Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακές μεταβολές στη Wall, στον απόηχο της ομιλίας Powell - Στο 2,87% η απόδοση του 10ετούς ΗΠΑ, ήπια πτώση στις ευρωαγορές

Οριακές μεταβολές στη Wall, στον απόηχο της ομιλίας Powell - Στο 2,87% η απόδοση του 10ετούς ΗΠΑ, ήπια πτώση στις ευρωαγορές
Με ήπιες απώλειες έκλεισαν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, ενώ οριακές μεταβολές καταγράφουν οι δείκτες στη Wall
(upd) Οριακές μεταβολές καταγράφει σήμερα (28/2/2018) η Wall Street, με τις μετοχές να προσπαθούν να ανακάμψουν από τις χθεσινές απώλειες, που πυροδότησε η ομιλία του νέου διοικητή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) Jerome Powell.
Περί τις 20:55, ο Dow Jones υποχωρούσε κατά 0,1% στις 25.381 μονάδες, ο S&P 500 σημείωνε άνοδο 0,2% στις 2.751 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείτο κατά 0,6% υψηλότερα, στις 7.372 μονάδες.
Στήριξη στις αμερικανικές μετοχές προσφέρουν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για το ΑΕΠ των ΗΠΑ, που έδειξαν ότι αναπτύχθηκε κατά 2,5% στο δ’ τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με τη δεύτερη κατά σειρά καταμέτρηση που πραγματοποίησε το υπουργείο Εμπορίου της χώρας.
Σημειώνεται ότι βάσει της πρώτης καταμέτρησης, η ανάπτυξη είχε τοποθετηθεί στο 2,6%.
Χθες, η Wall Street έκλεισε με σημαντικές απώλειες, καθώς ο Powell άφησε να εννοηθεί ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια τρεις ή περισσότερες φορές το 2018, προκειμένου να αποφευχθεί μια υπερθέρμανση της οικονομίας.
Ο νέος πρόεδρος της Fed ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια περισσότερες από τρεις φορές το 2018, εάν τα στοιχεία δείξουν μια περαιτέρω ενδυνάμωση της οικονομίας και της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ, καθώς και μια άνοδο του πληθωρισμού προς τον στόχο του 2%.
Οι προσδοκίες για μια πιο «επιθετική» Fed ασκούν παραδοσιακά πιέσεις στις μετοχές, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Υπενθυμίζεται ότι η Fed αύξησε το επιτόκιο αναφοράς της τρεις φορές το 2017 και έχει αναφέρει ότι αναμένει άλλες τρεις αυξήσεις το 2018.
Την ίδια ώρα, οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή τις αγορές ομολόγων, όπου σήμερα μετριάζονται οι πιέσεις, με την απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ να υποχωρεί κάτω από το 2,90% και συγκεκριμένα στο 2,87%.
Σημειώνεται ότι χθες, το επιτόκιο του 10ετούς είχε «εκτοξευτεί» στο 2,91% μετά την ομιλία του Powell, καθώς οι επενδυτές εξέλαβαν ως «επιθετικά» τα σχόλια του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.


Το ελληνικό ETF GREK υποχωρεί σήμερα κατά 0,9%, στα 10,4 δολ.

Ήπιες απώλειες στις ευρωαγορές

Με ήπιες απώλειες έκλεισαν σήμερα (28/2/2018) τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, στον απόηχο της χθεσινής ομιλίας του Powell.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,71% χαμηλότερα, στις 379,63 μονάδες, με όλους τους κλάδους να τερματίζουν σε αρνητικό έδαφος.
Ο δείκτης υποχώρησε κατά 4% στο σύνολο του Φεβρουαρίου.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,44% στις 12.435,85 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,69% στις 7.231,91 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,44% χαμηλότερα, στις 5.320,49 μονάδες.
Εν τω μεταξύ, περαιτέρω πιέσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές άσκησαν και τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, που έδειξαν μια περαιτέρω υποχώρηση για τον Φεβρουάριο του 2018.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε στο 1,2% σε ετήσια βάση, από 1,3% τον Ιανουάριο του 2018, παραμένοντας μακριά από τον στόχο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), κοντά στο 2%, με τα στοιχεία να επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών βρέθηκε και η κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα στην ΕΕ και στη Βρετανία, μετά το προσχέδιο για το Brexit που ανακοίνωσε η Κομισιόν.
Το έγγραφο 120 σελίδων της Κομισιόν προβλέπει τη δημιουργία μιας κοινής επιτροπής της ΕΕ και της Βρετανίας που θα έχει την εποπτεία των ρυθμίσεων για τα ιρλανδικά σύνορα, καθορίζοντας επίσης μια ειδική ζώνη που θα καλύπτει την Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία.
Η αντίδραση της Βρετανίας ήταν άμεση, με την πρωθυπουργό Theresa May να αναφέρει πως «κανένας Βρετανός ηγέτης δεν θα μπορούσε να δεχθεί μια συμφωνία σε αυτή τη μορφή».
Σύμφωνα με την ίδια, η πρόταση της ΕΕ για τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας απειλεί τη «συνταγματική ακεραιότητα» του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ισχυρές πιέσεις στην Ασία

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν σήμερα Τετάρτη (28/2) οι αγορές στην Ασία, δεχόμενες πιέσεις τόσο από την πτώση στη Wall Street όσο και από τα ασθενή στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα και στην Ιαπωνία για τους πρώτους μήνες του 2018.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες 1,44% στις 22.068,24 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία υποχώρησε κατά 0,68% στις 6.016 μονάδες.
Σημαντική πτώση κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία για τον Ιανουάριο του 2018, διευρύνοντας περαιτέρω τις απώλειες που είχαν καταγραφεί τον προηγούμενο μήνα.
Η βιομηχανική παραγωγή της χώρας υποχώρησε κατά 6,6% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2017, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση του από τον Μάρτιο του 2011, όταν και είχε υποχωρήσει κατά 16,5%.
Μάλιστα, η πτώση ήταν μεγαλύτερη σε σύγκριση με το -4% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι, ενώ στον αντίποδα, η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.
Στην ευρύτερη περιοχή της Κίνας, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με απώλειες 0,99% στις 3.259,41 μονάδες, ενώ μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες του δείκτη Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, ο οποίος έκλεισε στο -1,36% και στις 30.844,72 μονάδες.
Σημαντική επιβράδυνση κατέγραψε ο μεταποιητικός κλάδος στην Κίνα για τον Φεβρουάριο του 2018, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης, με τα αποτελέσματα να κρίνονται κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 50,3 μονάδες, έναντι 51,3 μονάδων τον Ιανουάριο του 2018, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 19 μηνών, την ίδια στιγμή που οι οικονομολόγοι ανέμεναν οριακή επιβράδυνση στις 51,2 μονάδες.
Ωστόσο, ο δείκτης παρέμεινε πάνω από το όριο των 50 μονάδων, το οποίο χωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση, με την αργία λόγω των εορτασμών του νέου έτους να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην επιβράδυνση του κλάδου.
Παράλληλα, επιβράδυνση κατέγραψε και ο μη μεταποιητικός κλάδος, με τον PMI να υποχωρεί στις 54,4 μονάδες, έναντι 55,3 μονάδων τον Ιανουάριο του 2018, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών.
Οι υποδείκτες των νέων παραγγελιών, των υπηρεσιών και των κατασκευών υποχώρησαν όλοι τον Φεβρουάριο, παραμένοντας ωστόσο πάνω από το όριο των 50 μονάδων.
Σε ξεχωριστά στοιχεία της κυβέρνησης, η Κίνα κατέγραψε διεύρυνση στο εμπορικό έλλειμμα υπηρεσιών για τον Ιανουάριο του 2018, και συγκεκριμένα στα 21,8 δισ. δολ. έναντι 20,6 δισ. δολ. τον Δεκέμβριο του 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης