Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κύπρος: Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 56% ο Αναστασιάδης - Προτεραιότητα το Κυπριακό

Κύπρος: Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 56% ο Αναστασιάδης - Προτεραιότητα το Κυπριακό
Ευρεία νίκη του προέδρου της Κύπρου
(upd12) «Νοιώθω συγκίνηση, νοιώθω περηφάνια, νοιώθω απέραντη αγάπη για την εμπιστοσύνη με την οποία με περιέβαλε ο κυπριακός λαός», ήταν τα πρώτα λόγια του επανεκλεγέντος προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, μετά την ανακήρυξή του από τον Γενικό Έφορο Εκλογών, Κύπρο Κυπριανού, στο κλειστό στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος - Ελευθερία».
Την τελετή, η οποία ολοκληρώθηκε, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, παρακολούθησε πλήθος κόσμου που βρέθηκε εντός του σταδίου.
Όσοι δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν είσοδο παρακολούθησαν την τελετή από γιγαντοοθόνες, που είχαν τοποθετηθεί εκτός του σταδίου.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε πως θέτει ως «προτεραιότητα το πρόβλημα της κατοχής της πατρίδας μας». Δήλωσε ότι δεν υπάρχουν για τον ίδιο ιδεολογικά χρώματα και έτεινε χείρα συνεργασίας προς τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις.
Πρόσθεσε ότι εκείνο που έχει σημασία είναι «πώς θα εργαστούμε για αντιμετώπιση των προβλημάτων των νέων και των ευάλωτων ομάδων».
Εξάλλου, ο πρόεδρος Αναστασιάδης, μιλώντας στον απεσταλμένο της ΕΡΤ, ανέφερε ότι θα συνεχιστεί η « στενότατη συνεργασία, που είχαμε με την ελληνική κυβέρνηση, με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και όλες τις πολιτικές δυνάμεις, γιατί είναι κοινός ο στόχος όλων μας να δούμε να αντιμετωπίζονται τα μεγάλα εθνικά θέματα και οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας με πρώτιστο πάντα το Κυπριακό πρόβλημα».
Ο Κύπριος πρόεδρος εξέφρασε βεβαιότητα ότι «όπως αγαστή ήταν η συνεργασία τα προηγούμενα χρόνια, έτσι θα είναι και τα επόμενα με την ελπίδα να απαλλαγεί η Κύπρος μας από την κατοχή και από τη διαίρεση». Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι κοινή επιδίωξη όλων είναι η ειρηνική συμβίωση στην Κύπρο.

Επανεκλέγεται πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Νίκος Αναστασιάδης, πετυχαίνοντας όπως αναμενόταν ευρεία νίκη σε βάρος του υποψηφίου με το ΑΚΕΛ, Σταύρου Μαλά στοπν δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Στο 100% των καταμετρημένων ψήφων ο Νίκος Αναστασιάδης συγκεντρώνει το 55,99% ενώ ο Σταύρος Μαλάς το 44,01%.
Ο Νίκος Αναστασιάδης πήρε 225.281 ψήφους, έναντι 169.243 του κ. Μαλά, με την αποχή να ανέρχεται σε 26%, που αντιπροσωπεύει 143.401 ψηφοφόρους.
Σύμφωνα με τον Γενικό Έφορο Εκλογής, Κύπρο Κυπριανού, παγκυπρίως ψήφισε το 73% σε σύγκριση με 71,8% στον πρώτο γύρο.






Νωρίτερα τη νίκη Αναστασιάδη είχαν προαναγγείλει η εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος και τα exit polls.που δημοσιοποιήθηκαν με την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας στις 18:00.
Βάσει των στοιχείων αυτών  Νίκος Αναστασιάδης επανεκλέγεται με ποσοστό  από 54,5% έως 58,5% ενώ ο υποψήφιος με το ΑΚΕΛ Σταύρος Μαλάς συγκέντρωνε από 41,5% μέχρι 45,5%. 
Ήδη ο Σταύρος Μαλάς επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Νίκο Αναστασιάδη, προκειμένου να τον συγχαρεί για την εκλογική του νίκη.
Τον Νίκο Αναστασιάδη συνεχάρησαν και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί, όπως ο υποψήφιος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος. 

Αναστασιάδης: Μεγαλύτερη πρόκληση η επανένωση της Κύπρου

Τον Σταύρο Μαλά και όλους τους ανθυποψήφιους, ευχαρίστησε σε δηλώσεις του ο επανεκλεγείς πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης για την ομαλή εκλογική διαδικασία την Κυριακή (4/2/2018).
Σημείωσε ακόμη πως ό,τι και να λέχθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής  περιόδου ανήκει στο παρελθόν και πως η επόμενη μέρα πρέπει να βρει όλους σε ενότητα.
Αναφερόμενος στους πολίτες είπε πως «μαζί βγάλαμε τη χώρα από την κρίση και μαζί θα συνεχίσουμε».
Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε πως η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η επανένωση της Κύπρου και υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει με όλες του τις δυνάμεις για επίτευξη του στόχου αυτού.
Τέλος, σημείωσε πως «απόψε δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένου, μόνο η Κύπρος μας που κερδίζει».

Συγχαρητήρια Juncker

Συγχαρητήριο τηλεγράφημα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean Claude Juncker στον Νίκο Αναστασιάδη για την εκλογική νίκη του στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο.
«Συγχαρητήρια για την επανεκλογή σας ως Προέδρου της Δημοκρατίας  της Κύπρου.
Ανυπομονώ να συνεχίσω να συνεργαζόμαστε στενά μαζί σας τους επόμενους μήνες στην κοινή μας προσπάθεια για την επίτευξη μιας πιο ενωμένης, ισχυρότερης και πιο δημοκρατικής Ένωσης» σημειώνει στο μήνυμά του ο πρόεδρος της Κύπρου.

Συγχαρητήρια από Τσίπρα

Τα συγχαρητήριά του για την επανεκλογή του ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας στον Νίκο Αναστασιάδη, σε τηλεφωνική επικοινωνία τους.
Ο πρωθυπουργός, όπως γνωστοποίησε μέσω Twitter, ευχήθηκε στον κ. Αναστασιάδη η νέα θητεία του να συμβάλει καθοριστικά σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό και να εμπεδώσει τη κοινή πορεία Ελλάδας-Κύπρου ως Ευρωπαϊκού πυλώνα ασφαλείας και σταθερότητας στην περιοχή.
Αναλυτικά οι σχετικές αναρτήσεις του Αλέξη Τσίπρα:
«Μόλις τηλεφώνησα στον Νίκο Αναστασιάδη προκειμένου να τον συγχαρώ για την επανεκλογή του ως Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Του ευχήθηκα η νέα θητεία του να συμβάλει καθοριστικά σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό και να εμπεδώσει τη κοινή πορεία Ελλάδας-Κύπρου ως Ευρωπαϊκού πυλώνα ασφαλείας και σταθερότητας στην περιοχή».Συγχαρητήριο μήνυμα στον Νίκο Αναστασιάδη απέστειλε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Μητσοτάκης: Ο Αναστασιάδης έβγαλε την Κύπρο από τα μνημόνια

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον επανεκλεγέντα πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη είχε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρόεδρος της ΝΔ συνεχάρη τον κ. Αναστασιάδη, ο οποίος – όπως έγγραψε στο Twitter- έβγαλε την Κύπρο από τα μνημόνια και έχει θέσει τις βάσεις για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.
«Πριν από λίγο συνεχάρην τηλεφωνικά τον φίλο Νίκο Αναστασιάδη για  τη μεγάλη του νίκη.
Έβγαλε την Κύπρο από τα μνημόνια και έχει θέσει τις βάσεις για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό», έγραψε ο πρόεδρος της ΝΔ.





Αυξημένη η συμμετοχή

Ελαφρώς αυξημένη ήταν η συμμετοχή των ψηφοφόρων στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Στις 17:00 και μία ώρα πριν από το κλείσιμο της κάλπης η προσέλευση των ψηφοφόρων έφθανε το 67,8% 
 Στις προεδρικές εκλογές του 2013 η συμμετοχή των ψηφοφόρων έφθανε την ίδια ώρα στο 76,1% ενώ στον πρώτο γύρο ανερχόταν στο 66,2%. 


Νωρίτερα το bankingnews.gr έγραφε:

Η «μάχη» για την προεδρία της Κύπρου για την επόμενη πενταετία θα δοθεί σήμερα μεταξύ των δυο υποψηφίων, του Ν. Αναστασιάδη του ΔΗΣΥ, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό 35,5% στον πρώτο γύρο των εκλογών την Κυριακή 28/1, και του Σταύρου Μαλά από το ΑΚΕΛ που συγκέντρωσε ποσοστό 30,25%.
Ήδη, οι κάλπες σε 1.122 εκλογικά κέντρα έχουν ανοίξει από νωρίς το πρωί και θα κλείσουν το απόγευμα στις 18:00, ενώ θα υπάρξει μία ώρα διακοπή από τις 12:00 έως τις 13:00 το μεσημέρι.
Τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται στις 19:30, ενώ το βράδυ της Κυριακής στις 22:00 θα γίνει η ανακήρυξη του νέου προέδρου στο στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος- Ελευθερία».
Ζητούμενο της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης είναι εάν τελικά θα επανεκλεγεί  ο Ν. Αναστασιάδης ή τελικά θα υπερισχύσει ο Στ. Μαλάς, δεδομένου ότι η διαφορά τους στον πρώτο γύρο ήταν λίγο πάνω από το 5%, με τον κ. Αναστασιάδη να προηγείται.
Πάντως, κανείς εκ των δύο υποψηφίων δεν κατάφερε να εξασφαλίσει επίσημα συμμαχίες από τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι, Αλληλεγγύη, που στον α΄γύρο στήριξαν την υποψηφιότητα του Ν. Παπαδόπουλου, ούτε όμως και από την Συμμαχία Πολιτών και το Ε.ΛΑ.Μ και έτσι, δεδομένου ότι σε σύνολο 550.866 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων  οι Αναστασιάδης – Μαλάς έλαβαν μαζί 254.177 ψήφους στο πρώτο γύρο των εκλογών, μένουν 296.699 ψηφοφόροι που είναι χωρίς κομματική "γραμμή", εκ των οποίων οι 154.961 ωστόσο απείχαν.
Σημειώνεται ότι οι ψηφοφόροι καλούνται να ψηφίσουν στα εκλογικά κέντρα που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα την περασμένη Κυριακή 28/1 στο πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ψήφισαν Αναστασιάδης και Μαλάς - Οριακά αυξημένη η συμμετοχή

Στο εκλογικό κέντρο του Λανιτείου Λυκείου ψήφισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος αμέσως μετά δήλωσε ότι «σήμερα είναι η μέρα που οι πολίτες εκφράζονται και η λαϊκή ετυμηγορία καθορίζει ποιος θα είναι ο Πρόεδρος της επόμενης πενταετίας».
Ο κ. Αναστασιάδης απηύθυνε παράκληση σε κάθε πολίτη να  μην εγκαταλείψει το δικαίωμα να επιλέξετε ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η πατρίδα μας έχει να αντιμετωπίσει ακόμη προβλήματα και αυτό που χρειάζεται είναι η συνεργασία όλων μας».
Επανέλαβε ότι «η αποχή είναι ανοχή.
Η αποχή είναι ως άλλη να αποφασίζουν» και πρόσθεσε ότι «η συμμετοχή είναι που καθορίζει και θα καθορίσει το μέλλον της πατρίδας μας».
Από την πλευρά του, ο άλλος υποψήφιος των σημερινών πρεδρικών εκλογών, Στ. Μαλάς, αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα δήλωσε ότι  «είναι η μέρα της δημοκρατίας και των πολιτών», συμπληρώνοντας ότι «αυτή η διαδικασία μας αφορά όλους», «σήμερα είναι η μέρα που αποφασίζουν οι νέοι για το μέλλον τους. Αν θα είναι ελπιδοφόρο.
Είναι η μέρα των εργαζομένων αγωνιούν για το αύριο, σήμερα είναι και η ώρα για όσους έχουν υποστεί τις συνέπειες της κρίσης το 2013».
Πρόσθεσε ότι χρειάζεται ήθος και υπογράμμισε πως όλη αυτή την προεκλογική περίοδο πορεύθηκε με βάση την αλήθεια.
Στο μεταξύ, ελαφρώς αυξημένη κατά 2,3%, στο 53,2% ήταν η προσέλευση των ψηφοφόρων μέχρι τις 15:00 το μεσημέρι, δεδομένου ότι την περασμένη Κυριακή στον α΄γύρο η προσέλευση ήταν στο 50,9%. 
Λίγο νωρίτερα,στις 12:00 το μεσημέρι, οπότε και έκλεισαν για μία ώρα οι κάλπες για να ανοίξουν εκ νέου στις 13:00, η συμμετοχή έφτανε στο 32,6%, αυξημένη σε σχέση με το 30,2% στον πρώτο γύρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης