Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλικές εκλογές - Πλειοψηφία για τη Δεξιά των Berlusconi και Salvini 35% - Πρώτο το Κίνημα Πέντε Αστέρων με 30,5%

Ιταλικές εκλογές - Πλειοψηφία για τη Δεξιά των Berlusconi και Salvini 35% - Πρώτο το Κίνημα Πέντε Αστέρων  με 30,5%
Πρώτο κόμμα αναδεικνύεται το Κίνημα Πέντε Αστέρων στις βουλευτικές εκλογές (4/3/2018) στην Ιταλία ενώ την πλειοψηφία συγεντρώνει ο δεξιός συνασπισμός των Berlusco - Salvini και Meloni με 35%.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα τα exit polls η Κεντροδεξιά (Berlusconi - Salvini - Neloni) συγκεντρώνει ποσοστό 34,5%- 35%, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, Five Star (Di Maio) συγκεντρώνει ποσοστό 30,5% και η Κεντροαριστερά (Renzi) φτάνει στο 23%.
Ποσοστό 4% συγκεντρώνει ο σχηματισμός Ελεύθεροι και Ίσοι ενώ 3,5% άλλα κόμματα.
Οπως αποδυκνύεται και απο τα exit polls, παρότι το Κίνημα των 5 Αστέρων  αναδεικνύεται ο μεγάλος νικητής των εκλογών με το εντυπωσιακό ποσοστό του 30,5% η Κεντροδεξιά είναι αυτή που όπως όλα δείχνουν θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας. 
Να σημειωθεί οτι ο εκλογικός νόμος που εγκρίθηκε πρόσφατα στην Ιταλία ευνοεί τις συμμαχίες οπότε το Κίνημα του Bepe Grillo είναι πολύ δύσκολο να μπορέσει να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο καθώς για να μπορέσει μια συμμαχία, να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, θα πρέπει να ξεπεράσει το 40% των ψήφων.

Τι θα φέρει η επόμενη ημέρα των εκλογών - Ποια είναι τα πιθανά σενάρια

Η επόμενη ημέρα των Ιταλικών εκλογών, βρίσκει όλα τα σενάρια πιθανά.
Αρχίζοντας από μια κυβέρνηση της κεντροδεξιάς, που θεωρείται σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα ως η πιο πιθανή, με την Φόρτσα Ιτάλια, την Λέγκα και τα υπερσυντηρητικά «Αδέλφια της Ιταλίας». Ωστόσο δεν έχει αποκλειστεί εντελώς και το ενδεχόμενο ενός «μεγάλου συνασπισμού» και στην Ιταλία με την κεντροαριστερά και την κεντροδεξιά να ενώνουν τις δυνάμεις τους.
Τα Πέντε Αστέρια, βέβαια, επιμένουν ότι θα πρέπει να τους δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ενώ έχουν δεσμευτεί ότι θα ξεκινήσουν διάλογο με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Με σημείο αναφοράς, βέβαια, τα κύρια προγραμματικά σημεία του κινήματος που ίδρυσε ο Bebe Grilo.
Στα διάφορα μετεκλογικά σενάρια ωστόσο υπάρχει και αυτό της κυβέρνησης «ειδικού σκοπού», που θα έχει ως στόχο την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την υποχρεωτική έγκριση του επόμενου κρατικού προϋπολογισμού, στην οποία δήλωσε διατεθειμένη να πάρει μέρος και η Αριστερά. Τέλος κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να μην σχηματιστεί καμία κυβέρνηση και να προκηρυχτούν εκ νέου στις κάλπες, αν και αυτό το σενάριο μετά τα πρώτα αποτελέσματα δεν κερδίζει έδαφος.
Τα μάτια πάντως όλων στην ΕΕ είναι στραμένα στις αποψινές εκλογές στην Ιταλία, καθώς η 3η οικονομία της Ευρωζώνης αντιμετωπίζει σημαντικά οικονομικά προβλήματα, με ένα χρέος που ξεπερνά κατα πολύ ακόμη και αυτό της Ελλάδας και την ανεργία να κυμαίνεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα σε σχέση με άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης.
Πάντως, το Κίνημα των 5 Αστέρων, που εξέπληξε με τα ποσοστά που συγκέντρωσε, προκαλεί ανησυχία στην ΕΕ με τις ριζοσπαστικές του απόψεις και θέσεις, όπως η απομάκρυνση της Ιταλίας από το ΝΑΤΟ, οι δραστικές περικοπές στους εταιρικούς φόρους και η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ. 

Πονοκέφαλος για την Ευρώπη η νέα κυβέρνηση στην Ιταλία 
Ο Fabio Bordignon, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Ούρμπινο ο οποίος έχει μελετήσει την άνοδο του Κινήματος Πέντε Αστέρων, τόνισε στο Bloomberg ότι «αυτό θα είναι ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα για το κόμμα Πέντε Αστέρια δεδομένου οτι στις εκλογές του 2013 έλαβε μόλις πάνω από 25%. Αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα είναι αναμφισβήτητα μια προσωπική νίκη του ηγέτη του κόμματος, Luidi Di Maio».
Η κεντροδεξιά συμμαχία του Berlusconi θα έχει προβάδισμα 3,5% στην κάτω βουλή, σύμφωνα με το exit poll της RAI αν και είχε διπλάσιο προβάδισμα, μεγαλύτερο των 8 μονάδων, στις δημοσκοπήσεις.
Όπως επισημαίνει το Bloomberg, οι δυνάμεις που μπορούν να περιγραφούν ως λαϊκιστικές με ξεκάθαρο αντιευρωπαϊκό στίγμα -Πέντε Αστέρια, Λέγκα του Βορρά και Brothers of Italy- συγκεντρώνουν ποσοστό 50%.
Αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς για τα οριστικά αποτελέσματα, οι ιταλικές εκλογές θα αποτελέσουν "πονοκέφαλο” για την υπόλοιπη Ευρώπη.
Όχι μόνο γιατί θα είναι μια κυβέρνηση χωρίς αυτοδυναμία, αλλά μπορεί επίσης να είναι πολύ ήπια/βαριά ευρωσκεπτικιστική. Η Angela Merkel και ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron ίσως θα πρέπει να αποφασίσουν τι θα κάνουν για την Ιταλία καθώς καθορίζουν την στρατηγική τους για το μέλλον της ευρωζώνης.

 www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης