Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Σε υψηλά 10 ετών σκαρφάλωσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη το δ΄ 3μηνο 2017 - Στις 21,1 μονάδες ο δείκτης GfK

ΕΕ: Σε υψηλά 10 ετών σκαρφάλωσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη το δ΄ 3μηνο 2017 - Στις 21,1 μονάδες ο δείκτης GfK
Το ινστιτούτο GfK προβλέπει ότι οι δαπάνες των νοικοκυριών στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα αυξηθεί κατά +2% το 2018
Περαιτέρω άνοδο κατέγραψε η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το τέταρτο τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με τα σημερινά (9/2) στοιχεία του ινστιτούτου GfK, καταδεικνύοντας την αυξημένη αισιοδοξία μεταξύ των ευρωπαίων καταναλωτών αναφορικά με το τρέχον έτος.
Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος του GfK ενισχύθηκε περαιτέρω στις 21,1 μονάδες, έναντι 20,9 μονάδων το τρίτο τρίμηνο του 2017, γεγονός που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα ετών.
Παράλληλα, το GfK προβλέπει ότι οι δαπάνες των νοικοκυριών στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα αυξηθούν έως 2% το 2018, καθώς οι ευρωπαίοι καταναλωτές εκτιμούν ότι η οικονομία της ΕΕ βρίσκεται σε ανοδική πορεία.
Μάλιστα, ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών σκαρφάλωσε στις 17 μονάδες για τον Δεκέμβριο του 2017, έναντι 5 μονάδων τον Σεπτέμβριο του 2017, με τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Αυστρία να ηγούνται της σχετικής ανόδου.
Οι προσδοκίες για αύξηση εισοδήματος ενισχύθηκαν κατά 2 μονάδες το τελευταίο τρίμηνο του 2017, στις 15 μονάδες συνολικά, με τη μεγαλύτερη άνοδο να παρατηρείται σε Αυστρία και Σλοβενία.
Σύμφωνα με τον αναλυτή του GfK, Rolf Bürkl, «η εμπιστοσύνη για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας αυξήθηκε σημαντικά», για να προσθέσει εν συνεχεία ότι λόγω αυτής της ανάκαμψης, «οι πολίτες ευελπιστούν σε αυξημένους μισθούς».
«Με βάση όλους τους παράγοντος, το GfK προβλέπει αύξηση των καταναλωτικών δαπανών στα ιδιωτικά νοικοκυριά της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1,5% στο 2% σε πραγματικούς όρους το 2018, συνεχίζοντας να υποστηρίζει την ευρωπαϊκή οικονομία», καταλήγει ο Bürkl.
Σημειώνεται ότι τα στοιχεία του ινστιτούτου έρχονται να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία που εξέδωσε νωρίτερα εντός της εβδομάδας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ των χωρών της ΕΕ κατά 2,3% το 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης