Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στη Wall Street, με πολιτικές ανησυχίες και macro στο επίκεντρο

Νευρικότητα στη Wall Street, με πολιτικές ανησυχίες και macro στο επίκεντρο
Με νευρικότητα άνοιξε η Wall Street, με την προσοχή των επενδυτών να επικεντρώνεται στις πολιτικές εξελίξεις στην Ουάσιγκτον
Με νευρικότητα και εναλλαγές προσήμων άνοιξε σήμερα (16/3/2018) η Wall Street, με την προσοχή των επενδυτών να επικεντρώνεται στις πολιτικές εξελίξεις στην Ουάσιγκτον.
Περί τις 15:30, ο Dow Jones Industrial average ενισχυόταν κατά 0,1% στις 24.892 μονάδες, ο S&P 500 σημείωνε άνοδο 0,2% στις 2.753 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείτο κατά 0,2% υψηλότερα, στις 7.493 μονάδες.


Στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκονται οι αναταραχές εντός της κυβέρνησης Trump στην Ουάσιγκτον.
Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των «New York Times», ο ειδικός εισαγγελέας Robert Mueller εξέδωσε κλήτευση που υποχρεώνει τον Όμιλο Trump να παραδώσει έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων που σχετίζονται με τη Ρωσία.
Την ίδια ώρα, ανησυχίες προκαλούν και οι συνεχείς… αποχωρήσεις από τον Λευκό Οίκο.
Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της «Washington Post», ο αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, έχει αποφασίσει να απομακρύνει τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας H.R. McMaster, ενώ το «CBS News» μεταδίδει σήμερα ότι ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, John Kelly, θα μπορούσε να αποχωρήσει από τη θέση του ακόμη και σήμερα.
Τα νέα αυτά έρχονται ελάχιστες ημέρες μετά την απόλυση του Rex Tillerson από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αλλά και την παραίτηση του Gary Cohn από επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου.
Την ίδια ώρα, περαιτέρω πιέσεις στις μετοχές ασκούν και οι επίμονες ανησυχίες για έναν πιθανό εμπορικό πόλεμο.
Οι δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή τις επόμενες εβδομάδες, μετά την υπογραφή των σχετικών διαταγμάτων από τον Trump την περασμένη εβδομάδα.
Ενώ ο Καναδάς και το Μεξικό έχουν εξαιρεθεί από τη συμφωνία, οι επενδυτές ανησυχούν ότι διάφορες χώρες από όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να προβούν σε αντίποινα.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, πτώση μεγαλύτερη από την αναμενόμενη κατέγραψαν οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο του 2018, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.
Ειδικότερα, οι ενάρξεις μειώθηκαν κατά 7% στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 1,236 εκατ. μονάδων, ενώ τα στοιχεία για τον Ιανουάριο αναθεωρήθηκαν ανοδικά, δείχνοντας μια αύξηση των ενάρξεων στο 1,329 εκατ., αντί του 1,326 εκατ. που είχε αναφερθεί αρχικά.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια μείωση των ενάρξεων κατά 1,290 εκατ. για τον Φεβρουάριο.
Ξεχωριστά στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ σημείωσε «άλμα» 1,1% τον Φεβρουάριο του 2018, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων τεσσάρων μηνών, κυρίως λόγω της ανάκαμψης στις κατασκευές.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι ανέμεναν μια αύξηση της παραγωγής κατά 0,3%.
Σημειώνεται ότι τα στοιχεία του Ιανουαρίου αναθεωρήθηκαν επί τα χείρω, δείχνοντας μια πτώση 0,3% αντί της πτώσης 0,1% που είχαν δείξει τα αρχικά στοιχεία.
Σε ετήσια βάση, η συνολική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 4,4%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης