Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο «κόκκινο» οι αγορές στην Ασία λόγω Wall - Απώλειες 2,5% για τον Nikkei

tags :
Στο «κόκκινο» οι αγορές στην Ασία λόγω Wall - Απώλειες 2,5% για τον Nikkei
Ο δείκης Shanghai Composite έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,73% μετά τα θετικά στοιχεία για το επιχειρηματικό κλίμα της χώρας
Με απώλειες έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (5/2) οι αγορές στην Ασία, μετά την πτώση που σημειώθηκε την Παρασκευή (2/2) σε Ευρώπη και Wall Street, στον απόηχο των υποτονικών εταιρικών αποτελεσμάτων και της ανόδου στους μισθούς στις ΗΠΑ.
Η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ βρισκόταν σε συνεχή άνοδο, οπότε η αύξηση στους μισθούς δε θα έπρεπε να θεωρείται απροσδόκητη, με την ταχύτητα της ανόδου ωστόσο να προακλεί έκπληξη στις αγορές.
Παράλληλα, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αυξάνονται και οποιαδήποτε επιτάχυνση σημειωθεί στον πληθωρισμό θα μπορούσε να οδηγήσει τις κεντρικές τράπεζες στο να συσφίξουν τη νομισματική πολιτική τους ταχύτερα απ' ότι αναμενόταν.
Ειδικότερα, στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -2,53% στις 22.686 μονάδες, υποχωρώντας για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του νέου έτους κάτω από τις 23.000 μονάδες, την ίδια στιγμή που το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί κατά -0,26% έναντι του γεν Ιαπωνίας, στα 109,87 γεν.
Παράλληλα, στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 υποχώρησε κατά -1,56% κλείνοντας στις 6.026,20 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης KOPSI στη Νότια Κορέα κατέγραψε απώλειες της τάξες του -1,33% στις 2.491,75 μονάδες.
Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και η σημαντική πτώση που καταγράφει το πετρέλαιο, διευρύνοντας τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας, με το Brent να υποχωρεί κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα.
Το Brent υποχωρεί κατά -0,87% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 67,98 δολ. ανά βαρέλι, με την πτώση του κατά την προηγούμενη εβδομάδα να ανέρχεται στο -2,75%.
Παράλληλα, το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,76% στα 64,95 δολ. ανά βαρέλι, υποχωρώντας συνολικά κατά -1% για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2018.
Το ευρύ sell off που σημειώθηκε στην αγορά, καθώς και η ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου ασκήσανε πιέσεις στον μαύρο χρυσό, μετά και τα στοιχεία για τους μισθούς στις ΗΠΑ, όπου και σημειώθηκε άνοδος με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων οκτώμισι ετών, ενισχύοντας τις προσδοκίες για άνοδο του πληθωρισμού.
Επιπλέον, η αυξημένη παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ βοήθησε επίσης στην πτώση των τιμών στο πετρέλαιο, υποβαθμίζοντας τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ να εξισορροπήσει την ενεργειακή αγορά.
Στην Ταϊβάν, ο δείκτης Taiwan Weighted διέκοψε το ανοδικό σερί του, κλείνοντας στο -1,62% και τις 10.946,25 μονάδες, ενώ με απώλειες έκλεισε και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, και συγκεκριμένα στο -1,14% και τις 32.229 μονάδες.
Στον αντίποδα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,73% μετά τα θετικά στοιχεία για το επιχειρηματικό κλίμα της Κίνας τον Ιανουάριο του 2018, με τον δείκτη να σκαρφαλώνει μάλιστα στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών.
Συγκεκριμένα, ο σύνθετος PMI διαμορφώθηκε στις 53,7 μονάδες, έναντι 53 μονάδων τον Δεκέμβριο, καταδεικνύοντας την αυξανόμενη δυναμική των κινεζικών επιχειρήσεων, με την ανάπτυξη να σημειώνεται τόσο στον μεταποιητικό κλάδο όσο και στον κλάδο υπηρεσιών.
Ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας στον κλάδο υπηρεσιών σκαρφάλωσε στις 54,7 μονάδες, έναντι 53,9 μονάδων τον Δεκέμβριο, ενώ η άνοδος στον κλάδο της μεταποίησης ήταν η μεγαλύτερη που σημειώθηκε από τον Δεκέμβριο του 2016.
Οι νέες επιχειρήσεις της Κίνας σημείωσαν περαιτέρω άνοδο, την ίδια στιγμή που οι νέες παραγγελίες στον κλάδο υπηρεσιών επιταχύνθηκαν με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων 32 μηνών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης