Τελευταία Νέα
Διεθνή

Maas (ΥΠΕΞ Γερμανίας): Πρέπει να οικοδομήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τη Ρωσία

Maas (ΥΠΕΞ Γερμανίας): Πρέπει να οικοδομήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τη Ρωσία
Το ενδεχόμενο ενός νέου ψυχρού πολέμου προκαλεί ανησυχία στον επιχειρηματικό κόσμο της Γερμανίας και το κόμμα του Maas το SPD
Υπέρ της επανάληψης του διαλόγου με τη Μόσχα για τη σταδιακή βελτίωση των σχέσεων Ρωσίας - ΕΕ τάσσεται ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas μετά τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών, που ακολούθησαν την απόπειρα δολοφονίας πρώην κατασκόπου.  
Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel και o Maas Μάας συντάχθηκαν με  τις ΗΠΑ  και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που εξέφρασαν τη στήριξή τους  στη Βρετανία σε μια σημαντική διαμάχη με τη Ρωσία για την επίθεση στον πρώην διπλό πράκτορα Sergei Skripal και την κόρη του.
Ο Maas, μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), δήλωσε στη Bild am Sonntag ότι η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών είχε χαθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της συμπεριφοράς της Ρωσίας.
«Ταυτόχρονα, χρειαζόμαστε τη Ρωσία ως εταίρο για να διευθετήσουμε τις περιφερειακές συγκρούσεις, για τον αφοπλισμό και ως έναν σημαντικό πυλώνα πολυμερούς προσέγγισης», ανέφερε ο ίδιος στην εφημερίδα.
«Είμαστε συνεπώς ανοιχτοί για διάλογο και προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε σιγά- σιγά την εμπιστοσύνη εάν η Ρωσία είναι έτοιμη», σημειώνει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.
Ωστόσο, υπεραμύνθηκε της απόφασης για απέλαση των Ρώσων διπλωματών.
«Ήταν πράξη αλληλεγγύης και ενότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τον Μάρτιο του 2018 και στο πλαίσιο μαζικών απελάσεων και από τις δύο πλευρές, η Γερμανία απέλασε τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες και η Μόσχα απάντησε με τον ίδιο αριθμό, προκαλώντας μια νέα κρίση στις σχέσεις Ρωσίας και Δύσης.
Κάποιοι Σοσιαλδημοκράτες προέτρεψαν τον «μεγάλο συνασπισμό» του κόμματός τους και τους Χριστιανοδημοκράτες της Merkel να εξασφαλίσουν πως δεν θα ξεκινήσει ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος, ενδεχόμενο που προκαλεί ανησυχία και στον επιχειρηματικό κόσμο της Γερμανίας.
Η Γερμανία στηρίζεται στη Ρωσία για περίπου το ένα τρίτο του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί και πριν τα δυτικά κράτη επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία για το ρόλο της στην κρίση της Ουκρανίας, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης εξήγαγε αγαθά αξίας περίπου 38 δισεκατομμυρίων ευρώ στη Μόσχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης