Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη στη Wall Street, στον απόηχο ομιλίας Trump - Ώθηση από αποτελέσματα και δολάριο

Κέρδη στη Wall Street, στον απόηχο ομιλίας Trump - Ώθηση από αποτελέσματα και δολάριο
Με κέρδη άνοιξε η Wall Street, με ώθηση από ισχυρότερα από τα αναμενόμενα εταιρικά αποτελέσματα, καθώς και από το αποδυναμωμένο δολάριο
Με κέρδη άνοιξε σήμερα (26/01/2018) η Wall Street, με τις αμερικανικές μετοχές να δέχονται ώθηση από ορισμένα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα εταιρικά αποτελέσματα, καθώς και από το αποδυναμωμένο δολάριο.
Περί τις 16:30, ο Dow Jones Industrial average ενισχυόταν κατά 0,15%, στις 26.432,19 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραφε κέρδη 0,30% και κινείτο στις 2.847,68 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείτο κατά 0,36% υψηλότερα, στις 7.438,10 μονάδες.


Μάλιστα, οι αμερικανικές μετοχές ενισχύονται παρά τα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για το ΑΕΠ των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,6% σε ετήσια βάση κατά το δ’ τρίμηνο 2017, έναντι της αρχικής εκτίμησης, που έκανε λόγο για ανάπτυξη 3%.
Σημειώνεται ότι στο γ’ τρίμηνο 2017, η αμερικανική οικονομία εμφάνισε ανάπτυξη 3,2%, ενώ για το δ' τρίμηνο οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει ότι ο ρυθμός θα «άγγιζε» το 3%.
Σύμφωνα με τα επιμέρους στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, η εγχώρια κατανάλωση ενισχύθηκε στο δ’ τρίμηνο 2017 κατά 4,6% - ο ταχύτερος ρυθμός αύξησης από το γ' τρίμηνο του 2014.
Για το σύνολο του 2017 η αμερικανική οικονομία εμφάνισε ρυθμό ανάπτυξης 2,3%, αρκετά υψηλότερο του 1,5% που κατέγραψε το 2016.
Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η αμερικανική οικονομία θα ενισχυθεί κατά 3% το 2018, λόγω του αδύναμου δολαρίου, της ανόδου των τιμών πετρελαίου αλλά και της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας.
Από την άλλη, ξεχωριστά σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών στις ΗΠΑ βρέθηκαν σε τροχιά ανόδου τον Δεκέμβριο, καταγράφοντας αύξηση 2,9% και ξεπερνώντας κατά πολύ τις προβλέψεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν αύξηση 0,8%.
Στο επίκεντρο της προσοχής παραμένουν τα εταιρικά αποτελέσματα, με τις AbbVie, Honeywell, Intel και Rockwell να αναφέρουν κέρδη και έσοδα καλύτερα των προσδοκιών.
Η Honeywell ανέφερε ζημίες 2,4 δισ. δολ. για το δ’ τρίμηνο 2017, κυρίως εξαιτίας μιας χρέωσης 3,8 δισ. από τη φορολογική μεταρρύθμιση.
Ωστόσο, σε προσαρμοσμένη βάση, η εταιρεία ανέφερε κέρδη 1,85 δολ. ανά μετοχή, καλύτερα των προσδοκιών των αναλυτών, που έκαναν λόγο για κέρδη 1,84 δολ.
Τα έσοδα της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 8,6%, στα 10,84 δισ. δολ, ξεπερνώντας τις προβλέψεις για 10,75 δισ. δολ.
Συνολικά, η περίοδος δημοσίευσης αποτελεσμάτων έχει ξεκινήσει αρκετά καλά, με το 77% των εταιρειών του S&P 500 που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα να έχουν αναφέρει καλύτερα των προσδοκιών κέρδη και το 79% καλύτερες πωλήσεις, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet.
Την ίδια ώρα, ώθηση στις αμερικανικές μετοχές προσφέρει και η περαιτέρω αποδυνάμωση του δολαρίου, παρά την προσπάθεια του αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Steven Mnuchin, να «πείσει» ότι οι δηλώσεις του για το αμερικανικό νόμισμα παρεξηγήθηκαν.
«Οι δηλώσεις μου δεν είχαν στόχο παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος», δήλωσε ο Mnuchin.
Ο ίδιος, μιλώντας στο «CNBC», δήλωσε πως δεν προσπαθεί να επηρεάσει τις αγορές νομισμάτων.
«Το δολάριο είναι η πιο ρευστή αγορά στον κόσμο και δεν μας απασχολεί πού βρίσκεται το δολάριο βραχυπρόθεσμα», πρόσθεσε.
Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που ολοκληρώνει σήμερα τις εργασίες του στο Νταβός της Ελβετίας.
Όπως δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος, το «Πρώτα η Αμερική» δεν σημαίνει «η Αμερική μόνη», ενώ τόνισε ότι όταν ευημερούν οι ΗΠΑ ευημερεί όλος ο πλανήτης.
Ο Trump απηύθυνε κάλεσμα στους επενδυτές, αναφέροντας πως πρόκειται για την καλύτερη στιγμή για να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους στις ΗΠΑ, λόγω της «εξαιρετικής» φορολογικής μεταρρύθμισης.
Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ακόμη ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν το ελεύθερο εμπόριο, αλλά υπογράμμισε ότι θα πρέπει να είναι δίκαιο.
Στο «μέτωπο» των εμπορευμάτων, ανοδικά κινείται σήμερα το αργό, λόγω του αποδυναμωμένου δολαρίου, ενώ το Brent υποχωρεί οριακά.
Ειδικότερα, περί τις 17:00, το αργό ενισχυόταν κατά 0,5%, στα 65,8 δολ. ανά βαρέλι, ενώ το Brent κινείτο κατά 0,2% χαμηλότερα, στα 70,3 δολ. ανά βαρέλι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης