Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο τα NPLs των κυπριακών τραπεζών

ΔΝΤ: Παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο τα NPLs των κυπριακών τραπεζών
Ανάπτυξη 4% έως 4,5% στο διάστημα 2018-19 αναμένει το ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία
Θετική είναι η πορεία της κυπριακής οικονομίας, σε μακροοικονομικό επίπεδο, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Οι απεσταλμένοι του ΔΝΤ στη Λευκωσία (επισκέφθηκαν την Κύπρο μεταξύ 19 και 30 Μαρτίου 2018 στα πλαίσια του προγράμματος παρακολούθησης μετά το πέρας του προγράμματος στήριξης), υποστηρίζουν ότι μεγάλο πρόβλημα για την κυπριακή οικονομία παραμένει το υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των κυπριακών τραπεζών.
Αναλυτικότερα στην έκθεση τονίζεται ότι «από την τελευταία μας επίσκεψη, η οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου εξακολούθησε να επιταχύνεται, υποστηριζόμενη από κατασκευαστικές, τουριστικές και επαγγελματικές υπηρεσίες.
Η ανεργία μετριάστηκε περαιτέρω.
Η δημοσιονομική κατάσταση βελτιώθηκε σημαντικά και το δημόσιο χρέος μειώθηκε κάτω από το 100% του ΑΕΠ.
Αξιοποιώντας την υποχώρηση του κόστους  χρηματοδότησης της, η Κύπρος προέβη σε πρώιμη επαναγορά των δανείων του ΔΝΤ τον Ιούλιο του 2017.
Ωστόσο, παρά τη σημαντική και διαρκή βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών, το χρέος του ιδιωτικού τομέα παραμένει εξαιρετικά υψηλό και συνεχίστηκε η αδύναμη υποχώρηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL), τα οποία παραμένουν σε υ ψηλά επίπεδα.
Η ανάγκη για πρόσθετες προβλέψεις και περιορισμένες ευκαιρίες για νέο δανεισμό εξακολουθεί να επηρεάζει την κερδοφορία των τραπεζών.
Ο σημερινός ταχύς ρυθμός οικονομικής επέκτασης προβλέπεται να συνεχιστεί.
Το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 4% - 4,5% στο διάστημα 2018-19, υποστηριζόμενο από την υπάρξη κυρίως μεγάλων κατασκευαστικών έργων με χρηματοδότηση από το εξωτερικό, παρά την κάπως βραδύτερη αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης λόγω της καλύτερης συμμόρφωσης των νοικοκυριών όσον αφορά τις συμβατικές υποχρεώσεις τους.
Μεσοπρόθεσμα, η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2½% καθώς τα κατασκευαστικά έργα ολοκληρώνονται σταδιακά.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί μεταξύ 6% και 7% του ΑΕΠ».
Κατά το ΔΝΤ βασικός στόχος θα πρέπει να είναι η μείωση των NPLs, καθώς θα αποτελούσε έναν επιπλέον παράγοντα στήριξης της κυπριακής οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης