Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανάλυση - φωτιά για τους Brexit-ers - Η Μ. Βρετανία θα χάσει πολλά από την αποχώρησή της από την ΕΕ

Ανάλυση - φωτιά για τους Brexit-ers - Η Μ. Βρετανία θα χάσει πολλά από την αποχώρησή της από την ΕΕ
Υπάρχει κίνδυνος να καταστραφεί σοβαρά το καθεστώς του Λονδίνου ως παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κέντρου
Σάλο έχει προκαλέσει νέα ανάλυση της βρετανικής κυβέρνησης σχετικά με τον αντίκτυπο του Brexit που διέρρευσε στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, καθώς αναφέρει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι χειρότερα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάτω από κάθε σενάριο που έχει διαμορφωθεί.
Όπως αποκαλύπτει το BuzzFeed News, η ανάλυση, η οποία έχει τίτλο "Ανάλυση εξόδου από την ΕΕ - Cross Whitehall Briefing" και η οποία καταρτίστηκε τον Ιανουάριο του 2018, εξέτασε τρία από τα πιο πιθανά σενάρια του Brexit με βάση τις υφιστάμενες ρυθμίσεις της ΕΕ.
Βάσει μιας συνολικής συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών με την ΕΕ, η ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου θα ήταν κατά 5% χαμηλότερη τα επόμενα 15 χρόνια σε σύγκριση με τις τρέχουσες προβλέψεις, σύμφωνα με την ανάλυση.
Το σενάριο "χωρίς διαπραγμάτευση", το οποίο προβλέπει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα επανέλθει στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), θα μείωνε την ανάπτυξη κατά 8% κατά την περίοδο αυτή.
Η πιο ήπια επιλογή του Brexit για τη συνέχιση της πρόσβασης στην ενιαία αγορά μέσω της συμμετοχής στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο θα επιβραδύνει, μακροπρόθεσμα, το ΑΕΠ κατά 2%.
Αυτοί οι υπολογισμοί δεν λαμβάνουν υπόψη τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στην οικονομία από το Brexit, όπως το κόστος προσαρμογής της οικονομίας σε νέα τελωνειακά καθεστώτα.
Η έρευνα που έχει στην κατοχή του το BuzzFeed News δεν έχει δημοσιοποιηθεί επισήμως.
Προετοιμάστηκε από αξιωματούχους της Whitehall για το Τμήμα Εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (DExEU) και αναμένεται να παρουσιαστεί σε βασικούς υπουργούς της κυβέρνησης αυτήν την εβδομάδα πριν από τη συζήτηση στην υποεπιτροπή του υπουργικού συμβουλίου για το Brexit την επόμενη εβδομάδα.
Αν και η ανάλυση υποθέτει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συμφωνήσει μια εμπορική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα πρέπει να καταλήξει σε δεκάδες εμπορικές συμφωνίες με χώρες της ΕΕ.
Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση το Ηνωμένο Βασίλειο μόνο να χάσει θα έχει.
Οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η μεθοδολογία για τη νέα ανάλυση είναι καλύτερη από αυτή που χρησιμοποιήθηκε για παρόμοιες αναλύσεις πριν από το δημοψήφισμα.

Τα άλλα κύρια πορίσματα της ανάλυσης:

• Σχεδόν κάθε τομέας της οικονομίας που περιλαμβάνεται στην ανάλυση θα επηρεαστεί αρνητικά και στα τρία σενάρια, με τα χημικά, τα είδη ένδυσης, τη μεταποίηση, τα τρόφιμα και τα ποτά, τα αυτοκίνητα και το λιανικό εμπόριο να πληγούν περισσότερο.
Η ανάλυση διαπίστωσε ότι δεν θα επηρεαστεί αρνητικά μόνο ο γεωργικός τομέας στο πλαίσιο του σεναρίου του ΠΟΕ.
• Κάθε περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου θα επηρεαστεί επίσης αρνητικά σε όλα τα διαμορφωμένα σενάρια, ενώ η Βορειοανατολική, η Μεσοδυτική και η Βόρεια Ιρλανδία αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες μειώσεις των οικονομικών επιδόσεων.
• Υπάρχει κίνδυνος να καταστραφεί σοβαρά το καθεστώς του Λονδίνου ως παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κέντρου.
• Από την πλευρά της προστιθέμενης αξίας, η ανάλυση υποθέτει σε όλα τα σενάρια ότι θα συναφθεί μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ και ότι θα ωφελήσει το ΑΕΠ κατά περίπου 0,2% μακροπρόθεσμα.
Οι εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες και ομάδες εκτός ΕΕ, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Αυστραλία, οι χώρες του Κόλπου και τα κράτη της Νοτιοανατολικής Ασίας, θα προσθέσουν συνολικά 0,1% έως 0,4% στο ΑΕΠ μακροπρόθεσμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης