Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουγγαρία: Η Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει τον επαναπατρισμό τριών τόνων χρυσού από το Λονδίνο

Ουγγαρία: Η Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει τον επαναπατρισμό τριών τόνων χρυσού από το Λονδίνο
Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Ουγγαρίας, αυτή η κίνηση θα ενισχύσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη της αγοράς προς τη χώρα
Την επαναφορά των αποθεμάτων χρυσού που έχει στην Τράπεζα της Αγγλίας αποφάσισε η Ουγγαρία, όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, διατηρώντας τη σχετική τάση των τελευταίων ετών που ακολουθούν αρκετές χώρες παγκοσμίως.
Συγκεκριμένα, η Ουγγρική Εθνική Τράπεζα (ΜΝΒ) ανακοίνωσε την επαναφορά 100 χιλ. ουγγιών (τριών τόνων) χρυσού από την Τράπεζα της Αγγλίας, με τον σχετικό όγκο να ανέρχεται συνολικά σε 33 δισ. φιορίνια (130 εκατ. δολάρια) με βάση τις τρέχουσες τιμές του χρυσού.
Η απόφαση της Ουγγαρίας φαίνεται ότι ευθυγραμμίζεται με τις διεθνείς τάσεις, καθώς η αποθήκευση αποθεμάτων χρυσού εκτός χώρας θεωρείται επικίνδυνη από όλο και περισσότερες κεντρικές τράπεζες.
Μεταξύ των κεντρικών τραπεζών που αποφάσισαν πρόσφατα να επαναπατρίσουν τα αποθέματα χρυσού τους είναι αυτές της Αυστρίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας.
Σύμφωνα με την MNB, η παραπάνω κίνηση θα μπορούσε επίσης να ενισχύσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη της αγοράς προς την Ουγγαρία.
Η Κεντρική Τράπεζα της Ουγγαρίας διατηρούσε αποθέματα χρυσού από το 1924, ωστόσο κατά τα τέλη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, αυτά μεταφέρθηκαν στην Αυστρία, προτού επιστραφούν πίσω πλήρως το 1946.
Ο υψηλότερος όγκος χρυσού που είχε ποτέ η Ουγγαρία ανερχόταν σε περίπου 70 τόνους στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ενώ η τάση συσσώρευσης χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες ξεκίνησε ξανά το 2010, στον απόηχο της οικονομικής κρίσης.
Τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού παγκοσμίως ανήκουν στις ΗΠΑ και τη Γερμανία, ενώ η σύγκριση με άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης η Ουγγαρία έχει σχετικά μικρά αποθέματα χρυσού.
Σημειώνεται ότι από το 1992 μέχρι σήμερα η δραστηριότητα της Ουγγαρίας παρέμενε σταθερή, καθώς η MNB δεν είχε αγοράσει ή πουλήσει κανένα από τα αποθέματα χρυσού της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης