Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς είναι η ζωή σε μια χώρα που το νόμισμά της έχει υποτιμηθεί σε βαθμό που είναι άχρηστο;

Πώς είναι η ζωή σε μια χώρα που το νόμισμά της έχει υποτιμηθεί σε βαθμό που είναι άχρηστο;
Πώς είναι η ζωή σε μια χώρα όπου το νόμισμά της έχει υποτιμηθεί σε βαθμο που είναι σχεδόν άχρηστο;
Πώς είναι η ζωή σε μια χώρα όπου το νόμισμά της έχει υποτιμηθεί σε τέτοιο βαθμο που είναι σχεδόν άχρηστο;
Πώς αγοράζετε πράγματα με υποτιμημένο νόμισμα;
Σε άρθρο του στο Daisy Luther's Organic Prepper, ο J.G. Martinez πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος στη κρατική πετρελαϊκή εταιρείας PDVSA της Βενεζουέλας αναλύει το τι βίωσε ο ίδιος και η οικογένεια του και συνεχίζουν να το βιώνουν οι ομοεθνείς του που παραμένουν ακόμα στην πολύπαθη χώρα...
Όπως ανέφερε ο Martinez "τις τελευταίες μέρες μου ζητήθηκε από έναν συνάδελφο να του εξηγήσω πώς λειτουργεί το εσωτερικό εμπόριο στη Βενεζουέλα, με ένα τόσο υποτιμημένο νόμισμα.
Με ρώτησε αν χρησιμοποιήσαμε ασημένια νομίσματα και ανταλλαγή. Τον απάντησα ότι χρησιμοποιούμε ως επί το δολάρια και ευρώ για μεγάλες συναλλαγές όπως η αγορά οχημάτων, γης και ακινήτων.
Αλλά ο λόγος που οι άνθρωποι πωλούν ως επί το πλείστον είναι ότι είναι απελπισμένοι και θέλουν να φύγουν από τη Βενεζουέλας, με την περιουσία που είχαν συσσωρεύσει τα προηγούμενα χρόνια να εξαφανίζεται, με τις κακές συμφωνίες που φαίνεται ότι είναι αναγκασμένοι να αποδεχθούν".



Από την άλλη πλευρά, για καθημερινές συναλλαγές, εξακολουθούν να χρησιμοποιείται το τοπικό νόμισμα το bolivar, με την τιμή του συνεχώς να αυξάνεται (καλπάζον πληθωρισμός), ανάλογα με την τιμή δολαρίου στην μαύρη αγορά.
Αυτό είναι, ωστόσο, μια τέλεια απόδειξη ότι το δολάριο στην μαύρη αγορά ελέγχεται από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας.
Κοιτάξτε την τιμή του δολαρίου στην μαύρη αγορά και θα τη βρείτε σταθερή  λίγο πριν από κάθε σημαντική εκλογική αναμέτρηση.

Άσχημα νέα για τους εργάτες στη βιομηχανία πετρελαίου

Όπως αναφέρει ο Martinez "έλαβα πολύ αρνητικά νέα για όσους εξακολουθούν να εργάζονται στη βιομηχανία πετρελαίου, ωστόσο για να μπορέσετε να καταλάβετε τι εννοώ, πρέπει πρώτα να εξηγήσω το υπόβαθρο.
Στο πλαίσιο της μηνιαίας πληρωμής μας ως υπάλληλοι στην βιομηχανία πετρελαίου λαμβάναμε ένα κίνητρο εξοικονόμησης χρημάτων.
Η εταιρεία διατηρούσε το 12,5% του μισθού μας στους λογαριασμούς της μέχρι το τέλος του μήνα και μας παρείχε επιπλέον 12,5% του μισθού μας (μοιάζει πολύ, αλλά δεν είναι).
Έτσι, μέχρι το τέλος του μήνα, είχαμε στον εταιρικό μας λογαριασμό ένα επιπλέον 25%.
Αυτό ήταν ένα από τα κύρια οφέλη για τους εργάτες στη βιομηχανία του πετρελαίου και αυτό βοήθησε να αντιμετωπιστούν οι υψηλές επιδόσεις που ζητούσε η βιομηχανία από τους υπαλλήλους της.
Αυτά τα χρήματα, τις καλές εποχές της Βενεζουέλας, κρατούνταν στους τραπεζικούς λογαριασμούς μέχρι το τέλος του χρόνου και οι υπάλληλοι τα χρησιμοποιούσαμε για να αγοράσουμε ένα καινούργιο αυτοκίνητο, για το ξεκίνημα μιας επιχείρησης, ή για διακοπές.
Ωστόσο, λέει ο Martinez, ποτέ δεν τα χρησιμοποίησα για ταξίδια στο εξωτερικό, αλλά επένδυα σε γη, αγόραζα εργαλεία και εξοπλισμό, βοήθαγα τους γονείς μου και την οικογένεια της συζύγου μου.
Είχαμε κάτι σαν το 704 (k) σας, το οποίο θα μπορούσε να ανακτηθεί από τους εταιρικούς λογαριασμούς στον τραπεζικό λογαριασμό μισθοδοσίας μας.
Αυτά τα χρήματα υποτίθεται ότι ήταν για τη συνταξιοδότηση των εργαζομένων.
Η οικονομία βούλιαξε τόσο γρήγορα που πλέον τα χρήματα αυτά είναι άχρηστα.
Σε μια από τις ομιλίες του πριν από λίγες ημέρες πρόεδρος Maduro, τόνισε ότι το νέο κρυπτονόμισμα της χώρας το Petro, πρόκειται να υποκαταστήσει το εθνικό νόμισμα στους λογαριασμούς αποταμίευσης των υπαλλήλων.
Οι φίλοι μου που εξακολουθούν να εργάζονται εκεί είπαν ότι επρόκειτο αρχικά να είναι θέμα "επιλογής" για τους εργαζομένους.
Αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι αυτός είναι απλώς ένας τρόπος για να επιβληθεί το Petro, στο λαό και να το εισάγει στην εθνική οικονομία της χώρας, παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ.
Προσθέστε σε αυτό το γεγονός ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι δεν έχουν ιδέα για το πώς να χρησιμοποιήσουν - ανταλλάξουν το Petro για την αγορά φαγητού, καθώς για αυτό το λόγο χρησιμοποιούνται πλέον οι... αποταμιευτικοί λογαριασμοί.
Καταλαβαίνεται τι εννοώ;
Περικόπτουν τα έσοδα των εργαζομένων και τους δίνουν σε αντάλλαγμα ένα «κρυπτονόμισμα» που είναι άχρηστα.
Πώς θα αγοράσει τα τρόφιμα μια 58χρονη γραμματέας, για παράδειγμα, χωρίς άλλες δεξιότητες στην πληροφορική παρά με τη χρήση των κοινωνικών δικτύων και των προγραμμάτων του word;
Ακόμη χειρότερα, αναγκάζουν τους υπαλλήλους να δεχθούν ένα νόμισμα που απαγορεύεται από τις αμερικανικές οικονομικές αρχές, με αποτέλεσμα οι κάτοχοι του Petro να υπόκεινται αυτομάτως σε κυρώσεις.
Αυτό που με απασχολεί περισσότερο τονίζει ο Martinez είναι ότι ο πρόεδρος Maduro ανακοίνωσε ότι όλοι όσοι θέλουν να πουλήσουν τις περιουσίες τους θα πρέπει να το κάνουν με αντάλλαγμα το Petro.
(Έχω το αρχείο ήχου για να το αποδείξω).
Αυτό δεν είναι τίποτα περισσότερο από την επιβολή του μετατρέψιμου κουβανικού πέσο.
Τα σκληρά νομίσματα για τις ελίτ, τα δολάρια και τα ευρώ και τα νομίσματα "σκουπίδια", για τις μάζες.

Οι κίνδυνοι του εναλλακτικού εμπορίου

Είναι απίθανο να δούμε κάποιον να πληρώνει με ασημένια νομίσματα, από όσο γνωρίζω.
Ανταλλακτικό εμπόριο;
Σίγουρα, αλλά αυτό είναι κυρίως στις αγροτικές κοινότητες.
Στις πόλεις, η ανταλλακτική οικονομία δεν είναι συνηθισμένη.
Υπάρχουν κάποιες γενναίες πρωτοβουλίες από κάποιες εταιρίες να ξεκινήσουν να πληρώνουν τους εργαζόμενους με δώδεκα αυγά την εβδομάδα, επιπλέον του μισθού, ως κίνητρο.
Το έχω δει στις διαφημίσεις εφημερίδων.
Παράλληλα αναφέρει ο Martinez έχω δει πραγματικές συμφωνίες με συλλεκτικά νομίσματα, μερικά ασημένια νομισματα αναμνηστικά από την ιστορία μας που ονομάζονται "δουβλόνια", που σημαίνει ότι οι άνθρωποι τα έχουν χρησιμοποιήσει ως αποθεματικό πλούτου.
Το πρόβλημα είναι ότι αν χρειαστεί να αγοράσετε τρόφιμα με υποτιμημένο νόμισμα, ίσως δεν θα πάρετε όσα χρειάζεστε.
Το νόμισμα θα αποτιμηθεί από τον πωλητή σας.
Ωστόσο, είμαι βέβαιος ότι εάν γίνει αυτό πιο συνηθισμένο, στις κοινότητες που απέχουν πολύ από τις μεγάλες πόλεις, θα υπάρξει σύντομα κάποια τοπική οικονομία.
Κάποιοι προσπαθούν να επιβάλουν ένα εναλλακτικό νόμισμα με την επωνυμία "Elorza" (μπορεί να θέλετε να το ψάξετε στο google) σε μια συνοριακή πόλη με το ίδιο όνομα στην πολιτεία Apure.
Αυτό εκτός από το ότι είναι παράνομο, είναι εκτός πραγματικότητας.
Πριν από χρόνια αγόρασα δυο δουβλόνια
Κάποια στιγμή χρειαζόμουν μετρητά -τονίζει ο Μartinez- και ήθελα να τα πουλήσω στην τρέχουσα τιμή (που είχε το ασήμι) συν κάποιο premium, αλλά οι αγοραστές που ήλθα σε επαφή με δεν ήθελαν να πληρώσουν τη δίκαιη τιμή, παρόλο που το ασήμι ήταν περίπου 2 δολάρια κάτω από την αρχική τιμή που πλήρωσα.
Έτσι πήγα σε κοσμηματοπωλείο για να πουλήσω.
Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως νόμισμα, αλλά εξαρτάται από την κουλτούρα της κοινωνίας εάν θα το δεχτεί είτε όχι.
Το σύνολο της αξίας των δουβλονιών είναι 20.000, επομένως η αξία τους θα έπρεπε να αυξάνεται κάθε χρόνο.
Υπάρχουν και άλλα παλαιά νομίσματα, αλλά οι άνθρωποι διαπραγματεύονται σε δολάρια, επειδή οι περισσότεροι θέλουν να φύγουν από τη χώρα.
Υπάρχει μια περιοχή, σε μια μεγάλη πόλη, όπου ανταλλάσσετε τα προϊόντα σας με κάτι άλλο που μπορεί να χρειαστείτε, αλλά οι εγκληματίες κατέστησαν αδύνατο να διατηρηθεί αυτό το είδος αγοράς σε δημόσιους χώρους.
Έχω λάβει ανησυχητικές αναφορές από φίλους στις παράκτιες αλιευτικές πόλεις.
Η συμμορία "colectivos" αναγκάζει τώρα τους μικρούς ψαράδες να τους πουλούν τα ψάρια τους μέρα μεσημέρι υπό την απειλή όπλου.
Κατόπιν πωλούν τα ψάρια στους πολίτες σε τιμές τρεις φορές υψηλότερες από το τίμημα που πληρώνουν στους ψαράδες.
Η εθνοφυλακή και η αστυνομία δεν εμπλέκονται.
Λαμβάνουν μόνο τους μισθούς, κιβώτια γάλακτος γεμάτα με υποτιμημένα νομίσματα.
Η πηγή αυτών των πληροφοριών είναι άκρως αξιόπιστη, οπότε μπορώ να γράψω γι 'αυτό με σιγουριά.
Ήταν ένας φίλος μου, ένας πρώην συνεργάτης που ήταν αυτόπτης μάρτυρας και είδε τα πάντα από το αυτοκίνητό του.
Οι γονείς του ζουν σε αυτή την παράκτια πόλη, που ονομάζεται Cumana.
Ήθελε να αγοράσει ψάρια, αλλά μετά από αυτό, αποφάσισε να πάει σε ένα σούπερ μάρκετ.
Η αγορά στην παραλία όπου οι άνθρωποι αγόραζαν φρέσκα ψάρια σε χαμηλότερες τιμές δεν είναι πλέον ασφαλής.

Άλλοι τύποι επιχειρήσεων

Ο πατέρας μου εργάζεται πάνω από 25 χρόνια ως επισκευαστής ηλεκτρικού εξοπλισμού.
Αντλίες, μηχανές μύλων, εναλλάκτες, γεννήτριες, τέτοια είδη.
Τελευταία χρεώνει τους πελάτες του και δέχεται ως πληρωμή αλεύρι καλαμποκιού, ζυμαρικά, ρύζι, ακόμη και χοιρινό κρέας, πουλερικά, τυριά, αυγά και άλλα.
Όταν οι πελάτες δεν έχουν τρόπο να πληρώσουν, πραγματοποιεί επίσης επισκευές και λαμβάνει  ως πληρωμή πολύ παλιά, φθαρμένα, χρησιμοποιημένα ανταλλακτικά τα οποία τα ξαναφτιάχνει μόλις βρίσκει ελεύθερο χρόνο.
Μόλις λειτουργούν πλήρως, τα εμπορεύεται ή τα πουλάει.
Είναι έξυπνος έμπορος και δημιουργεί πάντα ένα πλεονέκτημα στις συμφωνίες του.
Αυτό που βλέπουν οι πελάτες του ως σκουπίδια γνωρίζει ότι κάποιος άλλος θα το χρειαστεί μόλις το επισκευάσει και έχει ένα καλό δίκτυο. Σχεδόν κάθε μέρα κάποιος χτυπά στην πόρτα του αναζητώντας ένα ανταλλακτικό.
Έχει προσαρμόσει όλα τα είδη εξοπλισμού, ακόμη και αναβαθμίζοντάς τα με σύγχρονα, αποδοτικά εξαρτήματα ή απλοποιώντας μερικά πολύπλοκα συστήματα ελέγχου.
Συχνά παίρνει τα μέρη που έχει αφαιρέσει ως μέρος της πληρωμής του, και μερικές φορές οι πελάτες είναι τόσο χαρούμενοι και ικανοποιημένοι με τον εξοπλισμό τους να δουλεύει και πάλι, που απλώς του δίνουν τα εξαρτήματα.
Έτσι έχει πάντα πολλά ανταλλακτικά στο μικρό εργαστήριό του στο σπίτι, και μια συνεχή αγορά.
Ο αδελφός μου μαθαίνει από αυτόν και αναπτύσσει τις απαραίτητες δεξιότητες για να κρατήσει την οικογενειακή επιχείρηση σε λειτουργία.

Προτάσεις - λύσεις για την εποχή όπου το νόμισμά σας δεν έχει καμία αξία

Όπως λέει ο Martinez uα πρότεινα οι μικρές κοινότητες που είναι αυτάρκης, να αρχίσουν να εργάζονται σε ένα σχέδιο με κάποιες κατευθυντήριες γραμμές που απευθύνονται στις μακροοικονομικές πτυχές της οικονομίας.
-Ποια νομίσματα θα γίνονταν αποδεκτά, με βάση το περιεχόμενο της ποσότητας πολύτιμου μετάλλου που έχουν;
-Τι γίνεται με τιε ηλεκτρονικές συσκευές όπως οι ηλιακοί συλλέκτες;
-Σκεφτείτε τα πάντα που θα μπορούσαν να έχουν μια εγγενή ανταλλακτική αξία.
ΝΑΙ, το πόσιμο αλκοόλ είναι ένα από τα καλύτερα "νομίσματα" που θα μπορούσατε να αποθηκεύσετε.
Ακόμα καλύτερα αν ξέρετε πώς να το παράγετε.
Γνωρίζων ότι το τοπικό μας εργοστάσιο μπύρας στην παλιά πόλη μου παράγει μπύρα κολοκύθας και ταπιόκα!
Δεν είναι υπέροχο;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης