Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Τη Δευτέρα 29/1 η συνάντηση των ηγετών Αιγύπτου - Αιθιοπίας - Σουδάν για το υδροηλεκτρικό φράγμα στον Νείλο

Reuters: Τη Δευτέρα 29/1 η συνάντηση των ηγετών Αιγύπτου - Αιθιοπίας - Σουδάν για το υδροηλεκτρικό φράγμα στον Νείλο
Πηγές της αιγυπτιακής κυβέρνησης ανέφεραν ότι το παρών θα δώσει και ο πρόεδρος της Αιγύπτου Abdel Fattah al - Sisi, που θα συναντήσει τον ομόλογό του Σουδανό Omar Hassan al - Bashir και τον Αιθίοπα πρωθυπουργό Hailemariam Desalegn
Οι ηγέτες της Αιγύπτου, της Αιθιοπίας και του Σουδάν θα συναντηθούν τη Δευτέρα 29/1 σε μία προσπάθεια να δώσουν ένα τέλος στο αδιέξοδο που έχει προκύψει στις διαπραγματεύσεις για ένα υδροηλεκτρικό φράγμα, που η Αντίς Αμπέμπα - πρωτεύουσα της Αιθιοπίας - χτίζει στο δικό της κομμάτι του Νείλου, μεταδίδει το Reuters.
Το Κάιρο που εξαρτάται από τον Νείλο, είναι αντίθετο με την κατασκευή του φράγματος από την Αιθιοπία, διότι φοβάται ότι θα μειωθούν οι όγκοι των υδάτων που κατεβαίνουν από τα υψίπεδα της Αιθιοπίας και μέσω των ερήμων του Σουδάν καταλήγουν στα χωράφια και τους αποταμιευτήρες νερού.
Η Αιθιοπία υποστηρίζει ότι το φράγμα που θα κοστίσει 4 δισ. δολ. δεν θα έχει τόσο μεγάλη επίδραση.
Ο στόχος είναι να επιτευχθεί μία συμφωνία, ανέφερε ένας διπλωμάτης που παραβρέθηκε στη Σύνοδο της Αφρικανικής Ένωσης στην Αντίς Αμπέμπα.
Πηγές της αιγυπτιακής κυβέρνησης ανέφεραν ότι το παρών θα δώσει και ο πρόεδρος της Αιγύπτου Abdel Fattah al - Sisi, που θα συναντήσει τον ομόλογό του Σουδανό Omar Hassan al - Bashir και τον Αιθίοπα πρωθυπουργό Hailemariam Desalegn.
Οι συνομιλίες είχαν οδηγηθεί σε αδιέξοδο για μήνες, εξαιτίας της διατύπωσης μίας μελέτης για την περιβαλλοντική επίδραση του φράγματος.
Τον Δεκέμβριο του 2017 η Αίγυπτος πρότεινε να αναλάβει η Παγκόσμια Τράπεζα να δώσει λύση στη διαμάχη, κάτι που δεν δέχτηκε η Αιθιοπία.
Οι χώρες που μοιράζονται τον Νείλο, διαφωνούν εδώ και δεκαετίες για τη χρήση των νερών του, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει και σε σύγκρουση.
Το μεγάλο φράγμα της Αιθιοπίας που έχει ολοκληρωθεί κατά 60% και που θα παράγει 6.000 MW, αποτελεί τη ναυαρχίδα στα σχέδια για την εξαγωγή ενέργειας της χώρας της ανατολικής Αφρικής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης