Τελευταία Νέα
Διεθνή

Foreign Policy: Ρουβίκωνας, ο αναρχικός βασιλιάς στους δρόμους της Αθήνας

Foreign Policy: Ρουβίκωνας, ο αναρχικός βασιλιάς στους δρόμους της Αθήνας
Σωρία επιθέσεων από τον Ρουβίκωνα αλλά καμία σύλληψη μέλους του
Με το «καυτό» θέμα της δράσης του Ρουβίκωνα στην Αθήνα, ασχολείται άρθρο του Foreign Policy, το οποίο, μάλιστα, υπογράφει ο δημοσιογράφος Alexander Clapp, ο οποίος όχι μόνο ζει στην Αθήνα αλλά είναι και ο «συγγραφέας» του άρθρου για τον Ιβάν Σαββίδη, τον προηγούμενο μήνα.
Το άρθρο ξεκινά με την επίθεση ενάντια στο γραφείο του συμβολαιογράφου Νίκου Παπαθέου τον περασμένο Σεπτέμβριο, με πλήρη περιγραφή των γεγονότων που άλλωστε όλοι είδαν στις οθόνες της τηλεόρασης.
Όπως αναφέρει από το ξεκίνημα της λιτότητας το 2010 η Αθήνα έχει γίνει ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο μέρος.
Η βία ποικίλει και ξεκινά από οπλισμένες ομάδες ακροδεξιών που επιτίθενται σε μετανάστες και έφθασε στο παγιδευμένο γράμμα που «έσκασε» στα χέρια του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου τον περασμένο Μάιο.
Όμως η άνοδος της αναρχικής ομάδας Ρουβίκωνας είναι κάτι εντελώς διαφορετικό.
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας 4ετίας αλλά κυρίως το τελευταίο εξάμηνο η οργάνωση έχει εμφανιστεί σε πρωτοσέλιδα ελληνικών εφημερίδων, σε όλα τα ΜΜΕ, ενώ υπάρχει και η ιστοσελίδα του στο διαδίκτυο, στην οποία «ανεβάζει» όλες τις επιθέσεις λίγη ώρα αφού έγιναν και κατόπιν φροντίζει να τις σβήσει πολύ γρήγορα προκειμένου η αστυνομία να μην μπορεί να αναγνωρίσει με βεβαιότητα τις ταυτότητες των επιτιθέμενων.

Συνομιλία με μέλη του Ρουβίκωνα

Το περίεργο φαινόμενο του Ρουβίκωνα, σύμφωνα πάντα με τον αρθρογράφο, δεν είναι αποτέλεσμα της απελπισίας που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία που βρίσκεται εδώ και τόσα χρόνια υπό την πίεση της ύφεσης και της λιτότητας.
Είναι ένα φαινόμενο που οφείλεται στην αποτυχία της συμβατικής πολιτικής αρένας να παράσχει τις λύσεις που πραγματικά απαιτούν τα προβλήματα της χώρας.
Η ομάδα δημιουργήθηκε από έξι άτομα στα τέλη του 2013.
«Ξεκινήσαμε ως ομάδα στήριξης πολιτικών κρατουμένων», δηλώνει ο Θανάσης, ένας μπάρμαν στο Vox, το οποίο βρίσκεται στα Εξάρχεια, περιοχή στην οποία η ομάδα συναντιέται σε εβδομαδιαία βάση προκειμένου να καθορίσει τις επόμενες επιθέσεις της.
«Γρήγορα, όμως, καταλάβαμε ότι δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα στις μαζικές διαμαρτυρίες», συνεχίζει ο Θανάσης και προσθέτει ότι «κατανοήσαμε ότι αυτό που χρειάζονταν ήταν μία πιο «χειρουργική» επίθεση στο κράτος».
Σύμφωνα με τα μέλη του Ρουβίκωνα η Ελλάδα όντως «πέρασε τον Ρουβικώνα» τη στιγμή που υπέγραψε το πρώτο Μνημόνιο.
Τα μέλη της ομάδας επιμένουν ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας είναι σάπιο.
Υπάρχουν όμως οι εκλογές. Τα μέλη της ομάδας απαντούν ότι μέσω αυτών «απλά η μία διεφθαρμένη ελίτ διαδέχεται την άλλη».
Υπάρχουν και οι διαδηλώσεις. Τα μέλη της ομάδας υποστηρίζουν ότι δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα.
Αυτή τη στιγμή η ομάδα έχει 60 μέλη.
Οι επιθέσεις της συμβαίνουν, συνήθως, μία φορά τον μήνα, αλλά το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί και μπορεί να συμβαίνουν και καθημερινά, κυρίως γιατί το κράτος δεν κάνει απολύτως τίποτα για να σταματήσει τη δράση της.

Ελλάδα και αναρχία

Στην Αθήνα υπάρχει μία ιστορία αναρχισμού από τη δεκαετία του ’70.
Όμως ο Ρουβίκωνας δεν είναι σαν τις άλλες ομάδες.
Οι άλλες ομάδες αναρχικών λειτουργούσαν υπόγεια.
Ήταν δύσκολο να γίνεις μέλος τους.
Και συνήθως δεν ανακοίνωναν αυτά που έκαναν, ακόμη και εάν ήταν απλά μία επίθεση σε ένα ΑΤΜ με μία Μολότοφ που έχει φτιάξει μόνοι τους.
Το ζήτημα με τον Ρουβίκωνα είναι ότι οι περισσότερες επιθέσεις του περιορίζονται σε «χαζές» κινήσεις – ρίχνουν φυλλάδια, μπογιές ή καταλαμβάνουν για λίγη ώρα ένα δημόσιο κτήριο-, γεγονός το οποίο περιορίζει και τη δυνατότητα της αστυνομίας να τους ασκήσει μία σοβαρή δίωξη.
Προκειμένου να αποφύγει τη φυλάκιση μελών του ο Ρουβίκωνας φροντίζει να «αλλάζει» τα πρόσωπα που συμμετέχουν στις επιθέσεις και μάλιστα σε εβδομαδιαία βάση.
«Μέχρι σήμερα οι αναρχικοί στην Ελλάδα ήταν κατά του φασισμού.
Αλλά όταν κοιτάς για πολύ καιρό το τέρας τότε κάποια στιγμή αρχίζεις να του μοιάζεις», υποστηρίζει η Λιάνα Κανέλλη.

Τα παιδιά της μεσαίας τάξης

Αρκετά από τα μέλη της ομάδας δεν έχουν αναρχικό υπόβαθρο.
Οι περισσότεροι μεγάλωσαν σε οικογένειες της μεσαίας τάξης.
Αρκετοί έχουν τελειώσει ιδιωτικά σχολεία και ζουν στα βόρεια προάστια της Αθήνας.
Αρκετοί δεν είναι και τόσο νέοι.
«Τα προβλήματα ξεκίνησαν, σύμφωνα με κάποια μέλη της ομάδας, τη δεκαετία του ’80 όταν εκλέχθηκε το κεντροαριστερό ΠΑΣΟΚ, το οποίο τελικά συνέχισε να προωθεί το πελατειακό καθεστώς.
«Έχουμε δει αυτήν την παρωδία πολλές φορές», δηλώνει ο Νίκος, ένα ακόμη μέλος της ομάδας, ο οποίος έξι μήνες τον χρόνο εργάζεται σε πλοίο μεταφοράς εμπορευμάτων στον Ινδικό Ωκεανό.
Τώρα ο ακροαριστερός ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει λιτότητα – για να μη μιλήσουμε για τη διαφθορά ή το πελατειακό κράτος -, ενώ ανέβηκε στην εξουσία υποστηρίζοντας ότι θα τη σταματήσει.
Αυτό ενισχύει περισσότερο την άποψη του Ρουβίκωνα ότι η πολιτική στην Ελλάδα είναι ένα ψέμα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «ξεζουμίσει» τη μεσαία τάξη, ενώ τώρα ξεκινούν και οι κατασχέσεις ακινήτων.
«Θεσμοί, κυβέρνηση, αντιπολίτευση, νέα μέτρα, έλεγχος του προγράμματος.
Δεν υπάρχει λόγος να πάρουμε σοβαρά αυτό το θέατρο σκιών», αναφέρεται στην ιστοσελίδα της αναρχικής ομάδας.
Κατά τον Ρουβίκωνα η Ελλάδα χρειάζεται έναν άλλο τύπο… θεάτρου: κοινωνική έκρηξη και βία στους δρόμους, όπως κάνει ο ίδιος.

Ντροπιάζοντας την Αθήνα

Αφού πρώτα στο άρθρο περιγράφεται η επίθεση στου Ρουβίκωνα στον ΑΔΜΗΕ, αλλά και σε γνωστή αλυσίδα καφέ, ακολούθως τονίζεται ότι πολλές φορές με τις πράξεις του πραγματικά ντροπιάζει την Αθήνα, επιτιθέμενος σε ξένες αποστολές.
Έχει επιτεθεί στην Πρεσβεία της Ισπανίας, στην Πρεσβεία της Σ. Αραβίας, στα γραφεία της El Al στο Ελευθέριος Βενιζέλος, στα γραφεία των Turkish Airlines, στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη αλλά και ενάντια σε στελέχη των ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ που βρίσκονταν στο ξενοδοχείο Hilton στο κέντρο της Αθήνας.
Ο Ρουβίκωνας έγινε θέμα και στον διεθνή Τύπο όταν σε μια φωτογραφία στο Twitter εμφανίστηκε το «σύμβολό» του σε έναν τοίχο στη Ράκα της Συρίας.
Η ομάδα μαζεύει χρήματα πουλώντας μπύρες στο Vox και έστειλε τρία μέλη της να βοηθήσει τους Κούρδους της Συρίας.
Ένα, όμως, από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του Ρουβίκωνα είναι ότι εμπλέκεται άμεσα με την κοινωνία.
Ποστάρει online τις επιθέσεις του.
Ποστάρει στο Facebook.
«Οι άνθρωποι πρέπει να σταματήσουν να παραπονιούνται για τα προβλήματά τους και να έρθουν μαζί μας», πόσταρε πρόσφατα ο Γιώργος Καλαϊτζίδης, ένα από τα μέλη της ομάδας και προσέθεσε «όσο πιο πολλοί είμαστε τόσα περισσότερα προβλήματα μπορούμε να λύσουμε μαζί».
Το τελευταίο διάστημα ο Ρουβίκωνας έχει κερδίσει και τη φήμη ότι εκπληρώνει συμβόλαια.
Αρκετές θεωρίες υπάρχουν για το γιατί τα μέλη του Ρουβίκωνα δεν έχουν ακόμη φυλακιστεί.
Μια θεωρία είναι ότι η ομάδα έχει ξεπεράσει με «άνεση» το ελληνικό σύστημα δικαιοσύνης καθώς οι κινήσεις της αγγίζουν οριακά την καταπάτηση των νόμων.
Μία άλλη θεωρία είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας προφέρει προστασία στην ομάδα έναντι της αστυνομίας.
Άλλωστε η δημοτικότητα του Ρουβίκωνα βρίσκεται στους ίδιους πανεπιστημιακούς κύκλους που στηρίζεται και η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης