Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Η Visa σε ακρόαση για υπερβολικές χρεώσεις στις κάρτες που έχουν εκδοθεί εκτός ΕΕ

Κομισιόν: Η Visa σε ακρόαση για υπερβολικές χρεώσεις στις κάρτες που έχουν εκδοθεί εκτός ΕΕ
Η Visa θα προσπαθήσει να αντικρούσει τις κατηγορίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αντιμονοπωλιακές πράξεις
Η Visa θα προσπαθήσει να αντικρούσει τις κατηγορίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αντιμονοπωλιακές πράξεις την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018, σύμφωνα με τις οποίες οι ξένοι τουρίστες υπόκεινται σε υπερβολικές χρεώσεις όταν χρησιμοποιούν τις κάρτες της στην ΕΕ.
Η μεγαλύτερη διαχειρίστρια δικτύου πληρωμών παγκοσμίως, θα παρουσιάσει τους ισχυρισμούς της σε ανώτερους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σε υπαλλήλους ανταγωνισμού σε διήμερη κλειστή ακρόαση, έξι μήνες μετά την κατάθεση κατηγορίας εναντίον της εταιρείας.
Μια αρνητική απόφαση θα φέρει τη Visa αντιμέτωπη με βαρύ πρόστιμο.
Ο ρυθμιστικός φορέας ανταγωνισμού της ΕΕ δήλωσε τον Αύγουστο 2017, ότι τα τέλη που χρεώνονται στα καταστήματα λιανικής όταν δέχονται κάρτες Visa, που εκδίδονται εκτός της ΕΕ, θα μπορούσαν να αυξήσουν τις τιμές σε καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες.
Τέτοια τέλη έχουν εδώ και καιρό να αποτελέσουν ένα σοβαρό σημείο τριβής με τους εμπόρους λιανικής, που το βλέπουν ως κρυφό κόστος για τους καταναλωτές.
Η υπόθεση είναι άκρως σημαντική για την ΕΕ, η οποία θέλει να μειώσει το κόστος και να βελτιώσει το διασυνοριακό εμπόριο.
"Χαιρετίζουμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αναλύσουμε τη θέση μας σχετικά με τις διαπεριφερειακές διατραπεζικές προμήθειες", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Visa Richard Braham.
"Η Visa πιστεύει ακράδαντα ότι οι συναλλαγές με κάρτες από ξένους τουρίστες, αποτελούν σημαντική συνεισφορά στις ευρωπαϊκές οικονομίες".
Η Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει.
Η Visa μπορεί να αντιμετωπίσει πρόστιμα έως και 10% του παγκόσμιου τζίρου της, εάν κριθεί ότι παραβίασε τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ.
Η MasterCard, η οποία θα παραστεί επίσης στην ακρόαση της Τρίτης, αντιμετωπίζοντας παρόμοιες κατηγορίες από την Επιτροπή, που την προειδοποίησε ότι μπορεί να της επιβληθεί πρόστιμο που θα υπερβαίνει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.
Τον Ιούλιο του 2015, η Επιτροπή κατηγόρησε τη MasterCard ότι επέβαλε υπερβολικά τέλη στις κάρτες που δεν εκδόθηκαν στην ΕΕ και χρησιμοποιήθηκαν στο μπλοκ.
Επίσης, ότι οι κανόνες της MasterCard εμπόδισαν τις τράπεζες σε μια χώρα της ΕΕ, να προσφέρουν χαμηλότερες διατραπεζικές προμήθειες σε έναν έμπορο λιανικής, σε μια δεύτερη χώρα της ΕΕ όπου τα διατραπεζικά τέλη ενδέχεται να είναι υψηλότερα.
Για να τερματίσουν άλλη έρευνα της ΕΕ, η Visa και η MasterCard επέβαλαν ανώτατα όρια στα διασυνοριακά τέλη εντός της Ευρώπης - δηλαδή σε τέλη για συναλλαγές σε μια χώρα της ΕΕ που χρεώνονται για συναλλαγές σε άλλη χώρα της ΕΕ.
Η ομάδα επιχειρηματικών ομάδων συμφερόντων EuroCommerce, των οποίων μέλη περιλαμβάνουν τη σουηδική IKEA, τη γαλλική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Carrefour και την ισπανική εταιρεία ειδών ένδυσης Inditex, θα συμμετάσχουν επίσης στην ακρόαση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης