Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Πώς οι Πράσινοι μπορούν να επηρεάσουν τις συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία

Reuters: Πώς οι Πράσινοι μπορούν να επηρεάσουν  τις συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία
Ένα από τα πιο επιτυχημένα περιβαλλοντικά κόμματα της Ευρώπης, οι Γερμανοί Πράσινοι έχουν μετακινηθεί από τις ριζοσπαστικές καταβολές τους σε πιο μετριοπαθή θέση
Οι Πράσινοι της Γερμανίας έσπασαν μία μακροχρόνια παράδοση το Σάββατο (27/1/2018) εκλέγοντας ως ηγέτες δύο πρόσωπα από την κεντρική πτέρυγα του κόμματος, μια κίνηση που θα τους έκανε προτιμότερους ως κυβερνητικούς εταίρους για τους Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Angela Merkel.
Η μετατόπιση των Πρασίνων προς το κέντρο του πολιτικού φάσματος θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση στους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι οποίοι προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τη δύναμή τους ως ο τελευταίος πιθανός εταίρος του συνασπισμού των Χριστιανοδημοκρατών προκειμένου να βάλουν «αριστερή σφραγίδα» σε μια μελλοντική κυβέρνηση, παρατηρεί το Reuters.
Ένα από τα πιο επιτυχημένα περιβαλλοντικά κόμματα της Ευρώπης, οι Πράσινοι έχουν μετακινηθεί από τις ριζοσπαστικές καταβολές τους σε πιο μετριοπαθή θέση ενώ συμμετείχαν σε κυβερνητικό συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) για επτά χρόνια έως το 2005.
Ωστόσο, οι συνομιλίες που διεξήχθησαν το 2017 σχετικά με τη δημιουργία τριμερούς συνασπισμού υπό την ηγεσία της Merkel  με τους ελεύθερους δημοκράτες (FDP) προκάλεσαν αντιδράσεις ότι ορισμένες περιβαλλοντικές απαιτήσεις των Πράσινων ήταν υπερβολικές.
Το κόμμα, εξέλεξε έναν άνδρα και μία γυναίκα στην ηγεσία του κόμματος.
Σε συνέδριο στην πόλη του Ανόβερου, οι αντιπρόσωποι εξέλεξαν τον Robert Habeck και την Annalena Baerbock από την κεντρώα πτέρυγα, μια κίνηση που θα μπορούσε να δημιουργήσει πιο έντονο ανταγωνισμό με το SPD.
Το SPD, το οποίο σημείωσε το χειρότερο αποτέλεσμά του από το 1933 στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2017, προσπαθεί να κερδίσει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους εξασφαλίζοντας φιλικές προς τους εργαζομένους δεσμεύσεις για δαπάνες από τους Χριστιανοδημοκράτες, με τους οποίους διεξάγουν συνομιλίες για τη σύσταση κυβερνητικού συνασπισμού.
Με την κατάρρευση των συνομιλιών για το σχηματισμό συνασπισμού «Τζαμάικας» - που ονομάστηκε επειδή τα χρώματα των τριών κομμάτων ταιριάζουν με τη σημαία του νησιού - μια ανανεωμένη συμμαχία με το SPD έγινε η καλύτερη ευκαιρία της Merkel να εξασφαλίσει μία τέταρτη θητεία στην καγκελαρία.
Όμως, ένα πιο κεντρώο Κόμμα των Πράσινων θα μπορούσε να ανοίξει χώρο για ανανεωμένες συνομιλίες για τον συνασπισμό της Τζαμάικας εάν αποτύχουν οι σημερινές συνομιλίες για το συνασπισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης