Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Η οικονομική ανάπτυξη της Μ. Βρετανίας θα επιβραδυνθεί κατά τους πρώτους μήνες του 2018

Guardian: Η οικονομική ανάπτυξη της Μ. Βρετανίας θα επιβραδυνθεί κατά τους πρώτους μήνες του 2018
Σύμφωνα με την Guardian, ο υψηλός πληθωρισμός, η ασθενής καταναλωτική εμπιστοσύνη και το Brexit αποθαρρύνουν τις καταναλωτικές δαπάνες
Η οικονομική ανάπτυξη στη Μεγάλη Βρετανία αναμένεται να επιβραδυνθεί κατά τους πρώτους μήνες του 2018, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός, η ασθενής καταναλωτική εμπιστοσύνη και η αβεβαιότητα γύρω από το Brexit αποθαρύνουν τις καταναλωτικές δαπάνες και τις επενδύσεις.
Μία σειρά επιχειρηματικών και καταναλωτικών ερευνών κατέδειξαν χαμηλότερη ανάπτυξη, γεγονός που θα δώσει τέλος στο ισχυρό σερί που καταγράφηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2017 και που συνείσφερε στην αύξηση του ΑΕΠ στο 0,5%.
Σύμφωνα με έρευνα της Lloyds Bank, τα νοικοκυριά της Μεγάλος Βρετανίας δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές που τα ανάγκασαν να ξοδεύψουν περισσότερα χρήματα για τρόφιμα, βενζίνη και λογαριασμούς θέρμανσης.
Σε μηνιαία έρευνα που διεξήχθη σε κατόχους 2.000 τραπεζικών λογαριασμών, το 55% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δαπάνησαν περισσότερα χρήματα σε οικιακά αγαθά, συκγκριτικά με το 2016, ποσοστό το οποίο είναι αυξημένο κατά +17% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2016.
Παράλληλα, σε ξεχωριστή έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Ipsos Mori, η αισιοδοξία των βρετανών καταναλωτών αναφορικά με το τρέχον έτος παρέμεινε «βυθσιμένη» στις -32 μονάδες, συγκριτικά με +30 μονάδες που είχε σημειωθεί το 2014.
Οι αποδυανμωμένες προοπτικές αναμένεται να οδηγήσουν τους αξιωματούχους της Τράπεζας της Αγγλίας να διατηρήσουν το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας στο 0,5% κατά την πρώτη συνεδρίαση του νέου έτους.
Ορισμένοι οικονομολόγοι έχουν εκφράσει την πεποίθησή τους ότι η δυναμική του μεταποιητικού τομέα και τα επίπεδα ρεκόρ που σημειώνονται στην απασχόλη θα προκαλέσουν μία σειρά αυξήσεων επιτοκίων κατά το τρέχον έτος.
Ωστόσο, η μετριοπάθεια που χαρακτηρίζει τις παραπάνω έρευνες, σε συνδιασμό με την επιβράδυνση στην αγορά κατοικιών και την ύφεση στον κατασκευαστικό κλάδο θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε οποιαδήποτε αξιολόγηση της οικονομίας από την επιτροπή νομισματικής πολιτικής της BoE.
Σύμφωνα με τον διευθύνων σύμβουλο της Lloyds, Robin Bulloch, οι προϋπολογισμοί των νοικοκυριών βρέθηκαν υπό πιέσεις, με το ποσοστό των καταναλωτών που σκοπεύουν να εξοικονομήσουν περισσότερα χρήματα κατά το ερχόμενο εξάμηνο να μειώνεται σημαντικά.
«Οι οικογένειες αισθάνονται την πίεση περισσότερο από ποτέ», τόνισε ο Bulloch, για να προσθέσει εν συνεχεία ότι «το 45% αναμένεται να δαπανήσει περισσότερα μέσα στους επόμενους έξι μήνες, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του +11% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2017».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης