Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα 5 ερωτήματα σχετικά με τις ιταλικές εκλογές (4/3) - Το ενδεχόμενο δυσάρεστης έκπληξης

Τα 5 ερωτήματα σχετικά με τις ιταλικές εκλογές (4/3) - Το ενδεχόμενο δυσάρεστης έκπληξης
Δύσκολο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα χρέους της Ιταλίας
Αν και οι επενδυτές νοιώθουν αισιόδοξοι σχετικά με το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών (4/3/2018) -καθώς η ενίσχυση της οικονομίας αποδυναμώνει τα λαϊκιστικά κόμματα- δεν αποκλείεται και μια δυσάρεστη έκπληξη.
Οι εκλογές θα διεξαχθούν την ίδια ημέρα την ψηφοφορία στο SPD για τον Μεγάλο Συνασπισμό, το αποτέλεσμα της οποίας θα μπορούσε είτε να καταστρέψει τη Merkel είτε να της ανοίξει τον δρόμο για μια τέταρτη θητεία.
Ωστόσο το αποτέλεσμα είναι εξίσου σημαντικό και για τις ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ιταλία καθώς ένας νέος συνασπισμός αναμένεται να τηρήσει μια περισσότερο φιλο-ευρωπαϊκή στάση και μια συναινετική προσέγγιση όσον αφορά στις δημοσιονομικές πολιτικές στο μπλοκ.
Στο πλαίσιο το Reuters επισημαίνει τα πέντε ερωτήματα που «ταλαιπωρούν» τους επενδυτές:

1. Ποιο είναι το πιθανότερο αποτέλεσμα για τις ιταλικές εκλογές και τι θα σήμαινε αυτό για τους επενδυτές;

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, από τις εκλογές δεν θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση από ένα μόνο κόμμα.
Σε αυτή την περίπτωση, ο Ιταλός πρόεδρος, Sergio Mattarella, θα ζητήσεις από τα κόμματα να σχηματίσουν έναν ευρύτερο συνασπισμό αντίπαλων κομμάτων.
Αυτό θα μπορούσε να αφορά το Δημοκρατικό Κόμμα και τη Forza Italia του Silvio Berlusconi.
Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, οποιαδήποτε αβεβαιότητα σχετικά με τον σχηματισμό κυβέρνησης θα μπορούσε να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα.

2. Τι θα μπορούσε να εκπλήξει τις αγορές;

Οι ιταλικές εκλογές διεξάγονται υπό ένα νέο, μην δοκιμασμένο εκλογικό σύστημα, που κάνει το αποτέλεσμα ιδιαίτερα αβέβαιο.
Είναι πιθανό ότι ένας συνασπισμός κεντροδεξιών κομμάτων θα κερδίσει την πλειοψηφία.
Μια έκπληξη θα μπορούσε να είναι μια νίκη της κεντροδεξιάς, με μεγαλύτερο κόμμα την ευρωσκεπτικιστική League, δίνοντας πιθανότατα την δυνατότητα στον ηγέτης της να γίνει πρωθυπουργός.
Ωστόσο, η νίκη της League, που θεωρεί το ευρώ «αποτυχημένο νόμισμα», θα μπορούσε να αναβιώσει τους φόβους διάλυσης και να διευρύνει το χάσμα μεταξύ των ιταλικών και των γερμανικών ομολόγων.
Ένα εκλογικό αποτέλεσμα που επιτρέπει στη League ή στο Κίνημα των 5 Αστέρων να έχει ένα κεντρικό ρόλο στην κυβέρνηση ενδέχεται να έχει το ίδιο αποτέλεσμα.
Και αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση, δεν μπορούν να αποκλειστούν νέες εκλογές.

3. Τι γίνεται με την ψηφοφορία στο SPD;

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο SPD -που είναι βασικό ώστε να μπει ένας τέλος στην 5μηνη αβεβαιότητα στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης- είναι ανοιχτό.
Σε περίπτωση που εγκριθεί η συμφωνία τότε ανοίγει ο δρόμος για τον Μεγάλο Συνασπισμό, ενώ σε αντίθετη περίπτωση η Γερμανία θα οδηγηθεί είτε σε νέες εκλογές είτε σε κυβέρνηση μειοψηφίας.
Αυτή η εξέλιξη όμως θα παρατείνει την περίοδο αβεβαιότητας και θα βλάψει το επιχειρηματικό κλίμα, ενώ θα αποτελέσει σοκ για τις αγορές ομολόγων της νότιας Ευρώπης.

4. Η νικητής των ιταλικών εκλογών θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα του χρέους;

Πιθανώς όχι.
Όποια και αν είναι η επόμενη κυβέρνηση της Ιταλίας, οι πιθανότητες να προωθηθούν μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της οικονομικής απόδοσης της Ιταλίας ή για την αντιμετώπιση του χρέους της χώρας είναι χαμηλές.
Στην πραγματικότητα, οι υποσχέσεις για εκλογές θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την κατάσταση.
Αυτό θα μπορούσε να κάνει περισσότερους επενδυτές να σκεφτούν ότι η Ιταλία είναι ο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης, καθιστώντας τα ιταλικά assets ευάλωτα σε περιόδους αβεβαιότητας στην αγορά ή κατά την κατάργηση των μέτρων της ΕΚΤ για την τόνωση της οικονομίας.

5. Τι σημαίνει αυτό για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ;

Η έγκριση της συμφωνίας για τον Μεγάλο Συνασπισμό θα υποδηλώνει μέτρια δημοσιονομική επέκταση και κατά συνέπεια καλύτερη ανάπτυξη και υψηλότερο πληθωρισμό.
Αυτό θα μπορούσε να επιταχύνει το τέλος της εποχής του φθηνού χρήματος και να διατηρήσει τις ανοδικές πιέσεις στα κόστη δανεισμού.
Αν οι ιταλικές εκλογές προχωρήσουν χωρίς φασαρία, θα περιορίσει το πολιτικό ρίσκο και θα ενισχύσει την υπόθεση για την κατάργηση των μέτρων τόνωσης της ΕΚΤ.
Στη συνέχει το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στον επόμενο επικεφαλής της ΕΚΤ, μια θέση που θα αλλάξει χέρια το 2019.
Ωστόσο, οποιαδήποτε αρνητική έκπληξη από την Ιταλία ή τη Γερμανία θα μπορούσε να ενθαρρύνει την ΕΚΤ να συνεχίσει τις αγορές assets μετά τον Σεπτέμβριο του 2018, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να ξανασκεφτούν το χρονοδιάγραμμα αυξήσεων των επιτοκίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης