Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιρλανδία: Η 48χρονη McDonald στο τιμόνι του Sinn Fein μετά τον Jerry Adams

Ιρλανδία: Η 48χρονη McDonald στο τιμόνι του Sinn Fein μετά τον Jerry Adams
Η 48 χρονη McDonald είναι η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του Sinn Fein, της λεγόμενης πολιτικής πτέρυγας του IRA
Αλλαγή σελίδας στην ηγεσία του Sinn Fein μετά την εκλογή της Mary Lou McDonald στη θέση του εμβληματικού και επί χρόνια ηγέτη του, Jerry Adams που αποχώρησε πριν από μερικούς μήνες.
Η 48 χρονη McDonald είναι η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του Sin Fein, της λεγόμενης πολιτικής πτέρυγας του IRA.
«Μεγάλωσα βλέποντας στην τηλεόραση τον Jerry Adams», είχε πει τον Ιανουάριο η εκλεγμένη πρόεδρος, που αναλαμβάνει σήμερα καθήκοντα στο συνέδριο του SinnFein στο Δουβλίνο. «Δεν πίστευα πως μια μέρα θα τον γνώριζα, θα δούλευα μαζί του, θα γινόταν φίλος μου» κι εκείνη θα γινόταν τελικά «η αρχηγός του».
«Δεν μπορώ να μπω στα παπούτσια του Jerry Adams, όμως η καλή είδηση είναι ότι έχω φέρει τα δικά μου», δήλωσε αυτή η μητέρα δύο παιδιών, το προφίλ της οποίας διαφέρει σαφώς από εκείνο του προκατόχου της.
Αντίθετα από τον Jerry Adams που μεγάλωσε στις λαϊκές συνοικίες του Μπέλφαστ, η McDonald κατάγεται από μια καλή συνοικία του Δουβλίνου. Κοντοκομμένα καστανά μαλλιά, αποφασιστικό βλέμμα, σπούδασε σ' ένα ιδιωτικό καθολικό σχολείο πριν σπουδάσει αγγλική λογοτεχνία, ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και διαχείριση ανθρώπινων πόρων.
Αφού πέρασε για λίγο από τις τάξεις του Fiana Fail, ρεπουμπλικανικού κόμματος αντίπαλου του Sinn Fein, εντάχθηκε στο Sin Fein και συμμετείχε στην προεκλογική εκστρατεία του για τις ιρλανδικές βουλευτικές εκλογές του 2002.
Είχε μια πρώτη εκλογική αποτυχία πριν γίνει, το 2004, η πρώτη ευρωβουλευτής του κόμματος.
Αφού ολοκλήρωσε τη θητεία της, το 2009, έγινε αντιπρόεδρος του κόμματος και δύο χρόνια αργότερα κέρδισε μια έδρα στο ιρλανδικό κοινοβούλιο, την οποία εξακολουθεί να κατέχει για την περιφέρεια του κεντρικού Δουβλίνου.

Η σκιά του IRA

Καθώς ο Jerry Adams βρίσκεται πίσω από την επικράτηση της στην ηγεσία η MacDonald θεωρούνταν πως είχε χριστεί δελφίνος.
Οι άλλοι «βαρόνοι» γρήγορα ανακοίνωσαν ότι δεν θα διεκδικήσουν την προεδρία του κόμματος ή συμμάχησαν αμέσως μαζί της. Είναι η περίπτωση του Fiahra McGinnes, γιου του Martin McGinnes της άλλης μεγάλης μορφής του εθνικιστικού κόμματος, πρώην διοικητή του IRA (Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός, η ένοπλη οργάνωση που διεξήγαγε αιματηρό αγώνα κατά της βρετανικής παρουσίας στη Βόρεια Ιρλανδία) και αντιπροέδρου της κυβέρνησης από το 2007 ως το 2017.
Φίλος της McDonald ωστόσο ο Fiahra McGinnes έχει εξηγήσει σ' ένα βίντεο στο Twitter πως ο πατέρας του είχε εργασθεί μαζί της και «θαύμαζε πολύ τις ιδέες της και την αφοσίωσή της».
Η σκιά του IRA εξακολουθεί να πλανάται πάνω από το κόμμα, το οποίο επιδιώκει να κερδίσει τον σεβασμό αρθρώνοντας έναν κοινωνικό λόγο, ένθερμη εκπρόσωπος του οποίου είναι η McDonald με τις θέσεις τις για τις ανισότητες, τις δημόσιες υπηρεσίες ή υπέρ των αμβλώσεων.
Ωστόσο κατηγορείται κι αυτή ότι ακολουθεί την παραδοσιακή γραμμή του κόμματος, το οποίο ήταν ιστορικά ανεκτικό έναντι των ενεργειών του IRA.
Οι ενωτικοί στο Μπέλφαστ και οι αντιπολιτευόμενοι στο Δουβλίνο την επικρίνουν έτσι για έλλειψη αυστηρότητας έναντι ενός βουλευτή του Σιν Φέιν ο οποίος κατηγορείται ότι ανήρτησε ένα βίντεο που αναφέρεται σε μια σφαγή προτεσταντών εργατών από την ένοπλη οργάνωση.
Ανάμεσα στους στόχους της νέας προέδρου του Sinn Fein είναι η επανένωση της Ιρλανδίας, ιστορικός στόχος του κόμματος.
Η McDonald θέλει επίσης να οδηγήσει το κόμμα στην κυβέρνηση, έπειτα από δεκαετίες που σημειώνει άνοδο στις ψηφοφορίες. Είναι κάτι που ορισμένοι αιρετοί και αναλυτές θεωρούσαν πως ήταν αδύνατο να επιτευχθεί με τον Jerry Adams στην ηγεσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης