Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συγκρατημένη άνοδος στη Wall Street, καθώς μετριάζονται οι ανησυχίες για εμπορικό πόλεμο

Συγκρατημένη άνοδος στη Wall Street, καθώς μετριάζονται οι ανησυχίες για εμπορικό πόλεμο
Με οριακά κέρδη άνοιξε η Wall Street, καθώς υποχωρούν οι φόβοι για έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο
Με οριακά κέρδη άνοιξε σήμερα (8/3/2018) η Wall Street, καθώς υποχωρούν οι ανησυχίες για έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, εν μέσω ελπίδων ότι οι δασμοί θα είναι ηπιότεροι από ό,τι φοβόντουσαν οι αναλυτές.
Περί τις 16:30, ο Dow Jones Industrial average ενισχυόταν κατά 0,4% στις 24.889 μονάδες, ο S&P 500 σημείωνε άνοδο 0,3% στις 2.735 μονάδες και ο Nasdaq κινείτο κατά 0,4% υψηλότερα στις 7.428 μονάδες.


Χθες, οι δείκτες της Wall έκλεισαν με οριακές μεταβολές, ανακάμπτοντας από τις απώλειες που σημείωναν μετά την είδηση της παραίτησης του επικεφαλής οικονομικού σύμβουλου του Donald Trump, Gary Cohn, εν μέσω ανησυχιών ότι αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να διευκολύνει τον αμερικανό πρόεδρο να προχωρήσει με τα σχέδιά του για επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.
Στην ανάκαμψη των μετοχών βοήθησε η είδηση ότι ο Λευκός Οίκος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Καναδάς και το Μεξικό να εξαιρεθούν από τους δασμούς.
Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Sarah Sanders, γενικότερες εξαιρέσεις από τους δασμούς ενδέχεται να εξεταστούν και για άλλες χώρες.
Σύμφωνα με την ίδια, ο Trump θα υπογράψει το νομοσχέδιο για την επιβολή των δασμών στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.
Με σημερινό του tweet, ο Trump δήλωσε ότι θα έχει σήμερα μια συνάντηση για τους σχεδιαζόμενους δασμούς και ότι οι ΗΠΑ πρέπει να επιδείξουν ευελιξία προς τους συμμάχους τους.
Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Mario Draghi, τόνισε σήμερα πως είναι νωρίς να μιλήσουμε για εμπορικό πόλεμο, προειδοποιώντας, όμως, ότι σε κάθε περίπτωση, η επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ θα έχει επιπτώσεις.
«Αναρωτιέμαι... εάν κάποιος επιβάλλει δασμούς στους εμπορικούς εταίρους του... ποιον θεωρεί εχθρό;», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Wilbur Ross, διαβεβαίωσε χθες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν έναν εμπορικό πόλεμο και ότι η απόφαση να επιβληθούν δασμοί στον εισαγόμενο χάλυβα και το αλουμίνιο ελήφθη μετά από «ώριμη σκέψη».
Εν τω μεταξύ, με επιφυλακτικότητα παρακολούθησαν οι επενδυτές τα στοιχεία για τα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, που έδειξαν μεγάλη αύξηση των αιτήσεων, μόλις μία εβδομάδα αφότου είχαν διολισθήσει σε χαμηλά 50 ετών.
Ειδικότερα, οι αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 21.000, στις 231.000, την εβδομάδα έως τις 3 Μαρτίου 2018, επίπεδο που αποτελεί υψηλό έξι εβδομάδων.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι ανέμεναν οι αιτήσεις να διαμορφωθούν στις 220.000.
Παράλληλα, στο επίκεντρο παραμένουν οι γεωπολιτικές εξελίξεις.
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Moon Jae-in, προειδοποίησε σήμερα ότι υπάρχουν ακόμα πολλά εμπόδια τα οποία πρέπει να ξεπεραστούν ώστε η Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει τα πυρηνικά της όπλα.
Ο Moon επαίνεσε, παράλληλα, τον ρόλο των ΗΠΑ στην προσπάθεια επίτευξης μίας συμφωνίας μεταξύ των δύο κορεατικών πλευρών, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή των πυρηνικών δοκιμών από τη Βόρεια Κορέα όσο ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκεται σε εξέλιξη.
Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών παραμένει και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Χθες, η «Beige Book» που δημοσίευσε η κεντρική τράπεζα έδειξε ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με μέτριο ρυθμό στους πρώτους μήνες του 2018, υπογραμμίζοντας, ταυτόχρονα, ενισχυμένη αύξηση στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.
Στο «μέτωπο» των εμπορευμάτων, σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφουν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, εν μέσω της υψηλότερης παραγωγής στις ΗΠΑ και της αύξησης των αποθεμάτων αμερικανικού αργού.
Συγκεκριμένα, περί τις 16:45, το Brent υποχωρούσε κατά 0,7% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 63,9 δολ. ανά βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό κατέγραφε πτώση της τάξεως του 0,6% στα 60,8 δολ. ανά βαρέλι.
Σύμφωνα με την αμερικανική Διεύθυνση Πληροφοριών Ενέργειας, τα αποθέματα αργού στη χώρα αυξήθηκαν κατά 2,4 εκατ. βαρέλια για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 2 Μαρτίου 2018, στα 425,91 εκατ. βαρέλια συνολικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης