Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Καταλονία πήρε τη θέση της Ελλάδας ως η χώρα της Ευρώπης με την ατέρμονη κρίση

Η Καταλονία πήρε τη θέση της Ελλάδας ως η χώρα της Ευρώπης με την ατέρμονη κρίση
Αν και έχουν περάσει σχεδόν τρεις μήνες από τότε που ο Ισπανός πρωθυπουργός, Mariano Rajoy, διέλυσε τη Βουλή της Καταλονίας, το αδιέξοδο παραμένει 
Με αφορμή την κρίση στην Καταλονία, το Bloomberg σχολιάζει πως η περιφέρεια της Ισπανίας έχει αντικαταστήσει την Ελλάδα ως η χώρα της Ευρώπης με την ατέρμονη κρίση, καθώς αν και έχουν περάσει τρεις μήνες από τότε που ο Ισπανός πρωθυπουργός, Mariano Rajoy, διέλυσε την καταλανική βουλή, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι θα συμβεί στη συνέχεια.
Το αδιέξοδο προέκυψε ως εξής: ο Rajoy μπορούσε να μπλοκάρει την κήρυξη ανεξαρτησίας από την Καταλονία αλλά δεν μπορούσε να πείσει τους αποσχιστές Καταλανούς να τα παρατήσουν.
Την ίδια στιγμή, τα κόμματα που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας και νίκησαν στην ψηφοφορία δεν ξέρουν που επαναφέρουν στη χώρα τον εξόριστο ηγέτη τους.

Πως έχει «κολλήσει» η διαδικασία;

Τα τρία κόμματα που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας κέρδισαν 70 από τις 135 θέσεις της βουλής στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου που προκλήθηκαν από τον Rajoy μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας στις 28 Οκτωβρίου του 2017.
Το αποτέλεσμα επανέφερε στο παιχνίδι τον Carles Puigdemont, αλλά εις βάρος του εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης.
Στο πλαίσιο αυτό υπάρξει κίνδυνος να συλληφθεί σε περίπτωση που επιστρέψει στη χώρα του, ενώ ακόμα και αν αναλάβει τα ηνία της Καταλονίας, ο Rajoy έχει αποδείξει ότι μπορεί να σταματήσει τα σχέδια του για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Τι μπορεί να κάνει ο Puigdemont;

Προκειμένου να ορκιστεί και πάλι πρόεδρος της Καταλονίας, ο Puigdemont θα πρέπει να επιστρέψει από τις Βρυξέλλες με κίνδυνο βέβαια να συλληφθεί.
Οι σύμμαχοι του στο στρατόπεδο των αποσχιστών ανησυχούν επίσης για την αύξηση του κινδύνου για τους τέσσερις άλλους ηγέτες ανεξαρτησίας που βρίσκονται ήδη στη φυλακή.
Μια προγραμματισμένη ψηφοφορία στις 30 Ιανουαρίου στο κοινοβούλιο έχει αναβληθεί επ' αόριστον.

Έχει άλλες επιλογές ο Puigdemont;

Ένας εκπρόσωπος της Junts per Catalunya, του κόμματος του Puigdemont, δήλωσε ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται με το ERC, ένα άλλο αυτονομιστικό κόμμα, ώστε να εξεταστεί το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μια επιλογή είναι για ορισμένους νομοθέτες να εκλέξουν συμβολικά τον Puigdemont ενώ έχει σχηματιστεί μια κυβέρνηση που συμμορφώνεται με βάση το ισπανικό δίκαιο.

Υπάρχει τρόπος άρσης της αδιεξόδου;

Σύμφωνα με το Bloomberg, η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι περίπλοκη.
Ο διάλογος και η μεταρρύθμιση του ισπανικού συστήματος κυβέρνησης ενδέχεται να προσφέρει μια λύση αλλά δεν φαίνεται να είναι τόσο απλό.
Ο Rajoy έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να κάνει κανένα βήμα που είναι κατά του Συντάγματος του 1978.
Ο καταλληλότερος τρόπου για να εκφράσουν τα αιτήματα τους οι Καταλανοί είναι το ισπανικό κοινοβούλιο, που είναι υπέρ της διατήρησης της ενότητας στη χώρα.
Αλλά ο Rajoy βρίσκεται αντιμέτωπος με πίεση, από την αμηχανία της ύπαρξης του Puigdemont στο επίκεντρο της προσοχής και σε πολιτικό επίπεδο από τους φιλελεύθερους του Ciudadanos, οι οποίοι πέτυχαν ισχυρά κέρδη στις περιφερειακές εκλογές της Καταλονίας ενώ τα ποσοστά τους ενισχύονται σε εθνικό επίπεδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης