Τελευταία Νέα
Διεθνή

Handelsblatt: Η Ελλάδα θέλει και πρέπει να απελευθερωθεί από την παγίδα του χρέους

Handelsblatt: Η Ελλάδα θέλει και πρέπει να απελευθερωθεί από την παγίδα του χρέους
Μέχρι το τέλος του 2018 το χρέος θα αυξηθεί έως 332 δισ. ευρώ, όπως υπολογίζεται από το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών
Στο τεράστιο πρόβλημα του δημοσίου χρέους, που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αναφέρεται εκτενές δημοσίευμα της γερμανικής Handelsblatt, που τονίζει την αναγκαιότητα ελάφρυνσής του.
Όπως σημειώνει 328.700.000. 000 ευρώ είναι το υψηλό «βουνό» του χρέους, που κρατά καθηλωμένη την Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ έως τις 31 Δεκεμβρίου.
Μέχρι το τέλος του 2018 θα αυξηθεί έως 332 δισ. ευρώ, όπως υπολογίζεται από το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών.
Κάθε Έλληνας, από τα βρέφη μέχρι τους ηλικιωμένους, είναι χρεωμένος με ποσό 30.000 ευρώ.
Το τεράστιο βάρος του χρέους, το οποίο αντιπροσωπεύει σχεδόν το 180%, τριπλάσιο ποσό από όσα προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ, που έχει θεσπίσει ανώτατο όριο το 60%.
Τα χρέη σε αυτή την κλίμακα θεωρούνται μη βιώσιμα.
Η Ελλάδα θα αφήσει πίσω της την κρίση πίσω και θα προσπαθήσει να ανακάμψει βασιζόμενη στις δυνάμεις της αλλά χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους.
Τώρα το θέμα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη των ευρωπαίων υπουργών οικονομικών.
Οι τεχνικές προετοιμασίες διεξάγονται σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων από τον Μάρτιο 2018.
Στις 27 Απριλίου 2018, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αντιμετωπίσουν κατά τη συνάντησή τους στη Σόφια με το ζήτημα το τι μέλλει γενέσθαι.
 Η απόφαση αναμένεται αλλά μόνο όταν ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας.
Από τον Νοέμβριο του 2012, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ανακοίνωσαν μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Έκτοτε, έχουν επιβεβαιώσει επανειλημμένα αυτή την υπόσχεση.
Το γεγονός ότι μέχρι στιγμής έχει μείνει μόνο η ανακοίνωση και η δέσμευση, οφείλεται κυρίως στον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schaeuble.
Υποστήριξε στο τότε Eurogroup ότι δεν θα αποφασιστούν πρόσθετα μέτρα για τo χρέος μέχρι το τέλος του προγράμματος του 2018 και αυτό μόνο «εάν κριθεί απαραίτητο».
Έτσι ο Schaeuble επεδίωξε να διατηρήσει τη μεταρρυθμιστική πίεση.
Η Ελλάδα έτυχε διπλάσιας απαλλαγής χρέους από την αρχή της κρίσης.
Στην περίπτωση της η Ελλάδα έτυχε διπλάσιας απαλλαγής τον Φεβρουάριο του 2012, καθώς οι ιδιώτες πιστωτές έπρεπε να παραιτηθούν από το ήμισυ περίπου των απαιτήσεών τους.
Αυτό έφερε ανακούφιση της τάξης των 105 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.
Πριν από την περικοπή, ο δείκτης χρέους ήταν 172,1% του ΑΕΠ.
Επειδή οι οικονομικές επιδόσεις της χώρας συνέχισαν να συρρικνώνονται δραματικά και η χώρα έπρεπε να λάβει περισσότερα νέα δάνεια και το 2013 ο σχετικός δείκτης ανήλθε στο 178% του ΑΕΠ.
Από τον Μάιο του 2010 εισέρευσε στην Ελλάδα ποσό 263 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ποσοστού 6,7 δισ. ευρώ που χορηγήθηκε εντός  περασμένη εβδομάδα από τον ESM.
«Επιβεβαιώνεται η σκληρή δουλειά της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού στην εφαρμογή εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο επικεφαλής του ESM Klaus Regling.
Τα δάνεια χρησιμοποιήθηκαν κατά κύριο λόγο για την εξόφληση οφειλών. Το αποτέλεσμα: Περίπου το 80% του δημόσιου χρέους της Ελλάδας οφείλεται πλέον στους κρατικούς πιστωτές, δηλαδή στον ESM, τον προκάτοχό του EFSF, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος και τα διμερή δάνεια από τις χώρες της Ευρωζώνης.
Το μεγάλο ερώτημα, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, είναι εάν η Ελλάδα θα ξεφύγει ποτέ αυτό το χρέος.
Επί του παρόντος, η Αθήνα δεν έχει καμία δυσκολία να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της.
Διότι εκτός από τα δάνεια του ΔΝΤ, των οποίων η εξόφληση τρέχει από το 2013, η αποπληρωμή των δανείων θα αρχίσει μόνο το 2023.
Μετά από αυτό το όριο όμως, η κατάσταση ενδέχεται να καταστεί κρίσιμη.
Σύμφωνα με το προηγούμενο σχέδιο αποπληρωμής, τα δάνεια πρέπει να εξοφληθούν μέχρι το 2059.
Η εξέλιξη του δείκτη χρέους κατά την περίοδο αυτή εξαρτάται κυρίως από την οικονομική ανάπτυξη, το δημοσιονομικό ισοζύγιο και τις συνθήκες στις οποίες η χώρα μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές.
Σύμφωνα με την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο δείκτης χρέους της Ελλάδας θα μειωθεί στο 79,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2060, υιοθετώντας το πιο ευνοϊκό σενάριο, αλλά θα εκτοξευθεί στο 244,1% στο χειρότερο σενάριο.
Το εύρος αυτής της πρόβλεψης δείχνει πόσο αβέβαιο είναι εάν η Ελλάδα μπορεί ακόμη και να απελευθερωθεί από την παγίδα του χρέους.
Ένα είναι βέβαιο, χωρίς απαλλαγή από το χρέος δεν η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ορθοποδήσει.
Εμπειρογνώμονες της Ευρωζώνης εξετάζουν τώρα μια δέσμη μέτρων.
Αυτές περιλαμβάνουν παράταση του χρόνου αποπληρωμής, μόνιμα χαμηλά επιτόκια και πρόσθετες περιόδους χάριτος.
Επίσης, βρίσκεται υπό συζήτηση η πρόταση της Γαλλίας να συνδέσει την εξυπηρέτηση του χρέους με την οικονομική ανάπτυξη.
Τα χρόνια με μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης η Ελλάδα θα δύναται να αποπληρώσει περισσότερα και τα έτη αναπτυξιακής «ανομβρίας» λιγότερα, σύμφωνα με τη γαλλική πρόταση.
Ένα άλλο μέτρο θα ήταν να αντικατασταθούν τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ με φθηνότερα και μακροπρόθεσμα δάνεια του ESM.
Η Ελλάδα οφείλει στο ΔΝΤ περίπου εννέα δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία πρέπει να εξοφληθούν μέχρι το 2024.
Η αναδιάταξη αυτή θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί με κονδύλια από το τρίτο πακέτο διάσωσης.
Υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι: Η Ελλάδα θα χρειαστεί μόνο 59 δισεκατομμύρια από τα διαθέσιμα 86 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του τρίτου προγράμματος.
Ωστόσο και από την άποψη των πιστωτών, υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα υπέρ αυτού.
Η ελάφρυνση του χρέους θα ενίσχυε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και θα ενδυνάμωνε τη χρηματοδότησή της από τις αγορές.
Θα μπορούσαν επίσης να διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα θα δεν αποκλίνει από τη λιτότητα και τη μεταρρυθμιστική πορεία και μετά το τέλος του προγράμματος βοήθειας στα τέλη Αυγούστου 2018.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει δεσμευθεί για την έξοδο από τα προγράμματα διάσωσης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η χώρα θα πάρει τα κλειδιά και πάλι στα χέρια της».
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι πιστωτές ανησυχούν ότι η κυβέρνηση της Αθήνας θα μπορούσε να προσπαθήσει να αντιστρέψει τις μη δημοφιλείς μεταρρυθμίσεις και να διανείμει πόρους όταν η χώρα δεν θα εξαρτάται πλέον από προγράμματα βοήθειας, ειδικά καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα  πρέπει να προσφύγει σε εκλογές το αργότερο το 2019.
Ο επικεφαλής του Eurogroup Mario Centeno, υπογράμμισε πως η ελάφρυνση του χρέους θα ήταν δυνατή μόνο εάν η χώρα τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο μέλλον.
Αυτό θα απαιτούσε έναν «εποπτικό μηχανισμό».
Ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, τονίζει επίσης ότι σε μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα πρέπει να υπάρξουν «πρόσθετοι έλεγχοι», ένα είδος αυστηρότερης εποπτείας, καταλήγει η Handelsblatt.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης