Τελευταία Νέα
Διεθνή

Swift: Γιατί το γουαν αδυνατεί να εκτοπίσει το δολάριο από τις διεθνείς συναλλαγές

Swift: Γιατί το γουαν αδυνατεί να εκτοπίσει το δολάριο από τις διεθνείς συναλλαγές
Swift: Γιατί το γουαν αδυνατεί να εκτοπίσει το δολάριο από τις διεθνείς συναλλαγές
Η Κίνα προσπαθεί να προωθήσει το νόμισμά το γουαν ως παγκόσμιο αποθεματικό και ως μέσω συναλλαγών σε βάρος του δολαρίου, ωστόσο τα σχέδια του Πεκίνου μέχρι τώρα δεν έχουν ευοδωθεί σύμφωνα με τα στοιχεία του παγκόσμιο διατραπεζικού συστήματος Swift, έδειξαν ότι μόνο το 1,61% των εγχώριων και διασυνοριακών συναλλαγών τιμολογήθηκαν σε γουάν (επίσης γνωστό ως ρενμίνμπι ή RMB).
Η Swift τονίζει στην έκθεσή της ότι, παρά την αυξανόμενη σημασία της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία αλλά και τα διάφορα στρατηγικά μέτρα για τη στήριξη του νομίσματός που έχει λάβει το Πεκίνο, η χρήση του γουάν παραμένει χαμηλή και ο ρυθμός "υιοθεσίας" παραμένει χαμηλότερος από τον αναμενόμενο.
Η πλειοψηφία των συναλλαγών γίνεται ακόμα σε δολάρια, σημειώνει η Swift στην έκθεσή της.
Ενώ το αμερικανικό νόμισμα αντιπροσωπεύει μόλις το 40% των διασυνοριακών συναλλαγών το Δεκέμβριο του 2017, χαμηλότερο από τον ίδιο μήνα το 2015 και το 2016, δεν ήταν το γουάν αλλά το ευρώ που κέρδισε έδαφος έναντι του δολαρίου.
Το τρίτο και το τέταρτο κυρίαρχο νόμισμα ήταν η βρετανική λίρα και το ιαπωνικό γεν, αντίστοιχα.
Στην πραγματικότητα, το μερίδιο του κινεζικού νομίσματος στο σύνολο των συναλλαγών μειώθηκε σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο του 2016.
Το γουάν αντιπροσώπευε το 1,68% των διεθνών συναλλαγών το Δεκέμβριο του 2016.
Το μερίδιο του κινεζικού νομίσματος ήταν 2,31% το Δεκέμβριο του 2015.
Ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο το γουάν δεν έχει κερδίσει τους επενδυτές είναι ότι το Πεκίνο έχει θεσπίσει σφιχτούς ελέγχους για το χρηματοπιστωτικό της σύστημα, ιδιαίτερα ρυθμιστικά μέτρα για την μείωση των κεφαλαίων που διακινούνται στο εξωτερικό για αγορές ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων.
Παρ 'όλα αυτά, υπάρχουν ενδείξεις ότι διεθνείς οργανισμοί αρχίζουν και βλέπουν πιο θετικά το κινεζικό νόμισμα, ή απλά υποχρεώνονται όλο και περισσότερο να το χρησιμοποιήσουν.
Μια από τις πρώτες χώρες που έχουν "αγκαλιάσει" το γουαν είναι το Πακιστάν, του η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε τον Ιανουάριο του 2018 ότι θα αντικαταστήσει το δολάριο με το γουάν για το διμερές εμπόριο και τις επενδύσεις με το Πεκίνο.
Τον Ιανουάριο του 2018, οι Κεντρικές Τράπεζες χωρών της Ευρώπης αποκάλυψαν τα σχέδια να χρησιμοποιήσουν το γουάν ως μέρος των συναλλαγματικών αποθεμάτων τους.
Μεταξύ των πρόσφατων εξελίξεων που ενισχύουν την οικονομική επιρροή της Κίνας σε παγκόσμια κλίμακα, είναι το γεγονός ότι MSCI συμπεριέλαβε επιτέλους τις κινεζικές μετοχές στον δείκτη αναδυόμενων αγορών, καθώς και η έναρξη διαφόρων προγραμμάτων "σύνδεσης" με το Χονγκ Κονγκ, βάση των οποίων οι επενδυτές μπορούν να αξιοποιήσουν τα περιουσιακά στοιχεία που διατηρούν στην ηπειρωτική Κίνα.
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως αναφέρει επίσης ότι σχεδιάζει τη δημιουργία ενός συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης (ΣΜΕ) πετρελαίου τιμολογημένο σε γουάν, το οποίο μπορεί να μετατραπεί σε χρυσό.
Αν αυτό το ΣΜΕ γίνει σημείο αναφοράς, η γεωπολιτικά σημαντική πετρελαϊκή βιομηχανία θα μπορούσε να δει μια μετατόπιση από το δολάριο προς το κινεζικό νόμισμα.
Οι εξελίξεις αυτές λαμβάνουν χώρα την ώρα που οι ΗΠΑ εκτιμάται ότι επικρατεί η εσωστρέφεια υπό τη διοίκηση του Προέδρου Trump, ενώ η Κίνα επιδιώκει επιθετικά να αποκτήσει έναν μεγαλύτερο ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα.
Σύμφωνα με τη Swift το μεγαλύτερο ζήτημα είναι η μετατρεψιμότητα του κινεζικού νομίσματος, το οποίο εξακολουθεί να ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από το Πεκίνο.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Πεκίνο θέλει να διεθνοποιήσει το γουαν προκειμένου να αυξήσει την ελκυστικότητα της εγχώριας οικονομίας για τους ξένους επενδυτές και να ενισχύσει τις πολιτικές του φιλοδοξίες.
Υπό την ηγεσία του βετεράνου κεντρικού τραπεζίτη Zhou Xiaochuan, η χώρα έχει προχωρήσει σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις και επέκτεινε την παγκόσμια εμβέλεια του γουάν.
Τον Οκτώβριο του 2016, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμπεριέλαβε το κινεζικό νόμισμα στο "καλάθι των νομισμάτων του", το οποίο περιλάμβανε ήδη το δολάριο, το ευρώ, τη στερλίνα και το γεν.
Η επόμενη σημαντική κίνηση που μπορεί να ωθήσει τον κόσμο να χρησιμοποιήσει περισσότερο από το γουάν θα μπορούσε να είναι το μεγαλεπήβολο project "One Belt One Road".
Σύμφωνα με την έκθεση της Swift το παγκόσμιο οικονομικό τοπίο μετατοπίζεται και η στρατηγική της Κίνας, μαζί με το γουαν θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο.
Υπάρχει η δυνατότητα η Κίνα να χρησιμοποιήσει το γουαν ως το βασικό νόμισμα για τα επερχόμενα έργα υποδομής που αναμένονται να κατασκευαστούν στα πλαίσια του "One Belt One Road".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης