Διεθνή

Ισχυρές πιέσεις στην Ασία λόγω επιβράδυνσης στη βιομηχανική παραγωγή Κίνας και Ιαπωνίας - Στο -1,39% ο Hang Seng

tags :
Ισχυρές πιέσεις στην Ασία λόγω επιβράδυνσης στη βιομηχανική παραγωγή Κίνας και Ιαπωνίας - Στο -1,39% ο Hang Seng
Ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -1,44% στις 22.068,24 μονάδες
Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν σήμερα Τετάρτη (28/2) οι αγορές στην Ασία, δεχόμενες πιέσεις τόσο από την πτώση στη Wall Street όσο και από τα ασθενή στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα και την Ιαπωνία για τους πρώτους μήνες του 2018.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -1,44% στις 22.068,24 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία υποχώρησε κατά -0,68% στις 6.016 μονάδες.
Σημαντική πτώση κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία για τον Ιανουάριο του 2018, διευρύνοντας περαιτέρω τις απώλειες που είχαν καταγραφεί τον προηγούμενο μήνα.
Η βιομηχανική παραγωγή της χώρας υποχώρησε κατά -6,6% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2017, καταγράφοντας την μεγαλύτερη πτώση του από τον Μάρτιο του 2011, όταν και είχε υποχωρήσει κατά -16,5%.
Μάλιστα, η πτώση ήταν μεγαλύτερη σε σύγκριση με το -4% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι, ενώ στον αντίποδα, η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά +1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.
Στην ευρύτερη περιοχή της Κίνας, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,99% στις 3.259,41 μονάδες, ενώ μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες του δείκτη Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, ο οποίος έκλεισε στο -1,39% και τις 30.834 μονάδες.
Σημαντική επιβράδυνση κατέγραψε ο μεταποιητικός κλάδος στην Κίνα για τον Φεβρουάριο του 2018, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης, με τα αποτελέσματα να κρίνονται κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 50,3 μονάδες, έναντι 51,3 μονάδων τον Ιανουάριο του 2018, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 19 μηνών, την ίδια στιγμή που οι οικονομολόγοι ανέμεναν οριακή επιβράδυνση στις 51,2 μονάδες.
Ωστόσο, ο δείκτης παρέμεινε πάνω από το όριο των 50 μονάδων, το οποίο χωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση, με την αργία λόγω των εορτασμών του νέου έτους να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην επιβράδυνση του κλάδου.
Παράλληλα, επιβράδυνση κατέγραψε και ο μη μεταποιητικός κλάδος, με τον PMI να υποχωρεί στις 54,4 μονάδες, έναντι 55,3 μονάδων τον Ιανουάριο του 2018, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών.
Οι υποδείκτες των νέων παραγγελιών, των υπηρεσιών και των κατασκευών υποχώρησαν όλοι τον Φεβρουάριο, παραμένοντας ωστόσο πάνω από το όριο των 50 μονάδων.
Σε ξεχωριστά στοιχεία της κυβέρνησης, η Κίνα κατέγραψε διεύρυνση στο εμπορικό έλλειμμα υπηρεσιών για τον Ιανουάριο του 2018, και συγκεκριμένα στα 21,8 δισ. δολ. έναντι 20,6 δισ. δολ. τον Δεκέμβριο του 2017.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης KOPSI υποχώρησε κατά -1,17% κλείνοντας στις 2.427,36 μονάδες, ενώ μικρότερες ήταν οι απώλειες για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, ο οποίος έκλεισε στο -0,20% και τις 10.815,47 μονάδες.
Σημειώνεται ότι καθοριστικό ρόλο για την πτώση στην Ασία διαδραμάτισαν και οι προβληματισμοί που έφεραν οι νέες δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Jerome Powell, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.
«Οι προοπτικές μου για την οικονομία έχουν ισχυροποιηθεί από τον Δεκέμβριο», τόνισε ο Powell στην ομιλία του ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου, ενισχύωντας την πεποίθηση των επενδυτών ότι η Fed ενδέχεται να προχωρήσει σε ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων απ' ότι αρχικά αναμενόταν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης