Τελευταία Νέα
Διεθνή

Economist: Ένα νέο είδος «εναλλακτικής» τραπεζικής αναδύεται στην Ευρώπη - Δανεισμός από funds σε ΜΜΕ

tags :
Economist: Ένα νέο είδος «εναλλακτικής» τραπεζικής αναδύεται στην Ευρώπη - Δανεισμός από funds σε ΜΜΕ
Ο δανεισμός από funds ένα αντικαταστήσει τον τραπεζικό δανεισμό, ειδικά σε περιοχές που η πιστωτική επέκταση δεν έχει αποκατασταθεί
Τεράστια αύξηση έχει σημειωθεί στα υπο διαχείριση κεφάλαια που διαθέτουν τα ευρωπαϊκά funds, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει ο Economist, ως μία εναλλακτική πηγή εύρεσης κεφαλαίων για μικρές επιχειρήσεις.
Μάλιστα ο Economist επικαλείται το παράδειγμα της Caronte & Tourist, μια εταιρία πορθμείου στη Σικελία, η οποία όταν χρειάστηκε ένα νέο πλοίο, ήταν φτηνό και εύκολο να δανειστεί από μια τράπεζα.
Αλλά το 2016, οι οικογένειες που ήλεγχαν την Caronte ήθελαν να εξαγοράσουν το μερίδιο μειοψηφίας που κατείχε μια εταιρεία private-equity.
Οι τράπεζες όμως μπλόκαραν με τον ασυνήθιστο τρόπο ένα δάνειο προς την εταιρεία.
Ο Edoardo Bonanno, ο επικεφαλής της οικονομικής υπηρεσίας, ανησυχούσε ότι τα 30 εκατ. ευρώ που ζητούσε.
Έτσι η εταιρεία στράφηκε σε ένα ταμείο άμεσης δανειοδότησης που διαχειρίζεται η Muzinich & Co, διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων.
Τέτοιες περιπτώσεις, ανάβασαν τα περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται υπό διαχείριση funds της Ευρώπης, να έχουν αυξηθεί από μόλις 330 εκατομμύρια δολάρια στο τέλος του 2006 σε 73,3 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι τα μέσα του 2017.



Μόνο το 2017, 24 κονδύλια άμεσης δανειοδότησης έφεραν σε ύψος ρεκόρ της τάξεως των 22,2 δισ. δολ.
Αυτά τα κεφάλαια δανείζουν άμεσα τις επιχειρήσεις, συνήθως με τη μορφή μεγάλων, πολυετών δανείων.
Οι δανειολήπτες είναι συχνά είτε εταιρείες που είναι πολύ μικρές, είτε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια που αγοράζουν τέτοιες επιχειρήσεις.
Ο Blair Jacobson της Ares Management, διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων, αναφέρει ότι οι τράπεζες που συνετρίβησαν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, δεν έχουν επιστρέψει πλήρως στη "βιομηχανία" άμεσης δανειοδότησης.
Η Ares δημιούργησε έναν ευρωπαϊκό βραχίονα άμεσης δανειοδότησης, που είναι σήμερα ένας από τους μεγαλύτερους, με υπό διαχείριση κεφάλαια 10,8 δισ. δολαρίων.
Οι περισσότερες από τις άλλες εταιρείες άμεσης δανειοδότησης δραστηριοποιήθηκαν στο χώρο λόγω της κρίσης και της έλλειψης τραπεζικής πίστωσης που ακολούθησε.
Ορισμένα funds μάλιστα ιδρύθηκαν επί τούτου για άμεσο δανεισμό, ιδίως το Hayfin Capital Management το 2009.
Παρά τις επιφανειακές ομοιότητες, οι επιχειρήσεις αυτές απέχουν πολύ από το να είναι τράπεζες.
Πολλοί ξεκίνησαν σε πιο σύνθετες πιστωτικές αγορές.
Η ICG, για παράδειγμα, εξειδικεύτηκε στις πιο ριψοκίνδυνες δόσεις δανείων σε εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων.
Μια άλλη, η BlueBay Asset Management, ξεκίνησε ως διαχειριστής χαρτοφυλακίου ομολόγων.
Οι άμεσοι δανειστές συγκεντρώνουν χρήματα από θεσμικούς επενδυτές, στους οποίους συνήθως υπόσχονται επιστροφές περίπου 10% ή και 15%.
Έτσι, δεν μπορούν να ανταγωνιστούν με τα επιτόκια που οι τράπεζες χρεώνουν σε δανειολήπτες.
Αλλά προσφέρουν ταχύτητα και ευελιξία.
Οι μεγαλύτεροι άμεσοι δανειστές, όπως οι Ares ή Hayfin, μπορούν επίσης να ανταγωνιστούν στην ικανότητά τους να γράφουν μεγάλα δάνεια, ακόμη και για αρκετά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Τα κεφάλαια άμεσου δανεισμού διαφέρουν επίσης από τις τράπεζες όσον αφορά το ποσό του δανεισμού που πηγαίνει σε εταιρείες ιδιωτικών μετοχών.
Περισσότερο από τα 4/5 αφορούν ιδιωτικά κεφάλαια με κάποιο τρόπο, είτε πρόκειται για τη χρηματοδότηση μιας εξαγοράς είτε για τη χορήγηση δανείων σε μια εταιρεία που ανήκει σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια.
Αλλά αυτό αλλάζει.
Πολλά κεφάλαια έχουν σχηματίσει δεσμούς με επιχειρήσεις που γίνονται πελάτες επαναλαμβανόμενες όταν χρειάζονται περισσότερη χρηματοδότηση.
Και ο άμεσος δανεισμός γίνεται όλο και περισσότερο γνωστός ως επιλογή χρηματοδότησης.
Η βιομηχανία επεκτείνεται επίσης γεωγραφικά.
Μέχρι το 2013, η Βρετανία αντιπροσώπευε σχεδόν το ήμισυ των άμεσων δανειοδοτήσεων.
Ωστόσο, πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν επιτρέψει τη χορήγηση δανείων χωρίς την πλήρη τραπεζική άδεια.
Και η ΕΕ σχεδιάζει να εναρμονίσει την αγορά άμεσων χορηγήσεων.
Στα τρία πρώτα τρίμηνα του 2017, το μερίδιο της Βρετανίας σε νέες συμφωνίες έπεσε σε πάνω από 30%.
Πολλές επιχειρήσεις έχουν δημιουργήσει περιφερειακά γραφεία ή ακόμη και συγκεκριμένα καταστήματα ανά χώρα, όπως τα ιταλικά, γαλλικά και βρετανικά ταμεία της Muzinich.
Ο άμεσος δανεισμός καλύπτει ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. Στο ένα άκρο βρίσκεται η Muzinich, με έντονη εστίαση στις μικρές επιχειρήσεις.
Αυτή είναι μια μακρά έκπληξη από τις δυνατότητες του Ares να είναι σε θέση να δανείσει 300 εκατ. ευρώ σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Ωστόσο, και οι δύο αποτελούν μέρος μιας συνεχιζόμενης διαρθρωτικής αλλαγής στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να έχουν μια βιώσιμη εναλλακτική λύση έναντι των τραπεζών ως πηγή πίστωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης