Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί ακυρώθηκε στο παρά πεντε η μυστική συνάντηση ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας

Γιατί ακυρώθηκε στο παρά πεντε η μυστική συνάντηση ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας
Γιατί ακυρώθηκε στο παρά πεντε η μυστική συνάντηση ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας
Πριν από δύο εβδομάδες σχεδόν με αφορμή την έναρξη των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο PyeongChang στη Νότια Κορέα, υπήρχε έντονη φημολογία, για πιθανή μυστική συνάντηση μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας.
Εξάλλου στην τελετή παρευρέθηκε η νεότερη αδελφή  του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Kim Jo Yang και ο αμερικανός αντιπρόεδρος Mike Pence.
Ωστόσο ο Λευκός Οίκος γρήγορα διέψευσε τη φημολογία αυτή, ανακοινώνοντας ότι δεν υπήρχαν σχέδια για διπλωματικές συνομιλίες, αν και η ένταση είχε αποκλιμακωθεί και είχε ανοίξει ένας δίαυλος για μια τέτοια συνάντηση.
Όμως η αμερικανική εφημερίδα Washington Post αποκαλύπτει ότι παρά τις διαψεύσεις του Λευκού Οίκου, μια συνάντηση κορυφής μεταξύ του αμερικανού αντιπροέδρου Mike Pence και της Kim Jo Yang είχε συμφωνηθεί, ωστόσο οι Βορειοκορεάτες αποσύρθηκαν από τη συνάντηση την τελευταία στιγμή.
Ωστόσο, στις 10 Φεβρουαρίου 2018, λιγότερο από δύο ώρες πριν από τη συνάντηση Pence με την Kim Yo Jong, την νεότερη αδελφή του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un, η αποστολή της Βόρειας Κορέας ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντηση, σύμφωνα με το γραφείο του αμερικανού αντιπροέδρου.
Η απόφαση της Βόρειας Κορέας να αποχωρήσει από τη συνάντηση ήρθε όταν ο αμερικανός αντιπρόεδρος Pence χρησιμοποίησε το ταξίδι του στη Νότια Κορέα για να καταγγείλει τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Πιονγκγιανγκ και να ανακοινώσει τις "σκληρότερες και πιο επιθετικές" κυρώσεις εναντίον του καθεστώτος, ενώ ταυτόχρονα έλαβε μέτρα για την περαιτέρω εδραίωση της αμερικανικής συμμαχίας με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.
Οι Βόρειοι Κορεάτες απέδωσαν την ακύρωση της συνάντησης στη ρητορική του Pence  κατά τη διάρκεια ομιλίας τους στη Νότια Κορέα, όπου δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα είναι το πιο κακό, καταπιεστικό καθεστώς στον κόσμο.
Το γραφείο του αμερικανού αντιπροέδρου επιβεβαίωσε ακόμη ότι όταν ακύρωσαν τη συνάντηση, οι Βορειοκορεάτες εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους για την ανακοίνωση των νέων κυρώσεων από τον Μ. Pence καθώς και τη συνάντησή του με Βορειοκοεράτες που έχουν αυτομολήσει στη Νότια Κορέα.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συναντηθούν στο μπλε σπίτι της Νότιας Κορέας - το σπίτι του αρχηγού της Νότιας Κορέας - νωρίς το απόγευμα της 10ης Φεβρουαρίου.
Δεν είχε προγραμματιστεί να παρευρεθούν αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας, αλλά η επίσημη κατοικία και το γραφείο του προέδρου της Νότιας Κορέας, θα εξυπηρετούσε ως ουδέτερο σημείο συνάντησης που θα μπορούσε επίσης να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις ασφάλειας και των δύο πλευρών.
Ο Pence, ένας εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ένας εκπρόσωπος της κοινότητας πληροφοριών  σχεδίαζαν να παρευρεθούν στο πλαίσιο της αμερικανικής αντιπροσωπείας.
Η ομάδα της Βόρειας Κορέας αναμενόταν να συμπεριλάβει τους Kim Yo Jong και Kim Yong Nam, καθώς και ενδεχομένως έναν τρίτο αξιωματούχο.
Ακόμη και αν η συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί, είναι αμφίβολο ότι θα είχε κάποιο σημαντικό αντίκτυπο στις σχέσεις των δύο χωρών.
Ο Μ. Pence είχε αρμοδιότητα μόνο να παραδώσει ένα μήνυμα στο οποίο θα αναφερόταν η σκληρή στάση της Ουάσιγκτον σχετικά με την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.
Δεν έπρεπε να αναλάβει καμία δέσμευση ή ακόμη και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης