Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bank of Japan: Η πτώση στις τιμές του πετρελαίου είχε μεγάλη επίδραση στην ιαπωνική οικονομία

Bank of Japan: Η πτώση στις τιμές του πετρελαίου είχε μεγάλη επίδραση στην ιαπωνική οικονομία
Ο υποψήφιος υποδιοικητής της Bank of Japan, Masayoshi Amamiya, χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα λυπηρό το γεγονός ότι ο πληθωρισμός δεν έχει επιτύχει το στόχο του 2%
Στη σημαντική πτώση που κατέγραψαν τα προηγουμένα χρόνια οι τιμές του πετρελαίου αναφέρθηκε σήμερα (7/3) ο υποψήφιος υποδιοικητής της Bank of Japan, Masayoshi Amamiya, τονίζοντας ότι η σχετική εξέλιξη είχε σημαντική επίδραση στην οικονομία της χώρας.
Συγκεκριμένα, ο Amamiya, μιλώνοντας ενώπιον του ιαπωνικού κοινοβουλίου, χαρακτήρισε ως «ιδιαίτερα λυπηρό» το γεγονός ότι ο πληθωρισμός δεν έχει επιτύχει το στόχο του 2% της τράπεζας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η οικονομία οδεύει σταδιακά προς αυτή την κατεύθυνση.
«Οφείλουμς να συνεχίσουμε υπομονετικά τη σημερινή ισχυρή νομισματική χαλάρωση», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του Amamiya, προσθέτοντας παράλληλα ότι «εξακολουθεί να υπάρχει απόσταση από τον στόχο πληθωρισμού στο 2%».
«Η στόχευση ενός επιπέδου πληθωρισμού στο 2% συμβάλλει στη σταθεροποίηση της αγοράς συναλλάγματος σε μακροπρόθεσμη βάση», ανέφερε ο αξιωματούχος της Bank of Japan, τονίζοντας εν συνεχεία ότι «είναι σημαντικό να διεξαχθεί η κατάλληλη νομισματική πολιτική στο πλαίσιο της τρέχουσας συνεργασίας μεταξύ της BoJ και της κυβέρνησης».
Σε ότι αφορά το πετρέλαιο, ο Amamiya υπογράμμισε ότι «οι τιμές του πετρελαίου είχαν μεγάλες επιπτώσεις στην οικονομία της Ιαπωνίας», επικαλούμενος τον «μαύρο χρυσό» και την αύξηση στους φόρους επί των πωλήσεων στη χώρα ως έναν από τους λόγους για τους οποίους ο πληθωρισμός δε βρίσκεται στο 2%.
Ο ίδιος τόνισε ότι τα αρνητικά επιτόκια της τράπεζας θα μπορούσαν να εμβαθύνουν περισσότερο, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να εξεταστούν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα από μία τέτοια κίνηση, ενώ παράλληλα χαρακτήρισε «καλό πράγμα» για την ιαπωνική οικονομία τα υψηλότερα επιτόκια των ΗΠΑ.
Επιπλέον, ο Amamiya αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι η Bank of Japan δεν σχεδιάζει να εκδώσει ψηφιακό νόμισμα προς το παρόν, ενώ χαρακτήρισε «απίθανο» το ενδεχόμενο τα ψηφιακά νομίσματα να επηρεάσουν τη νομισματική πολιτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης