Τελευταία Νέα
Διεθνή

Financial Times: Η Κίνα ασκεί οικονομικές πιέσεις στη Βόρεια Κορέα για να τη φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Financial Times: Η Κίνα ασκεί οικονομικές πιέσεις στη Βόρεια Κορέα για να τη φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
Το πάγωμα των εξαγωγών στη Βόρεια Κορέα καταδεικνύει την ένταση των πιέσεων του Πεκίνου στον Kim, προκειμένου να επιταχυνθεί η πορεία των διαπραγματεύσεων
Η Κίνα διέκοψε ουσιαστικά τις εξαγωγές πετρελαιοειδών, άνθρακα και άλλων βασικών πρώτων υλών στη Βόρεια Κορέα τους μήνες που προηγήθηκαν της συνάντησης του Kim Jong Un και του κινέζου προέδρου Xi Jinping, όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.
Το πάγωμα των εξαγωγών - που αποκαλύπτεται σε επίσημα στοιχεία της Κίνας και υπερβαίνει τα όρια που προβλέπονται από τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών – καταδεικνύει την ένταση των  πιέσεων του Πεκίνου μετά την επιτάχυνση του προγράμματος πυρηνικών δοκιμών της Πιονγιάνγκ.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, πίσω από τα λεγόμενα του Κινέζου προέδρου περί μίας «βαθιάς επαναστατικής φιλίας» μεταξύ των δύο κρατών, κρύβεται η άσκηση σκληρής πολιτικής απέναντι στη γειτονική της χώρα.
«Η Κίνα έχει σταματήσει τη ροή πετρελαίου προς τη Βόρεια Κορέα«, δήλωσε ο Alex Wolf, οικονομολόγος της Aberdeen Standard Investments και πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ στην Κίνα.
«Από τα διαθέσιμα δεδομένα φαίνεται ότι η βορειοκορεατική οικονομία βρίσκεται σε πολύ μεγάλη πίεση και αυτό συνέβαλε αναμφίβολα στην αλλαγή της πολιτικής της ίδιας.
Είναι η μέγιστη πίεση της Κίνας που μπορεί να φέρει μια αλλαγή στη βορειοκορεατική πολιτική», σημειώνει.
Από την πυρηνική δοκιμή τον Σεπτέμβριο 2017, η Βόρεια Κορέα ξεκίνησε μια εξαιρετικά ασυνήθιστη σειρά διπλωματικών προσπαθειών.
Η αδελφή του Kim, Kim Yo Jung, απεστάλη στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που πραγματοποιήθηκαν στη Νότια Κορέα τον Φεβρουάριο 2018.
Ο Kim αιφνιδιάζει πολλούς καλώντας τον Donald Trump σε σύνοδο κορυφής - μια προσφορά που ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποδέχθηκε.
Μετά την επίσκεψη στο Πεκίνο τον Μάρτιο 2018 , η Βόρεια και Νότια Κορέα ανακοίνωσαν μια ιστορική σύνοδο κορυφής προγραμματισμένη το επόμενο διάστημα.
Η συζήτηση επικεντρώνεται για τα κίνητρα πίσω από την αλλαγή της στρατηγικής της Βόρειας Κορέας.
Κάποιοι αναλυτές πιστεύουν ότι η Πιονγκγιάνγκ έχει επιτύχει τον στόχος της με τις πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές και τώρα θέλει να διαπραγματευτεί την αναγνώρισή της ως πυρηνικής δύναμης.
Άλλοι λένε ότι επιδιώκει τη συμφιλίωση με τη Νότια Κορέα για να αποδυναμώσει την επιρροή των ΗΠΑ στην περιοχή.
Στις ΗΠΑ, ορισμένοι αναλυτές αποδίδουν τη νέα πολιτική του  Kim στην πίεση του Λευκού Οίκου.
Ωστόσο, τα στοιχεία για τη διακοπή των κινεζικών εξαγωγών προσθέτουν μια άλλη αλλά σημαντική εκδοχή.
Οι επίσημες κινεζικές στατιστικές καταδεικνύουν ότι ο μηνιαίος μέσος όρος των εξαγωγών πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο ήταν 175,2 τόνοι, μόλις 1,3% του μηνιαίου μέσου όρου των 13.552,6 τόνων που απεστάλησαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017.
Το επίπεδο μείωσης έπεσε ακόμη χαμηλότερα από το 89% των εξαγωγών πετρελαϊκών προϊόντων που προβλέπεται από τις κυρώσεις του ΟΗΕ.
Οι κινεζικές εξαγωγές άνθρακα στη Βόρειο Κορέα μειώθηκαν επίσης στο μηδέν κατά τους τρεις μήνες έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2018, αφού έφτασαν σε μέσο όρο 8.627 τόνους κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017.
Οι εξαγωγές χάλυβα κατέγραψαν μέσο όρο 257 τόνους τον μήνα τους πρώτους δύο μήνες του 2018, από τον μέσο όρο των 15.110 τόνων το πρώτο εξάμηνο του 2017.
Οι εξαγωγές οχημάτων επίσης συρρικνώθηκαν, σύμφωνα με επίσημες στατιστικές της Κίνας.
Οι ανησυχίες σχετικά με την ακρίβεια των στατιστικών της Κίνας είναι κοινές, αλλά οι αναλυτές δήλωσαν ότι τέτοιες συνεχείς και τολμηρές μειώσεις στον όγκο των εξαγωγών είναι απίθανο να είναι το αποτέλεσμα αναληθών στοιχείων, σημειώνουν οι Financial Times.
Είναι πιο πιθανό, αναφέρουν οι αναλυτές, ότι το Πεκίνο επιδιώκει να υπενθυμίσει στην Πιονγιάνγκ την οικονομική πίεση που ασκεί στη Βόρειο Κορέα καθώς ο  Κιμ προετοιμάζει τις διπλωματικές επιδιώξεις του.
Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος της Κίνας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας δήλωσε ξεκάθαρα, πως το Πεκίνο επιδιώκει να φέρει την Πιονγιάνγκ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Είναι σημαντικό οι ΗΠΑ και άλλες χώρες να συνειδητοποιήσουν ότι ο στόχος της Πιονγιάνγκ δεν είναι  η επιθετικότητα, αλλά να κερδίσουν εγγυήσεις ασφαλείας για τη Βόρεια Κορέα, είπε ο Κινέζος αξιωματούχος.
Πρόσθεσε δε ότι, η Βόρεια Κορέα είχε επιδείξει και στο παρελθόν προθυμία για διαπραγματεύσεις, αλλά η σκληρή στάση των ΗΠΑ είχε αποκλείσει την πρόοδο των συνομιλιών.
Τα στοιχεία των σημαντικών κυρώσεων της Κίνας στη Βόρεια Κορέα βρίσκονται σε αντίθεση με τη μακρόχρονη πολιτική του Πεκίνου να αντιστέκεται στην πίεση των ΗΠΑ για αυστηρότερους περιορισμούς στην οικονομική ενίσχυση της Πιονγιάνγκ.
Σε ένα παράδειγμα, ο πρόεδρος της Κίνας Xi είχε αναφέρει στον πρώην ομόλογό του των ΗΠΑ Barack Obama το 2016 ότι η Βόρεια Κορέα δεν έχει πολλά να χάσει από τις κυρώσεις, καθώς η χώρα ήταν ήδη φτωχή.
Ο κ. Wolf δήλωσε: «Η Κίνα θέλει να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην επίλυση αυτής της κρίσης, αλλά θέλει να το κάνει με τους δικούς της όρους», σημειώνει με νόημα ο Wolf, καταλήγει το δημοσίευμα των Financial Times.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης