Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνάντηση Merkel – May στο Βερολίνο για το Brexit – Πιέσεις στη Βρετανία να ξεκαθαρίσει το σχέδιο της

Συνάντηση Merkel – May στο Βερολίνο για το Brexit – Πιέσεις στη Βρετανία να ξεκαθαρίσει το σχέδιο της
Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων η μεταβατική περίοδος έως την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ
Συνάντηση με την πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, Theresa May θα έχει αύριο Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου στο Βερολίνο η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel.
Κύριο αντικείμενο της συνάντησης είναι το Brexit και κυρίως τι θα ισχύσει κατά τη μεταβατική περίοδο έως το 2019, όταν και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η έξοδος της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ.
Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, η May θέλει να εκμεταλλευτεί τις διαφωνίες αλλά και τη γκρίνια κατά του Ευρωπαίου μεσολαβητή M. Barnier που υπάρχουν στο εσωτερικό της ΕΕ για το θέμα του Brexit αλλά και τη συγκυρία της αδύναμης πολιτικά Merkel προκειμένου να πάρει το «πάνω χέρι» στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.
Στη στρατηγική αυτή εντάσσεται και η περιοδεία σε ευρωπαϊκά κράτη (Νορβηγία, Σουηδία, Ολλανδία, Ισπανία και Πορτογαλία) που πραγματοποιεί ο υπουργός Οικονομικών της Μ. Βρετανίας, Philip Hammond, ο οποίος και μεταφέρει τις βρετανικές προτάσεις απευθείας στις εθνικές κυβερνήσεις, «παρακάμπτοντας» κατά κάποιο τρόπο την ΕΕ.
Η Μ. Βρετανία θέλει να φτάσει σε συμφωνία για τη μεταβατική περίοδο με την ΕΕ έως τα τέλη του επόμενου μήνα προκειμένου να περάσει στις συνομιλίες για τη μελλοντική εμπορική σχέση που θα έχει με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Έως τότε βέβαια η May θα πρέπει να αποσαφηνίσει το σχέδιο της για το Brexit, δεδομένου ότι η πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας έχει απορρίψει τόσο το μοντέλο της Νορβηγίας όσο και του Καναδά.
Την ίδια στιγμή, η ΕΕ έχει κατηγορηματικά δηλώσει πως το σχέδιο αυτό δεν θα μπορεί να περιλαμβάνει κάποια κομμάτια της ενιαίας αγοράς και να απορρίπτει άλλα, τη στιγμή που φοβάται πως μια ειδική σχέση με τη Μ. Βρετανία μπορεί να ανατρέψει τις ισορροπίες στο μέτωπο του ανταγωνισμού με τους άλλης εμπορικούς εταίρους της Ένωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης