Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αντί για πόλεμο ... διπλωματία: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Trump θα συναντηθεί με τον Kim Jong un της B. Κορέας τον Μάιο

Αντί για πόλεμο ... διπλωματία: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Trump θα συναντηθεί με τον Kim Jong un της B. Κορέας τον Μάιο
Τον Μάιο του 2018 ο πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump θα συναντήσει τον Kim Jong Un της Βορείου Κορέας.
(upd) Εκεί που αναμενόταν να ξεσπάσει πυρηνικός πόλεμος και η Βόρεια Κορέα βρισκόταν στο στόχαστρο και στο διεθνές επίκεντρο….τελικά η διπλωματία νίκησε.
Τον Μάιο του 2018 ο πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump θα συναντήσει τον Kim Jong Un της Βορείου Κορέας.
Αν και ακόμα δεν έχει γίνει γνωστή ούτε η ακριβής ημερομηνία ούτε η τοποθεσία της συνάντησης, η είδηση αφορά μια αδιανόητη μέχρι πριν μερικούς μήνες εξέλιξη.
Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο Chung Eui yong, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της προεδρίας της Νότιας Κορέας, ο οποίος μαζί με άλλους αξιωματούχους της Νότιας Κορέας ενημέρωσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ για τα αποτελέσματα των επαφών που είχε πρόσφατα νοτιοκορεατική αντιπροσωπεία με τον επικεφαλής της Β. Κορέας, Kim Jong un στην Πιονγκ Γιανγκ.
Όπως είπε ο Chung Eui yong, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump έκανε αποδεκτή την πρόσκληση που του απηύθυνε ο Kim Jong un για μια ιστορική Σύνοδο Κορυφής.
«Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας αναφέρθηκε στην επιθυμία του να συναντηθεί με τον πρόεδρο Trump το συντομότερο δυνατό.
O Kim δεσμεύθηκε να μην προχωρήσει σε νέες δοκιμές πυρηνικών όπλων ή βαλλιστικών πυραύλων και να συζητήσει την αποπυρηνικοποίηση της χώρας του με αντάλλαγμα εγγυήσεις για την ασφάλεια του καθεστώτος του.
Ο πρόεδρος Trump είπε ότι δέχεται να συναντηθεί με τον Kim Jong un μέχρι τα τέλη Μαΐου, για να επιτευχθεί η μόνιμη αποπυρηνικοποίηση» της χερσονήσου» υποστήριξε ο Chung Eui yong.
Τις ανακοινώσεις αυτές επιβεβαίωσε ύστερα από λίγο και ο Λευκός Οίκος.
Με μήνυμα του στο twitter ο Trump χαιρέτισε τη μεγάλη πρόοδο όσον αφορά το ζήτημα της Β. Κορέας, υπογραμμίζοντας πως ο Kim Jong un μίλησε για «αποπυρηνικοποίηση» και όχι απλά για «πάγωμα» των προγραμμάτων της χώρας του.
«Οι κυρώσεις θα παραμείνουν σε ισχύ ωσότου εξευρεθεί συμφωνία» ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Κατόπιν αυτών των αιφνίδιων και απροσδόκητων εξελίξεων, οι ΗΠΑ αναμένεται να ενημερώσουν επίσημα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Νότιος Κορέα πίσω από την συμφωνία για συνάντηση

Πριν λίγες ημέρες αντιπροσωπεία της Νότιας Κορέας πραγματοποίησε ιστορικό ταξίδι στην Πιονγκγιάνγκ στην πρωτεύουσα της Β. Κορέας.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, οι απεσταλμένοι έγιναν οι πρώτοι αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας που συναντήθηκαν με τον Kim από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2011.
Οι απεσταλμένοι της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν ότι ο Kim τους είπε ότι είναι πρόθυμος να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την εγκατάλειψη των πυρηνικών όπλων και ότι θα αναστείλει όλες τις πυρηνικές δοκιμές και τις δοκιμές πυραύλων ενώ θα συμμετάσχει σε συνομιλίες.
Η αντιπροσωπεία της Νότιας Κορέας ανέφερε στον Trump ότι ο Kim Jong Un "δήλωσε ότι έχει δεσμευτεί για την αποπυρηνικοποίηση".
Ο Trump ανακοίνωσε ότι θα συναντήσει τον Kim Jong Un τον Μάιο του 2018 για να επιτευχθεί μόνιμη αποπυρηνικοποίηση στην Βόρειο Κορέα".

Moon Jae in (Ν. Κορέα): Ιστορικό ορόσημο η συνάντηση Trump – Kim Jong un

Ιστορικό ορόσημο χαρακτήρισε την επικείμενη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump με τον επικεφαλής της Β. Κορέας Kim Jong un στα τέλη Μαΐου ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Moon Jae in.
«Η συνάντηση του Μαΐου θα καταγραφεί στην ιστορία ως ορόσημο που έκανε πραγματικότητα την ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο και που δρομολόγησε την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου» ανέφερε σε ανακοίνωση του ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας.
Μάλιστα ο Moon συνεχάρη τον πρόεδρο των ΗΠΑ για την απόφαση του να αποδεχθεί την πρόσκληση του Kim, τονίζοντας ότι για την απόφαση του αυτή θα τον επαινούν όχι μόνο οι πολίτες της Βόρειας και της Νότιας Κορέας αλλά κάθε πολίτης που επιθυμεί την ειρήνη στον πλανήτη.
Σημειώνεται πως ο Moon Jae in θα συναντηθεί με τον Kim Jong un εντός του Απριλίου.

Abe (Ιαπωνία): Ικανοποίηση για την αλλαγή στάση της Βόρειας Κορέας

Την ικανοποίηση του για την αλλαγή στάσης της Βόρειας Κορέας εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Shinzo Abe, ο οποίος πάντως υποστήριξε πως τα θετικά νέα για τη συνάντηση Trump - Kim Jong un δεν πρόκειται να αλλάξει την πολιτική των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.
«Δεν υπάρχει καμιά αλλαγή πολιτικής από μέρους της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ.
Θα συνεχίσουμε να ασκούμε τη μέγιστη πίεση ωσότου η Βόρεια Κορέα να λάβει χειροπιαστά μέτρα προς την αποπυρηνικοποίησή της κατά τρόπο πλήρη, επαληθεύσιμο και αμετάκλητο» τόνισε ο Abe.
 
(πρώτη ενημέρωση Παρασκευή 9 Μαρτίου 02:32)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης