Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Ασφαλής η bull αγορά - Λιγότερες από τις μισές διορθώσεις οδηγούν σε bear αγορά

tags :
CNBC: Ασφαλής η bull αγορά - Λιγότερες από τις μισές διορθώσεις οδηγούν σε bear αγορά
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η Wall Street βρίσκεται στη φάση μιας δυσάρεστης διόρθωσης παρά μιας παρατεταμένης υποχώρησης κατά 20% ή και περισσότερο
Αν και κάθε bear αγορά αρχίζει με διόρθωση, λιγότερες από τις μισές διορθώσεις οδηγούν σε bear αγορά, επισημαίνεται σε δημοσίευμα του CNBC.
Όπως αναφέρεται αν και κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα γίνει στη συνέχεια, τα στοιχεία δείχνουν ότι η αγορά βρίσκεται σε φάση διόρθωσης και όχι παρατεταμένης υποχώρησης της τάξης του 20% ή και περισσότερο κάτι που θα παρέπεμπε σε bear αγορά.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχουμε δει τα χαμηλότερα επίπεδα αυτής της υποχώρησης, ακόμα κι αν η ανατροπή της Παρασκευής (9/2/2018) είχε κάποια χαρακτηριστικά ενός καλού βραχυπρόθεσμου πάτου.
Μπορεί επίσης να μην σημαίνει γρήγορη επιστροφή στα υψηλά ρεκόρ του δείκτη της 26ης Ιανουαρίου ή στο είδος της ανόδου που προηγήθηκε αυτού.
Πιθανώς έχουμε δει το καλύτερο που έχει να προσφέρει αυτή η αγορά όσον αφορά τον λόγο κέρδους -έναντι-πόνου που αντανακλάται στην άνοδο χαμηλής μεταβλητότητας του περασμένου έτους και τον Ιανουάριο.
Ωστόσο, οι μετοχές πιθανότατα θα φτάσουν στο υψηλότερο σημείο της αντοχής της εταιρικής κερδοφορίας και της σταθερής παγκόσμιας οικονομικής επέκτασης, ίσως αφού συμφιλιωθούν με τα υψηλότερα επιτόκια και την αυξημένη μεταβλητότητα.

Τι συνέβη στην πραγματικότητα;

Προκειμένου να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα το CNBC αναφέρει ότι καθώς ο Ιανουάριος ολοκληρωνόταν, τα καλά οικονομικά νέα, ο ενθουσιασμός της φορολογικής μεταρρύθμισης, η αύξηση των προβλέψεων για τα κέρδη και η επιστροφή των επενδυτών στις μετοχές άφησε την αγορά με επικίνδυνα ανοδική κίνηση.
Απλά, οι μετοχές ήταν ακριβές και οι άνθρωποι είχαν αρκετές από αυτές, στην πραγματικότητες πολύ περισσότερο από αρκετές.
Για όσους αξιολογούν την αγορά με διάφορά θεμελιώδη, τεχνικά μέτρα και μέτρα ψυχολογίας, αυτό που έκαναν οι μετοχές τον Ιανουάριο, ήταν η αδράνεια και να αρνούνται να σημειώσουν ακόμα και τις κλασικές υποχωρήσεις.
Μετά αυτό όμως σταμάτησε να ισχύει.
Η πρώτη κυμαινόμενη πτώση συνέπεσε με τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, την αύξηση των επιτοκίων και την υπερθέρμανση της οικονομίας.
Το γεγονός ότι οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων είχαν κολλήσει κοντά στα υψηλά τους κατά τη διάρκεια του sell off στις μετοχές σημαίνει ότι κλάδοι όπως της κοινής ωφέλειας και του λιανικού εμπορίου δεν μπορούσαν να κάνουν ράλι για να αποκαταστήσουν την αδυναμίας όπως έκαναν τα τελευταία χρόνια.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, στο δημοσίευμα του CNBC τονίζεται ότι αν και δεν αποκλείονται οι bear αγορές σε περιόδους οικονομικής ανάπτυξης -αν και δεν είναι κάτι σύνηθες- η bull αγορά δεν ολοκληρώθηκε, απλά... λύγισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης