Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ελβετία: Δεν διακρίνει σύντομα συμφωνία με την ΕΕ, για νέα εμπορική διμερής συνθήκη

Ελβετία: Δεν διακρίνει σύντομα συμφωνία με την ΕΕ, για νέα εμπορική διμερής συνθήκη
Δεν διακρίνει σύντομα συμφωνία με την ΕΕ για νέα εμπορική διμερής συνθήκη, η Ελβετία
Η Ελβετία δεν προλαβαίνει την προθεσμία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για συμφωνία στις αρχές του 2018, σχετικά με τη νέα συνθήκη που θα δεσμεύει στενότερα τη χώρα με τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της την ΕΕ, όπως δήλωσε ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Ελβετίας, Ignazio Cassis.
Η κυβέρνηση της Βέρνης πρέπει ακόμα να διευκρινίσει τι ακριβώς θέλει από μια συμφωνία που θα αντικαταστήσει το σημερινό σύνολο των διμερών συμφωνιών, δήλωσε ο Cassis σε δημοσιογράφους, μετά από συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου που επικεντρώθηκε στην ευρωπαϊκή πολιτική.
Ο Cassis, υποσχέθηκε τ0 2017 πέρυσι να επαναφέρει την Ελβετία σε συνομιλίες με την ΕΕ, αλλά από τότε δήλωσε ότι θα ήθελε περισσότερο χρόνο για μια νέα συνθήκη.
Σε ερώτηση την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018 για το αίτημα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker να δει πρόοδο μέχρι την άνοιξη, ο Cassis δήλωσε:
"Αυτό δεν ήταν ποτέ απόφαση της Ελβετίας.
Ήταν μια ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θα έχουμε συνάψει συμφωνία πρόσβασης στην αγορά μέχρι τον Απρίλιο 2018".
Οι Βρυξέλλες έχουν πιέσει τη Βέρνη να υπογράψει συμφωνία με την οποία η Ελβετία που δεν είναι μέλος της ΕΕ, θα υιοθετήσει νόμους της ΕΕ που διέπουν την ενιαία αγορά.
Οι Βρυξέλλες πίεσαν το περασμένο έτος, θέτοντας την Ελβετία σε λίστα παρακολούθησης φορολογικών παραδείσων και παρέχοντας για ένα μόνο χρόνο πρόσβαση στην ελβετική χρηματιστηριακή αγορά στην ενιαία αγορά, με οποιαδήποτε επέκταση να συνδέεται με τη συμφωνία μιας συνθήκης.
"Η ποιότητα είναι πιο σημαντική από το χρονοδιάγραμμα.
Το υπουργικό συμβούλιο δεν θα συμφωνήσει ποτέ κάτι που καταστρέφει την Ελβετία, ακόμα και τα επόμενα 40 χρόνια", είπε.
Ο κ. Cassis καταρτίζει μία νέα ομάδα που θα χειριστεί το ευρωπαϊκό χαρτοφυλάκιο, διορίζοντας τον βετεράνο διπλωμάτη Roberto Balzaretti ως υφυπουργό αρμόδιο για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις και αρμόδιο για το συντονισμό των διαπραγματεύσεων της ΕΕ.
Ο κ. Cassis είπε ότι η Βέρνη επανεξετάζει νέες προσεγγίσεις για τη διευθέτηση των διαφορών που προκύπτουν στο πλαίσιο της συνθήκης.
Δεν ήταν πιο συγκεκριμένος, αλλά πηγές κοντά στις συνομιλίες είπαν ότι η ΕΕ πρότεινε ένα ειδικό διαιτητικό δικαστήριο να χειριστεί ορισμένες διαφωνίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης