Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Άνοιξαν οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές – Θα ψηφίσουν πάνω από 46 εκατ. πολίτες

Ιταλία: Άνοιξαν οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές – Θα ψηφίσουν πάνω από 46 εκατ. πολίτες
Οι κάλπες αναμένεται να κλείσουν στις 23:00 τοπική ώρα (24:00 ώρα Ελλάδας) και τα exit poll θα ανακοινωθούν αμέσως, αλλά  τα τελικά αποτελέσματα μπορεί να μην είναι ξεκάθαρα μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας 5/3
Στις κάλπες προσέρχονται οι Ιταλοί από τις 7 το πρωί προκειμένου να ψηφίσουν για την ανανέωση της βουλής και της γερουσίας.
Πάνω από 46 εκατ. πολίτες αναμένεται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σήμερα μέχρι τις 23:00 το βράδυ, οπότε και κλείνουν οι κάλπες, για την εκλογή  618 βουλευτών, 309 γερουσιαστών και 18 εκπροσώπων των απόδημων Ιταλών.
Παράλληλα με τις βουλευτικές, γίνονται και εκλογές για την ανανέωση των συμβουλίων των ευρύτερων περιοχών της Ρώμης (Λάτιο) και του Μιλάνου (Λομβαρδία).
Σημειώνεται ότι στο Παλέρμο της Σικελίας, το βράδυ του Σαββάτου 3/3, λόγω λάθους στα ονόματα των υποψήφιων της περιφέρειας που διαπιστώθηκε, τυπώθηκαν εκ νέου 200.000 εκλογικά ψηφοδέλτια.
Σε ό,τι αφορά τις βουλευτικές, σύμφωνα με το νέο εκλογικό  νόμο, με απλή αναλογική θα εκλεγούν τα δυο τρίτα των βουλευτών και γερουσιαστών και το ένα τρίτο με πλειοψηφικό σύστημα.
Πάντως, το Σάββατο ο Silvio Berlusconi από τη Νάπολη, παρά την παραδοσιακή «ημέρα σιωπής»,   σε συνομιλίες του με κατοίκους αναφέρθηκε στο σχέδιο φορολογικής μεταρρύθμισης του  Forza Italia με μια μόνον κλίμακα, στο 23%, ενώ παράλληλα, στελέχη των Πέντε Αστέρων ανέβασαν στο διαδίκτυο ένα ολιγόλεπτο βίντεο, με δηλώσεις του υποψήφιου πρωθυπουργού του κινήματος, Luigi Di Magio και των υποψήφιων υπουργών.

Reuters: Πρώτο στις ιταλικές εκλογές θα αναδειχτεί το Κίνημα των 5 Αστέρων - Υπόσχεται 780 ευρώ μηνιαίως στους φτωχούς

Οι Ιταλοί άρχισαν να προσέρχονται στις κάλπες την Κυριακή 4/3 σε μία εκλογική αναμέτρηση που μπορεί να οδηγήσει σε αδιέξοδο και μετά από μία προεκλογική εκστρατεία που σημαδεύτηκε από θυμό για την οικονομία, την υψηλή ανεργία και τη μετανάστευση, όπως μεταδίδει το Reuters.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο πρώην πρωθυπουργός Silvio Berlusconi και οι ακροδεξιοί σύμμαχοί του θα έχουν τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη, αλλά όχι ικανή για να τους εξασφαλίσει και την πλειοψηφία των εδρών.
Το αντικαθεστωτικό κίνημα των Πέντε Αστέρων θα συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ποσοστό για μεμονωμένο κόμμα, καθώς ευνοείται από τη δυσαρέσκεια για τη διαφθορά και την αυξανόμενη φτώχεια, ενώ το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα του Renzi προβλέπεται να έρθει τρίτο.
"Το κίνημα των Πέντε Αστέρων είχε ένα μομέντουμ τις τελευταίες μέρες, αλλά είναι απίθανο ένα κόμμα ή, ένας συνασπισμός να καταλάβει πάνω από 40% που απαιτείται για τον σχηματισμό κυβέρνησης" ανέφερε ο Lorenzo Pregliasco από την εταιρία δημοσκοπήσεων YouTrend.
Bαριά χρεωμένη η Ιταλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, αλλά οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί για το παρατεταμένο πολιτικό αδιέξοδο που μπορεί να επαναφέρει την αστάθεια στις αγορές.
Οι κάλπες αναμένεται να κλείσουν στις 23:00 τοπική ώρα (24:00 ώρα Ελλάδας) και τα exit poll θα ανακοινωθούν αμέσως, αλλά με τον νέο και περίπλοκο εκλογικό νόμο τα τελικά αποτελέσματα μπορεί να μην είναι ξεκάθαρα μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας 5/3.
Η προεκλογική εκστρατεία σημαδεύτηκε από την επιστροφή του 81χρονου Berlusconi, ο οποίος είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία το 2011, εξαιτίας του χρέους και θεωρήθηκε ξεγραμμένος εξαιτίας σεξουαλικών σκανδάλων, νομικών περιπετειών και κακής υγείας.
Μία καταδίκη για φορολογική απάτη το 2013, τον υποχρέωσε να χρίσει ως υποψήφιο πρωθυπουργό της παράταξής του τον Antonio Tajani, καθώς ο ίδιος δεν έχει πλέον νομικά αυτό το δικαίωμα.
Το μετριοπαθές προφίλ του Tajani μπορεί να καταλαγιάσει τους φόβους που υπάρχουν στην ΕΕ, κυρίως για τους λαϊκιστές συμμάχους του Berlusconi, καθώς η Λέγκα του Βορρά του Matteo Salvini έχει υποσχεθεί να απελάσει τις 600 χιλιάδες μετανάστες, οι οποίοι έφτασαν με βάρκα στην Ιταλία τα τέσσερα τελευταία χρόνια.
Μερικές δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι η Λέγκα του Βορρά μπορεί να υποσκελίσει, μάλιστα, το κόμμα Forza Italia του Berlusconi.
Οι λαϊκιστές έχουν καταγράψει άνοδο στην Ευρώπη μετά την κρίση του 2008, ενώ ειδικά στην Ιταλία τα κλασικά κόμματα δυσκολεύονται να περιορίσουν την οργή του κόσμου, με την ανεργία να είναι στο 11% και την οικονομία να έχει συρρικνωθεί κατά 6 μονάδες σε σχέση με μία δεκαετία πριν.
Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων Luigi Di Magio έχει υποσχεθεί έναν μηνιαίο μισθό 780 ευρώ για όλους τους φτωχούς.
Γενικά υπάρχει ένα αίσθημα οργής και μία έλλειψη εμπιστοσύνης στο εκλογικό και αυτό σύμφωνα με τον δημοσκόπο Pregliasco μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αποχή και σε άνοδο του Κινήματος των 5 Αστέρων και της Λέγκας του Βορρά.
Αν, όπως αναμένεται, κανένας δεν πετύχει μία καθαρή νίκη απόψε, τότε ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Ιταλία μπορεί να πάρει εβδομάδες.
Παρά το γεγονός ότι η Ιταλία έχει παράδοση στο να βγαίνει κάθε φορά από το πολιτικό αδιέξοδο.
Ο πρόεδρος Sergio Matarella δεν μπορεί να εγκρίνει κανέναν κυβερνητικό συνασπισμό πριν την ορκωμοσία στις 23 Μαρτίου, ενώ ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης τόσο στην Άνω, όσο και στην Κάτω Βουλή, πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης