Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Σε χαμηλά 8 μηνών υποχώρησε ο μεταποιητικός κλάδος τον Μάρτιο 2018 - Στις 56,6 μονάδες ο PMI

Ευρωζώνη: Σε χαμηλά 8 μηνών υποχώρησε ο μεταποιητικός κλάδος τον Μάρτιο 2018 - Στις 56,6 μονάδες ο PMI
Ο ρυθμός επέκτασης του μεταποιητικού κλάδου επιβραδύνθηκε σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης
Σημαντική πτώση κατέγραψε ο μεταποιητικός κλάδος της Ευρωζώνης για τον Μάρτιο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά (3/4) στοιχεία της Markit, με τον δείκτη να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ μηνών.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI υποχώρησε στις 56,6 μονάδες, έναντι 58,6 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, με τα αποτελέσμτα να επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ο ρυθμός επέκτασης του μεταποιητικού κλάδου επιβραδύνθηκε σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, με τον PMI της Γερμανία να υποχωρεί στις 58,2 μονάδες, έναντι 60,6 μονάδων τον Φεβρουάριο 2018, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν ο δείκτης να διαμορφωθεί στις 58,4 μονάδες.
Παράλληλα, σημαντική πτώση κατέγραψε και ο κλάδος στη Γαλλία, με τον PMI να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 μηνών, και συγκεκριμένα στις 53,7 μονάδες, έναντι 55,9 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.
Σύμφωνα με τη Markit, τον Μάρτιο καταγράφηκε η μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο του 2011, ενώ σημειώθηκε η τρίτη διαδοχική επιβράδυνση στους ρυθμούς επέκτασης του κλάδου.
Ωστόσο, η επέκταση του κλάδου παρέμεινε ισχυρή σε σχέση με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, με τον δείκτη PMI να βρίσκεται σε θετικό έδαφος σε όλες τις χώρες, γεγονός που σημαίνει ότι ο κλάδος θα συνεισφέρει σημαντικά στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης.
Σε ότι αφορά την Ελλάδα, ο PMI συνέχισε να καταγράφει σταθερή επέκταση, αν και αναπτύχθηκε με τους βραδύτερους ρυθμούς των τελευταίων τριών μηνών, και συγκεκριμένα στις 55 μονάδες.
Η αισιοδοξία μεταξύ των επιχειρήσεων της Ευρωζώνης υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 μηνών, καθώς οι εξαγωγές έχουν καταγράψει σημαντική πτώση σε σύγκριση με τους τελευταίους μήνες του προηγούμενου έτους.
«Δεν πρέπει να ανησυχούμε για την πτώση του PMI, καθώς η μετρίαση από τους υψηλούς ρυθμούς επέκτασης των προηγούμενων μηνών ήταν αναπόφευκτη», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson, προσθέτοντας ότι η πτώση του δείκτη οφείλεται και ορισμένους προσωρικούς παράγοντες, όπως είναι οι κακές καιρικές συνθήκες.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης