Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Η σκοτεινή πλευρά της πολιτικής στην Ιταλία - Κίνδυνος για ακραία ατζέντα

CNBC: Η σκοτεινή πλευρά της πολιτικής στην Ιταλία - Κίνδυνος για ακραία ατζέντα
Σύμφωνα με το CNBC, ο φασισμός ποτέ δεν εξαφανίστηκε πραγματικά από τη Ιταλία
Τον κίνδυνο η Ιταλία να υιοθετήσει εξτρεμιστική ατζέντα επισημαίνουν αναλυτές ενόψει των εκλογών σε λίγες ημέρες (4/3/2018) και με αφορμή τη στροφή του πολιτικού φάσματος προς τα δεξιά.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του CNBC, το γεγονός ότι τα δεξιά κόμματα ενισχύουν τη δημοτικότητα τους, αυξάνει την πιθανότητα για να έχουν περισσότερη επιρροή.
Αν και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δεν αναμένεται κάποιο κόμμα να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία, υπάρχει πιθανότητα ένας συνασπισμός κομμάτων της κεντροδεξιάς και της ακροδεξιάς να κερδίσει την πλειοψηφία.
Ένας τέτοιος συνασπισμός θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη Forza Italia του Silvio Berlusconi μαζί με τα αμφιλεγόμενα δεξιά κόμματα Fratelli d'Italia και το κόμμα πρώην Lega Nord, που πλέον μετονομάστηκε ως Lega Salvini Premier με επικεφαλής του Matteo Salvini.
Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με τους αναλυτές, τα ακροδεξιά κόμματα θα έχουν την ευκαιρία να προωθήσουν μια πιο εξτρεμιστική ατζέντα σε εθνικό επίπεδο.
Ο Lorenzo Pregliasco από το University of Bologna δήλωσε στο CNBC ότι ένας τέτοιος συνασπισμός στην πραγματικότητα θα μπορούσε να είναι περισσότερο μια «δεξιο-κεντρώα» συμμαχία παρά μια «κεντρο-δεξιά» συμμαχία, επισημαίνοντας ότι τα δεξιά κόμματα θα μπορούσε να έχουν σημαντική επίδραση εάν μπουν στην κυβέρνηση.
«Η προβολή των δεξιών ζητημάτων αναμένεται να αυξηθεί ως αποτέλεσμα αυτών των εκλογών» δήλωσε στο CNBC ο Pregliasco και πρόσθεσε «ακόμα η κεντροαριστερά έχει μετακινηθεί προς τα δεξιά (κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας) σε κάποια θέματα, συμπεριλαμβανομένης της μετανάστευσης».
Ο ίδιος επεσήμανε «πιστεύω ότι η ιταλική κοινωνία έχει στραφεί προς τα δεξιά τα τελευταία χρόνια και η ιταλική πολιτική κινείται στον ίδιο δρόμο.
Εάν νικήσει η κεντροδεξιά, θα έχει ένα είδος δεξιο-κεντρώας συμμαχίας παρά μια κεντροδεξιάς».

Δεξιά ατζέντα

Τα κόμματα της δεξιάς έχουν εκμεταλλευτεί την άνοδο της ανεργίας και της αύξησης των μεταναστευτικών ροών, με τα κόμματα να υπόσχονται ότι θα περιορίσουν τη μετανάστευση και θα προχωρήσουν σε μαζικές απελάσεις παράνομων μεταναστών.
Ο Mabel Berezin από το Cornell University δήλωσε ότι «ανεξάρτητα από το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των εκλογών δεν θα είναι καλό».
«Ο Berlusconi -ο οποίος φαίνεται να είναι ο πιο πιθανός υποψήφιος για ένα σημαντικό συνασπισμό- δεν αποφεύγει να συνεργαστεί με την ακροδεξιά.
Εάν τα καταφέρει, όχι μόνο θα πρόκειται για μια έκτακτη πολιτική ανάσταση, αλλά θα έρθει στην εξουσία με το ίδιο συνασπισμό που σχημάτισε κατά την πρώτη κυβέρνησή του το 1994» επεσήμανε ο ίδιος.
«Αλλά το 2018 δεν είναι 1994.
Ο αρχικός συνασπισμός του Berlusconi, εκτός από το έκανε τη Lega μια σταθερή δύναμη στην ιταλική πολιτική, δεν έχει μεγάλη επιρροή εκτός της Ιταλίας.
Οι εκλογές τις επόμενης Κυριακής θα φέρουν την Ιταλία σε συμφωνία με τις χειρότερες τάσεις στη σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτική» επισημαίνει σε ενημερωτικό του σημείωμα ο Berezin.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ιταλία δεν ήταν πότε τόσο εθνικίστρια όσο οι Ευρωπαίοι συμπατριώτες της αλλά η οικονομική κρίση της ευρωζώνης και η λιτότητα που τη συνόδευσε, που ακολουθήθηκε από τη μεταναστευτική κρίση «έχουν προκαλέσει συγκλίσεις στην Ευρώπη όπου δεν υπήρχαν πριν».
«Με τη διάλυση της Αριστεράς και την ανάδειξη του έντονου εθνικισμού, η Ιταλία γίνεται ευρωπαϊκή, και όχι με τον καλό τρόπο».

Νεο-φασισμός στην Ιταλία

Σύμφωνα με το CNBC υπάρχει ένας αριθμός κομμάτων που θεωρούνται «νεο-φασιστικά» στην Ιταλία, δηλαδή τα κόμματα που θεωρούνται ή δηλώνουν ότι επηρεάζονται άμεσα από τον φασισμό της δεκαετίας του 1930 και της δεκαετίας του 1940.
«Ο φασισμός ποτέ δεν εξαφανίστηκε πραγματικά από την Ιταλία, και η κληρονομιά του Μουσολίνι ζει στα αποκαλούμενα νεοφασιστικά κόμματα» επισημαίνεται στο δημοσίευμα του CNBC.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης