Διεθνή

Σημαντικές απώλειες στη Wall Street, εν μέσω ανησυχιών για εμπορικό πόλεμο

Σημαντικές απώλειες στη Wall Street, εν μέσω ανησυχιών για εμπορικό πόλεμο
Με σημαντικές απώλειες άνοιξε η Wall Street, διευρύνοντας το sell-off που πυροδότησαν χθες οι εξαγγελίες Trump για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου
Με σημαντικές απώλειες άνοιξε σήμερα (2/3/2018) η Wall Street, διευρύνοντας το sell-off που πυροδότησαν χθες οι εξαγγελίες του αμερικανού προέδρου για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, εντείνοντας τις ανησυχίες περί ενός εμπορικού πολέμου.
Ειδικότερα, περί τις 16:30, ο Dow Jones Industrial average υποχωρούσε κατά 0,9% στις 23.395 μονάδες, ο S&P 500 σημείωνε πτώση 0,6% στις 2.660 μονάδες και ο Nasdaq κινείτο κατά 0,8% χαμηλότερα στις 7.121 μονάδες.


Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι μετοχές εταιρειών που χρησιμοποιούν χάλυβα και αλουμίνιο, όπως η General Motors και η Boeing, με απώλειες 2,7% και 3% αντίστοιχα, ενώ χθες είχαν διολισθήσει κατά 4% και 3,5%.
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες αναμένεται να βρεθούν υπό πίεση, καθώς η επιβολή δασμών θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος παραγωγής και κατά συνέπεια τις τιμές των αυτοκινήτων και των φορτηγών που πωλούνται στην Αμερική.
Νωρίτερα, η μετοχή της Toyota Motor στο χρηματιστήριο του Τόκιο διολίσθησε κατά 2,4%.
Χθες, ο Dow Jones έκλεισε με «βουτιά» 420 μονάδων ή 1,68% στις 24.609 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κατέγραψε πτώση 1,33% στις 2.678 μονάδες, καθώς ο Τrump δήλωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν επίσημα δασμοί ύψους 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο, αν και αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου διευκρίνισαν αργότερα ότι κάποιες λεπτομέρειες πρέπει ακόμα να αποσαφηνιστούν.
Παρά τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανήλθε σήμερα με προκλητικές δηλώσεις.
«Όταν χάνουμε δισεκατομμύρια δολάρια από το εμπόριό μας με σχεδόν κάθε χώρα, τότε «οι εμπορικοί πόλεμοι είναι καλοί και εύκολα κερδίζονται», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump.
Μάλιστα, ο αμερικανός πρόεδρος συνέχισε λέγοντας ότι «πρέπει να προστατέψουμε τη χώρας μας και τους εργαζομένους μας», καθώς όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «η χαλυβουργία μας είναι σε κακή κατάσταση».
Νωρίτερα, αυστηρή ήταν η απάντηση της Κομισιόν στις εξαγγελίες του προέδρου των ΗΠΑ, εν μέσω διεθνούς ανησυχίας για το ενδεχόμενο να ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος.
Η αρμόδια Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Εμπόριο, Cecilia Malmstrom, προειδοποίησε για αντίμετρα εάν τα σχέδια του αμερικανού προέδρου εφαρμοστούν και για την Ευρώπη.
Σε δηλώσεις της στη Σιγκαπούρη, η Μalmstrom προειδοποίησε ότι η όποια κίνηση θέσει ως στόχο την Ευρώπη θα είναι «βαθιά αθέμιτη».
Οι εξαγγελίες του Trump «βούλιαξαν» χθες τις αμερικανικές μετοχές, που νωρίτερα σημείωναν οριακές απώλειες, στον απόηχο της ομιλίας του νέου διοικητή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), Jerome Powell, ενώπιον της αμερικανικής Γερουσίας.
Ο Powell δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ξεκάθαρες αποδείξεις ότι η οικονομία των ΗΠΑ έχει υπερθερμανθεί, ενώ πρόσθεσε ότι δεν βλέπει «αποφασιστικές» ενδείξεις αύξησης των μισθών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης