Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Η πτώση του ISIS στη Συρία θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα στις ΗΠΑ

CNBC: Η πτώση του ISIS στη Συρία θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα στις ΗΠΑ
Ενώ ο πόλεμος κατά του ISIS στη Συρία φαίνεται να φτάνει στο τέλος του, οι σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ φτάνουν σε σημείο καμπής
Στη διαφωνία μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ αναφέρεται το CNBC επισημαίνοντας ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν φτάσει σε σημείο καμπής.
Η κόντρα μεταξύ των δύο χωρών έγκειται στη στήριξη της πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας από τις ΗΠΑ και κλιμακώνεται με τις τουρκικές στρατιωτικές επιθέσεις στην περιοχή Αφρίν της βόρειας Συρίας που ελέγχεται από κουρδικές δυνάμεις.
Στο πλαίσιο της Επιχείρησης Κλαδί Ελαίας, οι Τούρκοι επιδιώκουν να απομακρύνουν τους Κούρδους από τα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία και απειλούν να μετακινήσουν τις δυνάμεις τους σε άλλες περιοχές που ελέγχονται από τις κουρδικές δυνάμεις.
Το θέμα αφορά τις ΗΠΑ, την Τουρκία και την πολιτικοφυλακή των Κούρδων στη Συρία, την YPG.
Ο αμερικανικός στρατός μάχεται αυτή τη στιγμή μαζί με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις που κατά κύριο λόγο αποτελούνται από την πολιτικοφυλακή των Κούρδων στη μάχη κατά του ISIS.
Ωστόσο, η Άγκυρα βλέπει το YPG ως επέκταση του ΡΚΚ που μάχεται για την αυτονομία μετά το 1984.
Τόσο η Ουάσιγκτον όσο και η Τουρκία αποκαλούν το ΡΚΚ τρομοκρατική οργάνωση και η τουρκική κυβέρνηση έχει εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία της σε οποιαδήποτε συνεργασία ΗΠΑ - Κούρδων.
Η υπομονή της Τουρκίας εξαντλήθηκε όταν ο συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ ανακοίνωσε τα σχέδιά του να συγκεντρώσει και να εκπαιδεύσει μια δύναμη ασφαλείας 30.000 ατόμων, αποτελούμενη από ένα σημαντικό αριθμό κουρδικών πολιτοφυλακών που θα αναπτυχθούν στα σύνορα της Τουρκίας.
Η διαφωνία θα μπορούσε να θέσει τις ΗΠΑ σε επισφαλή θέση, καθώς ο σύμμαχός τους στο ΝΑΤΟ στην Άγκυρα κατευθύνει μια ένοπλη σύγκρουση εναντίον ενός άλλου εταίρου των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης