Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Έκκληση για συγκράτηση των εντάσεων στη διαμάχη του Κόλπου

ΗΠΑ: Έκκληση για συγκράτηση των εντάσεων στη διαμάχη του Κόλπου
Έκκληση απηύθυναν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ να μετριάσουν οι εντάσεις μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπουνα μετριάσουν οι εντάσεις μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπο
Έκκληση απηύθυναν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ στο Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), να μετριάσουν οι εντάσεις μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC).
"Είναι κρίσιμο το γεγονός ότι όλα τα μέρη μετριάζουν τη ρητορική, περιορίζουν την ένταση για να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση και εργάζονται για την επίλυση", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Rex Tillerson σε κοινή παρουσία των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ και του Κατάρ.
Τον Ιούνιο 2017, τα ΗΑΕ, μαζί με τη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν και την Αίγυπτο, διέκοψαν τους ταξιδιωτικούς και εμπορικούς δεσμούς με το Κατάρ, κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία και τον αντίπαλο Ιράν.
Η Ντόχα αρνείται τις κατηγορίες και λέει ότι οι χώρες έχουν σκοπό να περιορίσουν την κυριαρχία της.
"Ένα ενωμένο GCC ενισχύει την αποτελεσματικότητά μας σε πολλά μέτωπα, ιδιαίτερα στην αντιτρομοκρατία, νικώντας τον ISIS και καταπολεμώντας την εξάπλωση της κακοήθους επιρροής του Ιράν", δήλωσε ο υπουργός Άμυνας James Mattis.
"Είναι επομένως κρίσιμο το γεγονός ότι το GCC αποκαθιστά τη συνοχή του καθώς τα υπερήφανα έθνη του Κόλπου επιστρέφουν στην αμοιβαία στήριξη μέσω ειρηνικής επίλυσης που προβλέπει την ενισχυμένη περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία", πρόσθεσε.
Οι δύο άνδρες μίλησαν μαζί με τους ομολόγους τους από το Κατάρ, σε αυτό που πρόκειται να καθιερωθεί ως ένας ετήσιος Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ-Κατάρ.
Τα μέλη του GCC, όλοι τους εταίροι των ΗΠΑ, είναι το Μπαχρέιν, το Ομάν, το Κουβέιτ, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Το Κατάρ φιλοξενεί τις δυνάμεις των ΗΠΑ και των διεθνών δυνάμεων στην Αεροπορική Βάση του Al Udeid, η οποία φιλοξενεί το Συνδυασμένο Κέντρο Επιχειρήσεων Αεροπορίας.
Η επιχείρηση συντονίζει μια σειρά δεδομένων και πληροφοριών από δορυφόρους, αεροσκάφη, ραντάρ και αεροπλάνα των ΗΠΑ που πετούν πάνω από σημεία της Μέσης Ανατολής και βομβαρδίζουν τις ισλαμικές θέσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης