Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η «παράλογη» στρατηγική της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας που της αποφέρει τεράστια κέρδη

Η «παράλογη» στρατηγική της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας που της αποφέρει τεράστια κέρδη
Η «παράλογη» στρατηγική της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας που της αποφέρει τεράστια κέρδη
Μια Κεντρική Τράπεζα έχει αποφασίσει να επεκτείνει τον ισολογισμό της και να επενδύσει τα έσοδα της, όχι σε χρυσό, ούτε σε κρατικά ή εταιρικά ομόλογα.
Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (Swiis National Bank, SNB), αποφάσισε να "επενδύσει" τα  κεφάλαιά της σε ένα από τα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, σε μετοχές.
Η Swiis National Bank έχει προχωρήσει σε επενδύσεις σχεδόν 100 δισ. δολαρίων σε αμερικανικές μετοχές.



Αξίζει να σημειωθεί ότι Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, είναι μια από τις ελάχιστες Κεντρικές Τράπεζες παγκοσμίως, οι μετοχές της οποίας είναι εισηγμένες και διαπραγματεύονται σε χρηματιστηριακή αγορά.



Η κεφαλαιοποίηση της Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας είναι μόλις 584 εκατ. ελβετικά φράγκα, οπότε εάν σκεφτεί κανείς πως ο δείκτης S&P 500 έχει σημειώσει άνοδο σχεδόν 6% από την αρχή του 2018 και ότι η SNB κατείχε μετοχές αξίας 100 δισ. δολαρίων, η τιμή των οποίων πλέον έχει αυξηθεί κατά 6 δισ. δολάρια, όλα συνηγορούν ότι η μετοχή της SNB διαπραγματεύεται με πολύ μεγάλο discount.

Το πραγματικό πρόβλημα

Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι μια Kεντρική Tράπεζα επένδυσε ένα μεγάλο μέρος του ισολογισμού της στην πολύ ριψοκίνδυνη αγορά μετοχών μιας άλλης χώρας και αντί να τιμωρηθεί για αυτή την απερίσκεπτη συμπεριφορά, οι αγορές και οι επενδυτές είναι θετικά διακείμενοι προς την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας.
Από τo ξέσπασμα της οικονομικής κρίση του 2007, η SNB έχει αυξήσει το μέγεθος του ισολογισμού από το 20% του ελβετικού ΑΕΠ στο 125% στα 824,8 δισ. δολάρια!



Και από το 2014 μέχρι σήμερα, ο ισολογισμός της SNB  αυξήθηκε από 80% του ΑΕΠ στο 125% του ΑΕΠ.
Και αυτό έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου σχετικής ηρεμίας τόσο στις αγορές όσο και στην οικονομία.
Τι θα συμβεί όταν η παγκόσμια οικονομία εισέλθει σε ύφεση;
Αυτό το είδος επέκτασης του ισολογισμού, και ειδικά με την αντίστοιχη μετακίνηση της καμπύλης κινδύνου, είναι σκέτη τρέλα.
Εξετάσατε τον ισολογισμό της Federal Reserve.
Παρά το γεγονός ότι η Fed έχει ξεκινήσει το tappering τα δεδομένα άλλα δείχνουν...



Αυτό είναι στα πλαίσια του "παιχνιδιού" των Κεντρικών Τραπεζών, καθώς πολλές φορές έχουν τη δυνατότητα να προχωρούν σε ριψοκίνδυνες επενδύσεις χωρίς κανένα ουσιαστικό κόστος (με δεδομένο ότι αυτές τυπώνουν χρήμα) και έχοντας την ωφέλεια να διατηρούν αδύναμα τα νομίσματά τους.
ΥΓ: Εάν η Federal Reserve αποφάσιζε να επενδύσει 11.589 δολάρια στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά ανά αμερικανικό πολίτη, θα έπρεπε να δαπανήσει 3,75 τρισ. δολάρια ...
Αυτό θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να διπλασιάσει σχεδόν τον ήδη διογκωμένο ισολογισμό της.
Αυτό είναι το επίπεδο παραλόγου που κάνει η Ελβετική Εθνική Τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης