιρροή της Κίνα και της Ρωσίας στους πόρους της Βενεζουέλας.
Οι κινεζικές και οι ρωσικές κρατικές εταιρείες πετρελαίου «πιθανότατα θα εμπορευθούν σημαντικό μερίδιο των εξαγωγών της κρατικής εταιρίας πετρελαίου της Βενεζουέλας PDVSA και θα εκμεταλλευτούν ένα αυξανόμενο μερίδιο της παραγωγής του, εξασφαλίζοντας την εξόφληση των δανείων τους», σύμφωνα με την έκθεση του CSIS.
Με άλλα λόγια, η Βενεζουέλα θα πρέπει να μεταφέρει το πετρέλαιο της σε κινεζικές και ρωσικές εταιρείες, εάν θέλει να πουλήσει οποιοδήποτε πετρέλαιο στη διεθνή αγορά.
Δυστυχώς, υπάρχουν λίγες καλές επιλογές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΗΠΑ εξετάζουν κυρώσεις, παρόλο που δεν είναι σαφές πότε ή ποια μορφή θα μπορούσαν να λάβουν.
Ενώ υπάρχει η ανάγκη να γίνει κάτι, οι κυρώσεις πιθανόν μόνο να εμβαθύνουν την κρίση στη Βενεζουέλα, με αβέβαιες πιθανότητες να επηρεάσουν την αλλαγή του καθεστώτος.
Επιπλέον, είναι σαφές ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ θα μπορούσαν να "χτυπήσουν" ακόμη περισσότερο την παραγωγή πετρελαίου της Βενεζουέλας, αυξάνοντας σημαντικά τις πιθανότητες αθέτησης και ενδεχομένως να οδηγήσουν τη Βενεζουέλα σε μεγαλύτερο έλεγχο από την Κίνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης