Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Υποχώρησε σε χαμηλά 11 μηνών το επιχειρηματικό κλίμα τον Μάρτιο 2018 - Στις 114,7 μονάδες ο δείκτης Ifo

Γερμανία: Υποχώρησε σε χαμηλά 11 μηνών το επιχειρηματικό κλίμα τον Μάρτιο 2018 - Στις 114,7 μονάδες ο δείκτης Ifo
Ο αυξημένος κίνδυνος του προστατευτισμού επηρέασε αρνητικά την αισιοδοξία των επιχειρήσεων στη Γερμανία
Περαιτέρω πτώση κατέγραψε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία για τον Μάρτιο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά (22/3) στοιχεία του οικονομικού ινστιτούτου Ifo, καθώς ο αυξημένος κίνδυνος του προστατευτισμού επηρέασε αρνητικά την αισιοδοξία των επιχειρήσεων της χώρας.
Ειδικότερα, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo διαμορφώθηκε στις 114,7 μονάδες, έναντι 115,4 μονάδων τον Φεβρουάριο του 2018, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έντεκα μηνών.
Παράλληλα, τα αποτελέσματα αποδείχθηκαν ελαφρώς κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν ο δείκτης να διαμορφωθεί στις 114,8 μονάδες.
«Η απειλή του προστατευτισμού περιορίζει την αισιοδοξία στη γερμανική οικονομία», σχολίασε ο επικεφαλής του Ifo, Clemens Fuest, μετά την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων.
Σύμφωνα με το Ifo, οι επιχειρήσεις ήταν λιγότερο ικανοποιημένες με την τρέχουσα επιχειρηματική τους κατάσταση, η οποία ωστόσο παραμένει σε υψηλό επίπεδο, ενώ η αισιοδοξία αναφορικά με τους προσεχείς μήνες επίσης κατέγραψε πτώση.
«Η συζήτηση για τον προστατευτισμό αφήνει το στίγμα της», τονίζει ο οικονομολόγος του Ifo, Klaus Wohlrabe, προσθέτοντας παράλληλα ότι οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για τις εξαγωγές υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα άνω του ενός χρόνου.
Καθοριστικό ρόλο στην πτώση του δείκτη διαδραμάτισαν τόσο ο κλάδος του λιανικού εμπορίου όσο και ο μεταποιητικός κλάδος, την ίδια στιγμή που το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώθηκε στον τομέα των κατασκευών.
Σημειώνεται ότι τα στοιχεία του Ifo έρχονται να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία της Markit για το επιχειρηματικό κλίμα, με τον δείκτη PMI να απομακρύνεται περαιτέρω από τα πολυετή υψηλά του Ιανουαρίου 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης