Τελευταία Νέα
Διεθνή

Time: Ελλάδα και FYROM προσπαθούν να λύσουν ένα μακροχρόνιο πρόβλημα

Time: Ελλάδα και FYROM προσπαθούν να λύσουν ένα μακροχρόνιο πρόβλημα
Οι κυβερνήσεις Ελλάδας και πΓΔΜ ευελπιστούν να λύσουν ένα πρόβλημα που κρατά σχεδόν 30 χρόνια
Στους λόγους για τους οποίους Ελλάδα και πΓΔΜ βρίσκονται σε «κόντρα» αναφορικά με τη χρήση του όρου «Μακεδονία» αναφέρεται δημοσίευμα του περιοδικού Time (στην έκδοση της 6ης Φεβρουαρίου 2018), μέρος του οποίου προδημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του.
Σε αυτό περιλαμβάνονται οι τρεις αιτίες που σύμφωνα με την αρθρογράφο έχουν προκαλέσει τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών.
Η πρώτη αφορά τη χαρακτηριζόμενη από το ίδιο το περιοδικό «βαθιά ριζωμένη πικρία» καθώς όπως σημειώνεται «η διαφωνία ξεκίνησε πριν από σχεδόν 30 χρόνια όταν η πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία κατέστη ανεξάρτητη και διάλεξε το όνομά της.
Οι αντίπαλοι υποστηρίζουν ότι η χρήση του ονόματος (σ.σ.: Μακεδονία) κρύβει αλυτρωτισμό και επιθυμία «κατάληψης» της βόρειας περιοχής της Ελλάδας που φέρει την ονομασία Μακεδονία.
Ο δεύτερος λόγος είναι «η σκληρή στάση της Ελλάδας», μιας –πάντα σύμφωνα με το Time- εξαιτίας αυτού του ζητήματος η Αθήνα έχει μπλοκάρει την προσπάθεια της γειτονικής της χώρας να ενταχθεί σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.
Το 1994 ξεκίνησε ένα περίεργο εμπάργκο το οποίο, όμως, άρθηκε το 1995, αφού πρώτα η FYROM δέχθηκε να αλλάξει το σύνταγμά της και τη σημαία της.
Ο τρίτος λόγος έγκειται στο «πάγωμα» που έχει υπάρξει αναφορικά με το εν λόγω ζήτημα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
«Τώρα, όμως, οι κυβερνήσεις των δύο χωρών ευελπιστούν ότι θα υπάρξει λύση κατά τις συνομιλίες που ξεκίνησαν τον Ιανουάριο 2018 υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Ευελπιστούν ότι θα υπάρξει συμφωνία έως τον Ιούνιο 2018, αλλά σε πρόσφατη έρευνα αποδείχθηκε ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι αντίθετη στη χρήση του όρου «Μακεδονία» στο όνομα της FYROM», καταλήγει το αμερικανικό περιοδικό.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης