Τελευταία Νέα
Διεθνή

Draghi: Ισχυρή η ανάκαμψη της Ευρωζώνης - Παραμένει ήπιος ο πληθωρισμός

Draghi: Ισχυρή η ανάκαμψη της Ευρωζώνης - Παραμένει ήπιος ο πληθωρισμός
Η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ βοήθησε τα μέγιστα στην ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης
Τη θετική επίδραση της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στην οικονομία της Ευρωζώνης τόνισε ο πρόεδρός της Mario Draghi, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο κ. Draghi επανέλαβε την εκτίμησή του ότι η ανάκαμψη της Ευρωζώνης είναι εύρωστη και έχει ξεπεράσει τις αρχικές εκτιμήσεις, προσθέτοντας ότι ιδιαίτερα θετική συμβολή σε αυτήν την πορεία είχε και η νομισματική πολιτική που άσκησε η ΕΚΤ.
Επανέλαβε ότι ο πληθωρισμός παραμένει «τιθασευμένος» και σε χαμηλότερα επίπεδα από τον στόχο που έχει θέσει η ΕΚΤ, με δεδομένο ότι κατά τη διάρκεια του α’ εξαμήνου του 2017 κυμάνθηκε μεταξύ 1,3% και 1,5%, ενώ τον Ιανουάριο του 2018 διαμορφώθηκε στο 1,3%.
«Οι όποιες αλλαγές στην πορεία του πληθωρισμού θα πρέπει να αποδοθούν κατά κύριο λόγο στην αντίστοιχη εικόνα των τιμών πετρελαίου και σε μικρότερο βαθμό στις αυξομειώσεις των τιμών των τροφίμων.
Αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε ήπια επίπεδα σε μακροχρόνιο ορίζοντα», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.
Υπογράμμισε ακόμη ότι «τα μέτρα που έχουμε λάβει είχαν απτά οφέλη για την οικονομία της ζώνης του ευρώ. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω πολιτικές πρωτοβουλίες για τη μείωση των τρωτών σημείων, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας σε καταστάσεις κρίσης και την αύξηση του αναπτυξιακού δυναμικού.
Μόνο φιλόδοξες πολιτικές θα αποφέρουν συγκεκριμένα οφέλη για τους πολίτες της Ευρώπης.
Αυτό είναι και αυτό που μας λέει η κοινή ιστορία μας.
Αυτό το έτος σηματοδοτεί την 25η επέτειο της ενιαίας αγοράς και την έναρξη ισχύος της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Αυτές ήταν τολμηρές αποφάσεις και συνεχίζουμε να επωφελούμαστε εξ αυτών: τα αγαθά, οι άνθρωποι, οι υπηρεσίες και τα κεφάλαια μπορούν να κινούνται ελεύθερα και η νομοθεσία της ΕΕ διασφαλίζει ότι ισχύουν ανάλογα δικαιώματα και υποχρεώσεις σε ολόκληρη την Ένωση.
Με τη δημιουργία της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) προχωρήσαμε περαιτέρω υιοθετώντας το ενιαίο νόμισμα.
Με αυτό το πνεύμα προσβλέπω στους επόμενους μήνες και στις κεντρικές συζητήσεις που θα έχουμε για τη μεταρρύθμιση της διακυβέρνησης της ΟΝΕ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης