Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Υποχώρησε ο μεταποιητικός κλάδος τον Φεβρουάριο 2018 - Στις 58,6 μονάδες ο PMI

Ευρωζώνη: Υποχώρησε ο μεταποιητικός κλάδος τον Φεβρουάριο 2018 - Στις 58,6 μονάδες ο PMI
Παρά την επιβράδυνση, ο μεταποιητικός κλάδος της Ευρωζώνης παραμένει για έναν ακόμα μήνα ενισχυμένος
Σε ρυθμούς ανάπτυξης κινήθηκε και τον Φεβρουάριο του 2018 ο μεταποιητικός κλάδος στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα σημερινά (1/3) στοιχεία της Markit, σημειώνοντας ωστόσο επιβράδυνση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 58,6 μονάδες, έναντι 59,6 μονάδων τον Ιανουάριο του 2018, με αποτελέσματα να ξεπερνούν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν ο δείκτης να διαμορφωθεί στις 58,5 μονάδες.
Παρά την επιβράδυνση, ο δείκτης παρέμεινε αρκετά υψηλότερα σε σύγκριση με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο των 51,8 μονάδων, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλάδος παρέμεινε σε ρυθμούς ανάπτυξης για 56ο συνεχόμενο μήνα.
Οι υποδείκτες των καταναλωτικών, των ενδιάμεσων και τον επενδυτικών αγαθών κατέγραψαν όλοι ανάπτυξη, με τους ρυθμούς ανόδου ωστόσο να είναι περιορισμένοι.
Μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, η μεγαλύτερη άνοδος σημειώθηκε στην Ολλανδία, με τον δείκτη να σκαρφαλώνει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, και συγκεκριμένα στις 63,4 μονάδες.
Σημαντική επέκταση καταγράφηκε επίσης και στον μεταποιητικό κλάδο της Ισπανίας, την ίδια στιγμή που η Ελλάδα σημείωσε τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων 18 ετών.
Οι νέες παραγγελίες και οι εξαγωγές των επιχειρήσεων του μεταποιητικού κλάδου σημείωσαν επιβράδυνση, γεγονός που υποδεικνύει ότι ο κλάδος ενδέχεται να επιβραδυνθεί περαιτέρω κατά τους επόμενους μήνες.
Παράλληλα, η αισιοδοξία μεταξύ των επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, με τον σχετικό δείκτη να ενισχύεται περαιτέρω σε Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα.
«Αν και ο PMI του μεταποιητικού κλάδου στην Ευρωζώνη υποχώρησε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Φεβρουάριο του 2018, τα στοιχεία μας δείχνουν ότι ο κλάδος συνεχίζει να καταγράφει τη μεγαλύτερη επέκταση των τελευταίων 18 ετών», σχολίασε ο οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson, προσθέτοντας ότι ο μέσος PMI για το πρώτο τρίμηνο του 2018 παραμένει μέχρι στιγμής σε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα από το 2000.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης