Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλικές εκλογές: Καθοριστικός παράγοντας η μεταναστευτική κρίση

Ιταλικές εκλογές: Καθοριστικός παράγοντας η μεταναστευτική κρίση
Στην τελική ευθεία για την εκλογική αναμέτρηση της 4ης Μαρτίου το μεταναστευτικό αποτελεί κεντρικό ζήτημα
Καθοριστικό παράγοντα για το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών στην Ιταλία την Κυριακή 4 Μαρτίου θα αποτελέσει η μεταναστευτική κρίση, σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNBC.
Στην τελική ευθεία για την εκλογική αναμέτρηση, το μεταναστευτικό αποτελεί κεντρικό ζήτημα, με την ένταση να αυξάνεται αναφορικά με τον αριθμό των μεταναστών που φτάνουν και τελικά παραμένουν στην Ιταλία.
Το 2017 έφτασαν στην Ιταλία 119.310 μετανάστες δια θαλάσσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Μετανάστευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Εξ αυτών 2.823 έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται.
Μάλιστα τα στοιχεία του 2017 καταγράφουν τις μικρότερες αφίξεις την τελευταία τετραετία.
Στο απόγειο της μεταναστευτικής κρίσης το 2016, έφτασαν στην Ιταλία 181.436 μετανάστες εκ των οποίων οι 4.581 καταγράφηκαν ως νεκροί ή αγνοούμενοι.
Η Ιταλία - η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Eυρωζώνης, αλλά και αυτή που καθυστέρησε περισσότερο να ανακάμψει από την οικονομική κρίση του 2008 - έχει αγωνιστεί ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση της εισροής μεταναστών την ώρα που οι δημόσιες και πολιτικές απόψεις στέφονται όλο και περισσότερο κατά των μεταναστών, σημειώνει το CNBC.
Το αντιμεταναστευτικό κλίμα έφτασε στο ζενίθ στις αρχές Φεβρουαρίου μετά την επίθεση σε βάρος μεταναστών στη Ματσεράτα.
Η επίθεση εκτιμάται ότι εκτελέστηκε από έναν Νεοναζί με διασυνδέσεις στην ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά παλαιότερα.
Μολονότι ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά Matteo Salvinio καταδίκασε τη βία, έσπευσε να σημειώσει ότι η εκτός ελέγχου μετανάστευση οδηγεί σε χάος, θυμό και κοινωνικές συγκρούσεις.
O πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης του Forza Italia, Silvio Berlusconi, δήλωσε ότι η αντιμετώπιση της μετανάστευσης αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα.
Αλλά ακόμη και η κεντροαριστερή κυβέρνηση του Paolo Gentiloni δεν προσεγγίζει ηπιότερα το ζήτημα.
O υπουργός Εσωτερικών Marco Minniti έχει παρουσιάσει τα σχέδιά του για την απέλαση περισσότερων μεταναστών, ωστόσο η εφαρμογή του είναι πολύ δύσκολη και δαπανηρή.
Σκληρή στάση έναντι των μεταναστών τηρεί και το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Bebe Grillo.
Όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, στην Ιταλία παρατηρείται άνοδος της ακροδεξιάς, του λαϊκισμού και των κομμάτων που τάσσονται κατά της μετανάστευσης, τονίζει το CNBC.
Δεδομένης της επιφυλακτικότητας απέναντι στους μετανάστες, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η κεντροδεξιά συμμαχία υπό τον Berlusconi προηγείται στις δημοσκοπήσεις.
Όπως σχολιάζει ο Federico Santi , αναλυτής της Eurasia Group, «τα δεξιά κόμματα βρίσκονται σε καλύτερη θέση ώστε να επωφεληθούν από τα βασικά ζητήματα της προεκλογικής εκστρατείας, κυρίως όσον αφορά τη μετανάστευση και την ασφάλεια.
Αντίστοιχα, στα οικονομικά ζητήματα, είναι πιθανμό να πείσουν περισσότερο τους ψηφοφόρους σε σχέση με το κατεστημένο Δημοκρατικό Κόμμα, ειδικά μετά την αποτυχία να φέρει την οικονομική ανάκαμψη, μετά από πέντε χρόνια στην εξουσία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης