Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακές μεταβολές στις ευρωαγορές, με εταιρικά και ιταλικές εκλογές στο επίκεντρο

Οριακές μεταβολές στις ευρωαγορές, με εταιρικά και ιταλικές εκλογές στο επίκεντρο
Με οριακές μεταβολές έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στα εταιρικά αποτελέσματα και στις ιταλικές εκλογές 
Με οριακές μεταβολές έκλεισαν σήμερα (27/2/2018) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στα εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και στις εκλογές της Κυριακής (4/3) στην Ιταλία.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,18% χαμηλότερα, στις 382,36 μονάδες, με τους ευρωπαϊκούς κλάδους να τερματίζουν με μεικτά πρόσημα.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,29% στις 12.490,73 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,10% και έκλεισε στις 7.282,45 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε μόλις κατά 0,01% χαμηλότερα στις 5.343,93 μονάδες.
Οριακή άνοδο 0,08% στις 22.724,46 μονάδες κατέγραψε ο FTSE MIB στο Μιλάνο, με το «βλέμμα» να είναι στραμμένο στις εκλογές της Κυριακής, που πολλοί ανησυχούν ότι θα μπορούσε να ενδυναμώσει ευρωσκεπτικιστικά ή ακροδεξιά κόμματα, θέτοντας κινδύνους για την ενότητα της Ευρωζώνης.


Πιέσεις στο γερμανικό χρηματιστήριο άσκησαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γερμανία, που έδειξαν ότι υποχώρησε σε χαμηλό 15 μηνών τον Φεβρουάριο 2018.
Ειδικότερα, ο πληθωρισμός στη Γερμανία κατέγραψε επιβράδυνση μεγαλύτερη από την αναμενόμενη τον Φεβρουάριο του 2018, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαπέντε μηνών, σε μια ένδειξη ότι οι πληθωριστικές πιέσεις στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης παραμένουν ήπιες.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Γερμανία, εναρμονισμένος ώστε να είναι συγκρίσιμος με τα στοιχεία από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σημείωσε ετήσια άνοδο 1,2% τον Φεβρουάριο - το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2016 - μετά από αύξηση στο 1,4% τον Ιανουάριο.
Από την πλευρά τους, οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρούσε στο 1,3%.
Εν τω μεταξύ, περαιτέρω πιέσεις στον DAX άσκησε και η απόφαση του Ομοσπονδιακού Διοικητικού Δικαστηρίου της χώρας να κρίνει νόμιμη την υπό όρους απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων με κινητήρες diesel στις πόλεις, ανοίγοντας τον δρόμο για τη λήψη αυτού του εξαιρετικά επίμαχου μέτρου.
Η απόφαση του δικαστηρίου της Λειψίας αφορά αμέσως τις πόλεις της Στουτγάρδης και του Ντίσελντορφ, που έχουν τη δυνατότητα να θέσουν σε εφαρμογή τέτοια απαγόρευση.
Την ίδια ώρα, αρνητικά το επενδυτικό κλίμα επηρέασαν και τα στοιχεία που έδειξαν ότι το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη σημείωσε επιβράδυνση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Φεβρουάριο 2018, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί από τα πολυετή υψηλά.
Ειδικότερα, στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδειξαν ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη υποχώρησε τον Φεβρουάριο στις 114,1 μονάδες, από 114,9 μονάδες τον Ιανουάριο, έναντι του υψηλού 17 ετών των 115,3 μονάδων του Δεκεμβρίου 2017.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωνόταν στις 114,0 μονάδες.
Η πτώση ήταν αποτέλεσμα της υποχώρησης του κλίματος στη βιομηχανία, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 8,0 μονάδες τον Φεβρουάριο, από 9,0 τον Ιανουάριο, στο λιανεμπόριο, σε 4,3 από 5,2 μονάδες, και στην κατασκευή, σε 4,2 από 4,7 μονάδες.
Αύξηση της αισιοδοξίας καταγράφηκε μόνο στις υπηρεσίες, με τον δείκτη να διαμορφώνεται στις 17,5 μονάδες τον Φεβρουάριο, από 16,8 τον Ιανουάριο.
Ξεχωριστά, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος της Κομισιόν υποχώρησε στο 1,48 τον Φεβρουάριο, από 1,56 τον Ιανουάριο, σε αντιστοιχία με τις προσδοκίες της αγοράς για 1,47.
Η μετοχή της Standard Chartered ενισχύθηκε κατά 1,2%, καθώς η βρετανική τράπεζα ανακοίνωσε πως επέστρεψε στα κέρδη για το σύνολο του 2017, στα 774 εκατ. δολ., αν και τα αποτελέσματά της δεν επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, η κερδοφορία της βρετανικής τράπεζας διαμορφώθηκε στα 774 εκατ. δολ. από ζημίες 478 εκατ. δολ. το προηγούμενο έτος, την στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν τα κέρδη να ανέλθουν στα 1,66 δισ. δολ.
Η τράπεζα ανακοίνωσε, παράλληλα, ότι θα ξεκινήσει εκ νέου την καταβολή μερίσματος, το οποίο θα ανέλθει σε 0,11 δολ. ανά μετοχή για το περασμένο έτος.
Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές παρακολούθησαν με προσοχή και τις δηλώσεις του γερμανού κεντρικού τραπεζίτη, Jens Weidmann, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη θα χρειαστεί λίγο χρόνο, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η πολιτική θα παραμείνει επεκτατική ακόμα και μετά το τέλος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE).




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης