Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Κίνα αναστέλλει τις εξαγωγές προϊόντων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή όπλων, στη Β. Κορέα

Η Κίνα αναστέλλει τις εξαγωγές προϊόντων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή όπλων, στη Β. Κορέα
Η Κίνα δημοσίευσε νέα λίστα απαγορευμένων εμπορευμάτων προς εξαγωγή στη Βόρεια Κορέα τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018
Η Κίνα δημοσίευσε νέα λίστα απαγορευμένων εμπορευμάτων προς εξαγωγή στη Βόρεια Κορέα τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018, λέγοντας ότι τα αντικείμενα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής, εντείνοντας περισσότερο την πίεση στο βορεοκορεατικό καθεστώς.
Η Κίνα έχει κυκλοφορήσει αρκετούς τέτοιους καταλόγους τα τελευταία χρόνια, καθώς η Βόρεια Κορέα συνεχίζει τις δοκιμές πυρηνικών και πυραύλων, ενώ υποστηρίζει ότι κάνει το καθήκον της, για να βοηθήσει στην επιβολή των ολοένα και πιο σκληρών κυρώσεων του ΟΗΕ.
Ο τελευταίος τεχνικός κατάλογος προϊόντων διπλής χρήσης ή προϊόντα που έχουν τόσο εμπορική όσο και στρατιωτική χρήση, έρχεται μετά από εμπιστευτική έκθεση ανεξάρτητων παρατηρητών του ΟΗΕ, ότι η Βόρεια Κορέα παραβίασε τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών για να κερδίσει σχεδόν 200 εκατομμύρια δολάρια το 2017, από απαγορευμένες εξαγωγές βασικών προϊόντων .
Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του, ότι ο κατάλογος είχε σκοπό να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις των νέων κυρώσεων που επέβαλε το 2017, ο ΟΗΕ.
Η νέα λίστα ονομάζει δεκάδες αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων καθαρισμού του αέρα για υποβρύχια χρήση, εξοπλισμού για την προσομοίωση των συνθηκών πτήσης για μη πολιτικά αεροσκάφη και μάσκες αερίου που δεν χρησιμοποιούνται από πυροσβέστες.
Ο κατάλογος κυκλοφόρησε από κοινού με το Υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, την Κρατική Διοίκηση Επιστημών, Τεχνολογίας και Βιομηχανίας για την Εθνική Άμυνα, την Αρχή Ατομικής Ενέργειας της Κίνας και το τελωνειακό γραφείο.
Η ισχύς του είναι άμεση, πρόσθεσε το υπουργείο Εμπορίου.
Η Κίνα παραμένει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βόρειας Κορέας και μοναδικός σημαντικός σύμμαχος, αν και το συνολικό εμπόριο μεταξύ τους έχει μειωθεί καθώς οι κυρώσεις τίθενται σε ισχύ.
Κινέζοι αναλυτές έχουν εκφράσει την ανησυχία, ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να καταρρεύσει, εάν οι πολιτικές του Πεκίνου γίνουν πολύ σκληρές.
Την ίδια στιγμή που δηλώνει ότι είναι απολύτως προσηλωμένη στην επιβολή των κυρώσεων, παρά τις αμφιβολίες που εξακολουθούν να υπάρχουν από την Ουάσιγκτον για τη δέσμευση της Κίνας, το Πεκίνο έχει επανειλημμένα ζητήσει διάλογο.
Η ανακοίνωση έρχεται, καθώς οι εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο έχουν χαλαρώσει ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στη Νότια Κορέα που ξεκινούν την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018.
Ο θρησκευτικός ηγέτης της Βόρειας Κορέας θα πραγματοποιήσει μια πρωτοφανή επίσκεψη στη Νότια Κορέα αυτή την εβδομάδα, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι, καθώς αυξάνονται οι ελπίδες για διακρατικές συνομιλίες υψηλού επιπέδου κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης