Τελευταία Νέα
Διεθνή

Zypries (υπ. Οικονομίας Γερμανίας): Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ μπορεί ακόμα να αποφευχθεί

Zypries (υπ. Οικονομίας  Γερμανίας):  Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ μπορεί ακόμα να αποφευχθεί
Το Βερολίνο θα συντονίσει στενά τη δράση της με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα αντιδράσει αν ο Trump προωθήσει τελικά τους δασμούς, σημειώνει η Γερμανίδα υπουργός
Ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ μπορεί ακόμα να αποφευχθεί, τόνισε σήμερα (10/3/2018) η υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Brigitte Zypries, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες αυτό το Σαββατοκύριακο (10-11/3/2018) θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποφυγή της κλιμάκωσης.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump εξήγγειλε δασμούς, 25% στην εισαγωγή  χάλυβα και 10%  για το αλουμίνιο, αλλά βρίσκεται κάτω από έντονες πιέσεις τους εταίρους, συμπεριλαμβανομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ιαπωνίας, ώστε να αρθούν τα μέτρα, όπως αναφέρει το Reuters.
Ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Robert Lighthizer, επρόκειτο να συναντηθεί με τον επικεφαλής του εμπορίου της ΕΕ Cecilia Malmstrom και ξεχωριστά με τον Ιάπωνα υπουργό Εμπορίου Hiroshige Seko για κρίσιμες συνομιλίες που προσλαμβάνουν δραματικό τόνο, εν μέσω ανησυχιών ότι η κίνηση του Trump θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο.
Η Zypries μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk σημείωσε μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβληθεί δασμοί και είναι αρκετά πρόωρο να μιλάμε για έναν επικείμενο εμπορικό πόλεμο.
«Αλλά έχουμε φτάσει σε μια κατάσταση στην οποία οι προκαταρκτικές αψιμαχίες είναι σοβαρές» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Zypries σημείωσε ότι, η επίτροπος Malmstrom προσπαθεί να επιλύσει τη διαμάχη μέσω διαπραγματεύσεων, τονίζοντας: «Υπάρχουν ακόμα συνομιλίες, οι εξελίξεις τρέχουν, οπότε αν θέλετε θα μπορούσατε να πείτε ότι πρόκειται ακόμα για διπλωματία και όχι πόλεμο».
Σύμφωνα με τη Γερμανίδα υπουργό Οικονομίας, οι προτεινόμενοι δασμοί του Trump παραβιάζουν τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).
Πρόσθεσε δε  ότι η Γερμανία θα συντονίσει στενά τη δράση της με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα αντιδράσει αν ο Trump προωθήσει τους δασμούς.
«Φυσικά, θα πρέπει να ασκήσουμε πιέσεις  εναντίον του και στον ΠΟΕ και επιπροσθέτως να μελετήσουμε τα αντίμετρα που θα λάβουμε», καταλήγει στη συνέντευξή της η Zypries.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης