Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπια κέρδη στη Wall Street λόγω ΑΕΠ - Σταθεροποιούνται τα ομόλογα στο 2,88% το 10ετές ΗΠΑ

Ήπια κέρδη στη Wall Street λόγω ΑΕΠ - Σταθεροποιούνται τα ομόλογα στο 2,88% το 10ετές ΗΠΑ
Με ήπια κέρδη άνοιξε η Wall Street, με τις μετοχές να προσπαθούν να ανακάμψουν από τις χθεσινές απώλειες
Με ήπια κέρδη άνοιξε σήμερα (28/2/2018) η Wall Street, με τις μετοχές να προσπαθούν να ανακάμψουν από τις χθεσινές απώλειες, που πυροδότησε η ομιλία του νέου διοικητή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) Jerome Powell.
Περί τις 16:30, ο Dow Jones ενισχυόταν κατά 0,4% στις 25.515 μονάδες, ο S&P 500 σημείωνε άνοδο 0,4% στις 2.755 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείτο κατά 0,5% υψηλότερα, στις 7.365 μονάδες.
Ο Powell δεσμεύτηκε χθες ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει τις σταδιακές αυξήσεις των επιτοκίων.


Οι τρεις δείκτες βρίσκονται σε τροχιά να καταγράψουν πτώση για το σύνολο του Φεβρουαρίου - οι πρώτες μηνιαίες απώλειες για τον Dow και τον S&P 500 από τον Μάρτιο του 2017.
Στήριξη στις αμερικανικές μετοχές προσφέρουν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για το ΑΕΠ των ΗΠΑ, που έδειξαν ότι αναπτύχθηκε κατά 2,5% στο δ’ τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με τη δεύτερη κατά σειρά καταμέτρηση που πραγματοποίησε το υπουργείο Εμπορίου της χώρας.
Σημειώνεται ότι βάσει της πρώτης καταμέτρησης, η ανάπτυξη είχε τοποθετηθεί στο 2,6%.
Χθες, η Wall Street έκλεισε με σημαντικές απώλειες, καθώς ο Powell άφησε να εννοηθεί ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια τρεις ή περισσότερες φορές το 2018, προκειμένου να αποφευχθεί μια υπερθέρμανση της οικονομίας.
Ο νέος πρόεδρος της Fed ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια περισσότερες από τρεις φορές το 2018, εάν τα στοιχεία δείξουν μια περαιτέρω ενδυνάμωση της οικονομίας και της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ, καθώς και μια άνοδο του πληθωρισμού προς τον στόχο του 2%.
Οι προσδοκίες για μια πιο «επιθετική» Fed ασκούν παραδοσιακά πιέσεις στις μετοχές, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Υπενθυμίζεται ότι η Fed αύξησε το επιτόκιο αναφοράς της τρεις φορές το 2017 και έχει αναφέρει ότι αναμένει άλλες τρεις αυξήσεις το 2018.
Την ίδια ώρα, οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή τις αγορές ομολόγων, όπου σήμερα μετριάζονται οι πιέσεις, με την απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ να υποχωρεί κάτω από το 2,90% και συγκεκριμένα στο 2,88%.
Σημειώνεται ότι χθες, το επιτόκιο του 10ετούς είχε «εκτοξευτεί» στο 2,91% μετά την ομιλία του Powell, καθώς οι επενδυτές εξέλαβαν ως «επιθετικά» τα σχόλια του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.


Το επενδυτικό κοινό δείχνει να έχει καθησυχαστεί σε ό,τι αφορά μία ενδεχόμενη πληθωριστική κρίση αλλά και την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας.
Στα εταιρικά νέα, η Lowe's ανέφερε τριμηνιαία κέρδη κατώτερα των προσδοκιών των αναλυτών, «πιέζοντας» τη μετοχή της εταιρείας σχεδόν κατά 9% χαμηλότερα.
Στο «μέτωπο» των εμπορευμάτων, οριακά ανοδικά κινούνται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, ανακάμπτοντας από τις απώλειες που κατέγραφαν νωρίτερα, λόγω της αύξησης στα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ και των ασθενών στοιχείων για τη βιομηχανική παραγωγή σε Κίνα και Ιαπωνία.
Ειδικότερα, περί τις 16:50, το Brent ενισχυόταν κατά 0,3%, με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 66,7 δολ. ανά βαρέλι, ενώ το αργό σημειώνει άνοδο 0,5% στα 63,3 δολ. ανά βαρέλι.
Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου, τα αποθέματα αμερικανικού αργού για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2018 αυξήθηκαν κατά 933 χιλ. βαρέλια, με τον συνολικό τους αριθμό να ανέρχεται πλέον στα 421,2 εκατ. βαρέλια.
Εφόσον τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιωθούν αργότερα εντός της ημέρας από τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης, το πετρέλαιο αναμένεται να βρεθεί υπό περαιτέρω πιέσεις, δεδομένης και της αυξημένης παραγωγής που σημειώνεται στις ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης