Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι αναλυτές προειδοποιούν: Ο Kim Yong Un στήνει παγίδα στον Trump

tags :
Οι αναλυτές προειδοποιούν: Ο Kim Yong Un στήνει παγίδα στον Trump
Λάθος του Trump μια συνάντηση με τον Kim Yong Un, καθώς η Βόρεια Κορέα δεν έχει αναλάβει πραγματικές πρωτοβουλίες προς την αποπυρηνικοποίηση
Την ανησυχία τους για τα αποτελέσματα που θα έχει για τις ΗΠΑ η συνάντηση του Donald Trump με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Kim Yong Un, εκφράζουν στρατηγικοί αναλυτές σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.
Ο Trump έχει επανειλημμένα επικρίνει τους προκατόχους του για παραχωρήσεις προς τη Βόρεια Κορέα, σε αντάλλαγμα για διαπραγματεύσεις που όμως δεν σταμάτησαν ποτέ την πρόοδο του προγράμματος πυρηνικών όπλων.
Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος μπορεί τώρα να κάνει το ίδιο λάθος, προειδοποιούν οι αναλυτές.
«Η συμφωνία για συνάντηση χωρίς συγκεκριμένα βήματα προς την αποπυρηνικοποίηση αποτελεί μια σημαντική αναστροφή της αμερικανικής πολιτικής», σχολιάζει ο John Wolfsthal, πρώην σύμβουλος του Barack Obama από το 2014 έως το 2017.
Και πρόσθεσε πως «ο Trump έχει δηλώσει ότι δεν θα πραγματοποιηθεί καμία συνάντηση έως ότου η Βόρεια Κορέα αναλάβει πραγματικές πρωτοβουλίες προς την αποπυρηνικοποίηση.
Σήμερα δεν βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο».
Το CNBC επικοινώνησε με τον Λευκό Οίκο προκειμένου να σχολιάσει αυτές τις εκτιμήσεις, ωστόσο δεν υπήρξε απάντηση.
Μάλιστα τον περασμένο μήνα ο Trump επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Shinzo Abe και συμφώνησαν ότιδεν θα υπάρξει σημαντικός διάλογος με την Πιονγιανγκ, έως ότου η Βόρεια Κορέα συμφωνήσει στην «πλήρη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση», όπως ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας.
Αναλυτές της Eurasia Group εκτιμούν μάλιστα ότι η συνάντηση αποτελεί μια μεγάλη πολιτική νίκη για τον Kim.
Όπως εξηγούν, η συνάντηση παρέχει επί της ουσίας ισότιμο καθεστώς στον Kim Jong Un και ενισχύει την προσπάθειά του να αναγνωριστεί η Βόρεια Κορέα ως de facto πυρηνική δύναμη.
Η πολιτική «μέγιστης πίεσης» του Trump στη Βόρεια Κορέα με τη μορφή αυστηρότερων κυρώσεων, έχει κερδίσει επαίνους αποό τους στρατηγικούς αναλυτές, ωστόσο η αποδοχή της πρόσκλησης του Kim θα μπορούσε να αλλάξει αυτό το κλίμα.
Το απομονωμένο κράτος της Βόρειας Κορέας έχει μακρά ιστορία στην προσφορά διαλόγου σε αντάλλαγμα για παραχωρήσεις, όπως χαλαρές κυρώσεις ή ενισχύσεις.
Πολλοί πιστεύουν ότι η διάσκεψη κορυφής του Μαϊου θα μπορούσε να ακολουθήσει την ίδια μοίρα με τις αποτυχημένες συνομιλίες των «Έξι Μερών».
Όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Sung - Yoon Lee, καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Tufts, η Πιόνγιανγκ «παίζει» με τον Trump.
«Μην εκπλαγείτε αν ο Kim Yo Jong επισκεφθεί πρώτος την Ουάσινγκτον», πρόσθεσε ο Yoon.
Βέβαια υπάρχουν και άλλες θεωρίες για το ξαφνικό ενδιαφέρον του Kim να συναντήσει τον Trump.
Οι διεθνείς κυρώσεις ενδεχομένως να αναγκάζουν την Πιονγιανγκ να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου ή η Βόρεια Κορέα βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων και ο Kim επιδιώκει να κερδίσει χρόνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης